°C 6

Operacija opstanak: Nadam se da smo promijenili 'krvnu sliku'

17.01.2023.

Damir Žbulj

Nikad dulje pripreme za nastavak prvoligaške sezone su završile i Goricu u srijedu u 15 sati čeka odgođeni dvoboj 17. kola SuperSport HNL-a s Varaždinom.

Ako će se uopće igrati, što ovisi o vremenskim uvjetima i kiši koja već dva dana neumoljivo pada. Prije samog početka past će odluka hoće li travnjak 'izdržati'...

Pauza je trajala od 9. studenog, davno je već prošla i euforija oko svjetske bronce i vrijeme da se vratimo našem klupskom nogometu.

Gorica se trenutno nalazi na samom dnu ljestvice sa samo sedam osvojenih bodova i okršaj s Varaždinom je od izuzetne važnosti, jer bi se uhvatio priključak za konkurentima, ali bi se u ekipu ubrizgala presudna doza optimizma i samopouzdanja

"Nadam se kako ćemo uspjeti pomaknuti Goricu s dna ljestvice," najavio je sportski direktor Mario Brkljača, koji vjeruje da je ekipa dobro posložena za sve izazove u drugom dijelu natjecanja.

"Neki igrači su otišli, neki su došli. Nadam se kako smo uspjeli promijeniti 'krvnu sliku' na bolje i kako ćemo u nastavku sezone gledati jednu bolju Goricu."

"Doveli smo nekoliko karakternih igrača, koji nam mogu pomoći u zajedničkom cilju, a to je definitivno opstanak u Prvoj HNL," dodao ej Brkljača pa pojasnio:

"Uspjeli smo napraviti dosta toga što smo zacrtali. Trebali smo se opredijeliti za neku filozofiju igre i sukladno tome dovoditi igrače. Nije jednostavno, jer u ovom razdoblju su to ili igrači bez kluba ili u nekom 'problemu', nakon neke dulje pauze. Imali smo malo i sreće, smatram da smo dobro izbalansirali momčad u odnosu na prvi dio sezone i da ćemo zaista gledati jednu bolju Goricu."

"Imamo još neke želje i nadam se da će nam se otvoriti prilika da dovedemo pojačanja u svakoj liniji, ali smo generalno zadovoljni s aktualnim dolascima."

Ove zime klub su napustili Jovičić, Golubickas, Korca, Deni Jurić, Tyrese Francois, Wallace, Moussa Wague...

"Teško je ući u svlačionicu gdje postoji 18 stranih igrača. Nije bila kohezija u momčadi i očito je to jedan od razloga slabijih rezultata. Bio sam i ja stranac u nekim klubovima i jako dobro znam da mi je bila potrebna adaptacija. I to sam se trebao adaptirati na nešto što je dobro posloženo, a ne na nešto što nije bilo dobro posloženo. Nije tim momcima bilo lako i nisu oni jedini krivci za ovu situaciju," naglasio je novi sportski direktor.

"Opredijelili smo se sada za one nogometaše koji poznaju našu ligu i koji ne trebaju vrijeme za adaptaciju, jer vremena nemamo. Imamo samo sedam bodova, svaki bod nam je važan."

"Sve igrače koje smo doveli, smatramo da nam mogu nešto donijeti. Gorici je nedostajalo brzine u napadu, donijet će nam to Fućak i Petković, Bralić je iskusan stoper, a odlaskom Jovičića nedostajao nam je taj tip igrača. Morali smo se 'fajtati' za njih, nismo ih jedino mi tražili i nije jednostavno privući nekog dok ste zadnji na tablici. Niste tada najsimpatičniji, morali smo ih 'nagovarati' i 'fala Bogu' smo u tome uspjeli. Gorica i dalje ima jako dobar imidž u Hrvatskoj i ti igrači su radije izabrali Goricu nego neku drugu sredinu," dodao je Brkljača.


Postoje samo dvije vrste igrača za mene, dobri i loši, nikakvi 'crni ili bijeli', a naša situacija na tablici traži samo dobre igrači. Moj je bio izbor tko ide, a tko ostaje, odnosno tko može pratiti moje zahtjeve, a tko ne može," na tu je temu poentirao novi trener Željko Sopić, koji će nakon odrađenih priprema u srijedu debitirati za kormilom Gorice u službenoj utakmici.

"Pripreme mogu dati nekakvu sliku, ali broji se samo kada delegat uđe u svoju kućicu prije početka utakmice, ja to tako kažem. Definitivno smo zadovoljni sa svime što smo odradili, vrijeme nas je u Medulinu dobro poslužilo."

"Protiv Varaždina bit će nas 11 i njih 11, ali jedino što nas može poremetiti su ove vremenske neprilike na koje ne možemo utjecati."

Sopića i njegove nogometaše čeka težak posao...

"Tablica nikad ne laže i na kraju ćemo vidjeti gdje ćemo biti. Procijenili smo u klubu što nam treba i pokušali smo dovesti igrače na tim pozicijama, zeleni teren će dati odgovor."

"Imamo još 20 utakmica, a mi ćemo izaći spremni na teren protiv Varaždina i maksimalno ćemo dati sve od sebe. Jedino me brinu vremenske neprilike, utakmica će više ličiti na vaterpolo, ali što je tu je. Za tri dana već imamo iduću utakmicu protiv Dinama, imamo dobar roster, imamo dovoljno igrača i mislim da ćemo biti spremni za obje utakmice, maksimalno sam pozitivan," naglasio je strateg Gorice.

Klub su pojačali Filip Mrzljak, Kristian Fućak, Vinko Petković, Slavko Bralić, Robert Ćosić, Valentino Majstorović te ovaj tjedan i Tim Matavž, iskusni 34-godišnji napadač, bivši slovenski reprezentativac, koji bi trebao popraviti efikasnost.

"Najvažnija stvar je bila karakter. Kad se boriš za naslov prvaka treba ti kvaliteta, kad se boriš za ostanak treba ti i karakter! To će presuditi, takve smo igrače birali, takve smo doveli i nadam se da će takvi biti na terenu."

O Varaždincima Sopić nije previše razmišljao.

"Isključivo sam fokusiran ma svoju momčad i kako biti bolji. Ako ću gledati druge, mislim da će mi biti kratak dan, a ja nemam previše vremena," poručio je Sopić rezolutno.