°C 17

'Raspad sistema' na Poljudu

04.12.2023.

Damir Žbulj

Nije to na Poljudu bila Gorica kakva se očekivala u derbiju s vodećim Hajdukom. Jednostavno, domaćin je u sjajnoj atmosferi na Poljudu dominirao te je na kraju s tri komada u mreži Banića zasluženo stigao do tri boda, koja su Splićanima osigurala jesensku titulu, prvu nakon 19 godina.

Tko zna u kojem bi smjeru krenula ova utakmica da je već u drugoj minuti Gorica iskoristila možda i svoju najbolju priliku na utakmici. Pršir je proigrao Vujnovića, koji je snažno i opasno pucao prema Lučiću, međutim, na odbijenoj lopti nije se najbolje snašao Mitrović.

Nakon toga je gotovo sve bilo na strani Hajduka, a dodatni vjetar u leđa bilo je i vodstvo od 20. minute, kad je Livaja majstorski ubacio na peterac, a Munskgaard i Banić nisu najbolje reagirali i Leon Dajaku je glavom pospremio loptu u mrežu.

Spasila se Gorica u finišu prvog dijela, kad je Maloča u posljednji tren izbio ispred Livaje, ali je to bila tek odgoda neminovnog...

Odmah na startu drugog dijela Munskgaarda je zamijenio Blummel, ali nije to imalo nikakvog učinka na rezultat. Nakon desetak minuta igre u drugom dijelu Pukštas je gotovo iskoristio lošu procjenu Banića, no, već u 64. minuti sve je bilo odlučeno. Još jednom Banić nije dobro reagirao, a Mihael Žaper je utrčao ispred vratara Gorice i glavom poentirao za novu radost Hajdukovih igrača i navijača.

Sve je bilo gotovo nekoliko minuta kasnije, kad je Sahiti dobio loptu u prostor te je smireno prebacio Banića, koji je istrčao daleko od svog gola...

Gorica je ove subote izgledala izgubljeno, ali i nedoraslo svojoj trenutnoj poziciji na ljestvicipa je konačnih 3:0 još i dobar rezultat...

Ušli su u nastavku, uz Blummela, još i Kapulica umjesto Mitrovića, Matavž umjesto Vujnovića, Jurić umjesto Solde, ali ovaj put strateg Gorice nije dobro i pravovremeno reagirao s izmjenama, kao u nekim drugim utakmicama. U završnici je umjesto Štigleca priliku dobio i mladi Ino Vuko, koji će vjerojatno jedini ovaj dvoboj pamtiti po nečem dobrome. 

Prije zimske pauze još su dvije utakmice na rasporedu, domaći okršaji s Istrom i Varaždinom, gdje će trebati potvrditi sve ono dobro što je Dinko Jeličić napravio s ovom ekipom od svog dolaska.