°C 14

Povijesna pobjeda Goričanki, HNS krenuo sa značajnim ulaganjem u razvoj ženskog nogometa

20.09.2021.

Damir Žbulj

Nogometašice Gorice odigrale su svoju prvu službenu seniorsku utakmicu, a ostat će u povijsnim knjigama zapisano kako su sa 6:0 pobijedile ŠNK Frankopan te su izborile osminu finala Hrvatskog nogometnog kupa!

Goričanke su s natjecanjem krenule u sisačkom Galdovu te su odmah pokazale kako i od njih možemo očekivati dobre rezultate.

Pod vodstvom Marijana Dužića djevojke su odmah počele ozbiljno, a suparnicama iz Frankopana nisu dale nikakve izglede.

Domaće igračice su čuvale svoju mrežu netaknutom prvih pola sata, a onda je Andrea Godinić zabila svoj prvi gol.

Desetak minuta kasnije pogađa i Mihaela Malekinušić, dok u samom finišu prvog dijela Gorica prelama ovaj dvoboj.

Ponovno je precizna Godinić, a loptu u mrežu sprema i Anita Straka. Početkom nastavka kapetanica Perica Cicijelj zabija peti gol, a ovu lijepu priču Godinić je zaokružila u 69. minuti, kad je kompletirala hat-trick.

U povijest Gorice upisale su se tako vratarka Mihaela Ban te Emili Karagić, Lana Bosak, kapetanica Perica Cicijelj, Andrea Godinić, Anita Straka, Ivana Mitrović, Barbara Legin, Mihaela Malekinušić, Nika Tokić i Sara Zagorac, koje su bile u početnoj postavi. S klupe su još ušle Dorotea Rožanković, Valerija Gregurić, Monika Maljak, Martina Ceković i Ana Tutić. Dio ekipe bila je i Kristina Borojević.

Nije niti čudno da su HNK Gorica i predsjednik Črnko krenuli u projekt ženskog nogometnog kluba kad su iz Hrvatskog nogometnog saveza najavili velika ulaganja.

HNS je protekli tjedan isplatio prvu ratu financijskih sredstava ženskim nogometnim klubovima, za koje je na godišnjoj razini predviđeno 3,5 milijuna kuna, u suradnji s Fifom i koristeći sredstva iz programa Forward.

Sredstva će biti korištena za potrebe sufinanciranja nacionalnih liga kadetkinja i pionirki, koje su uspješno pokrenute prošle godine te je početkom rujna započela nova sezona. Također, sredstva će biti iskorištena za potrebe organizacije rada u svim ženskim klubovima, kako bi se dala snažna potpora daljnjem razvoju ženskog nogometa u Hrvatskoj.

"Povećanje interesa za nogometom među djevojčicama i podizanje kvalitete ženskog nogometa su među važnim strateškim ciljevima Saveza u narednom razdoblju. Pokretanje nacionalnih liga za kadetkinje i pionirke bio je važan iskorak za ženski nogomet u Hrvatskoj te ćemo i dalje financijski pratiti taj projekt kako bismo podizanjem kvalitete u tim uzrastima omogućili i dugoročni rast kvalitete naše prve lige te seniorske reprezentacije. Radi se o dugoročnom projektu uz koji HNS čvrsto stoji te ćemo se u suradnji s Fifom truditi da ženskim klubovima i našim nogometašicama omogućimo što kvalitetnije uvjete i što bolja natjecanja", izjavio je predsjednik HNS-a Marijan Kustić.