°C 12

Nataša Sobočan i PAK Uspon osvojili Hrvatsku paraatletsku ligu

12.11.2022.

Damir Žbulj

Novi fantastičan rezultat ostvario velikogorički Paraatletski klub Uspon, koji je na zadnjem kolu Hrvatske paraatletske lige, održanom u atletskoj dvorani na Zagrebačkom velesajmu, osvojio dvostruku krunu, uz dva državna i pet osobnih rekorda.

Uspon je, nakon osvajanja naslova ekipnog prvaka Hrvatske, osvojio i titlu ukupnog pobjednika paraatletske lige, dok je Nataša Sobočan ukupna pobjednica u konkurenciji seniorki, s 20 osvojenih bodova.

Njezina pobjeda ne čudi s obzirom na to da je bila u vodstvu od prvog kola. Drugo mjesto pripalo je Ivani Purkić (AKOSI Vinkovci) s osvojenih 18 bodova, dok je treća bila Petra Štruklec (AKOSI Agram) sa 16 bodova.

"Ovo je bila godina za pamćenje, nikad nismo bili bolji i jači. Svi su dali svoj maksimum i na kraju sezone su skoro svi ostvarili svoje najbolje rezultate ili najbolje rezultate sezone," javila je Nataša Sobočan, koja je i klupska čelnica.

"Svi postavljeni ciljevi su ostvareni ili čak i premašeni," dodala je.

Povijesnom klupskom uspjehu pridonijeli su u bacanju kugle Renata Celjak s rezultatom sezone (F55 – 3. mjesto 5.28 metara), Ani Jelenić s državnim rekordom (F33 – 1. mjesto 4.69 metara) i Nataša Sobočan (F56 – 2. mjesto 5.90 metara). Dominik Počekal je osvojio peto mjesto (F57 – 8.07 metara), dok novi rekord postavila i Milena Vujević (F37 – 4 mjesto 4.69).

Miljenko Vučić je u svojoj F11 kategoriji osvojio prvo mjesto su 11.99 metara, a Stjepan Dereta bio je drugi (7.73 metra). Nikola Nestorović osvojio je peto mjesto (6.44 metra), Antonio Lovrić bio je sedmi (6.21m), dok je Amar Jakupović osvojio 14. mjesto, ali s osobnim rekordom od 4.86 metara.

Kristina Ivšić je u skoku u dalj u kategoriji T/F20 osvojila prvo mjesto s osobnim rekordom 4.09 metara, a najbolja je bila i na 200 metara s osobnim rekordom (33.47).

Dominik Nestić je u kategoriji F46 postavio osobni rekord (2.99 metara).

Antonio Lovrić je na 60 metara bio prvi s vremenom 9.03, dok je Jakov Sudar bio treći s 9.43, a Amar Jakupović peti s vremenom 10.16.

Najbrži je bio i Tvrtko Matanović , koji je dionicu od 200 metara prošao za 30.11, a Stjepan Dereta je bio treći (31.61).

Tvrtko je i na 400 metara bio odličan, osvojio je drugo mjesto s vremenom 1:06.24.

"Ovu natjecateljsku godinu završavamo presretni i prezadovoljni! Malo ćemo odmoriti, sabrati dojmove, isplanirati sljedeću sezonu i krenuti još jače, još više i još bolje! Hvala svima koji su doprinijeli ovom uspjehu, a posebno Crvenom križu grada Velike Gorice na prijevozu naših sportaša, posebno ravnateljici Renati Deak, Mirjani i našim dečkima vozačima, Ivanu i Nevenu, što su uvijek tu za nas i spremni pomoći. Hvala roditeljima na strpljenju, što dovoze djecu na trening kad god treba. Hvala prijateljima, kolegama, znancima i svima koji nas podržavaju u svemu što radimo. Na kraju najveća hvala našim trenerima, prije svega što nas trpe, nismo ponekad baš med i mlijeko, hvala na kreativnosti na utrošenom vremenu i živcima. Dragi naši dečki sve se na kraju isplatilo i vratilo. Dragi naši, svi koji se prepoznajete u navedenome, ljube vas vaši Usponovci," emotivno je poručila Sobočan.

Paraatletska liga provodi se uz sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta.

U seniorskoj konkurenciji slavio je Marijan Presečan (AKOSI Agram) s 22 boda, drugi je bio Deni Černi (AKI -Otos-GP) s 20 bodova, dok je treće mjesto zauzeo Marin Županović (AKOSI Vinkovci) s 18 bodova.

Velikogorički Uspon je ukupnu pobjedu osvojio s uvjerljivih 160 osvojenih bodova!

Drugoplasirani je Spektar iz Pule sa 123 boda, a trećeplasirani Atletski klub osoba s invaliditetom Agram iz Zagreba s prikupljenih 111 bodova.

Paraatletska liga 2022 u četiri je kola okupila 83 paraatletičarke i paraatletičaraiz 12 klubova na natjecanjima u Vinkovcima, Varaždinu i Zagrebu.

Osnovni cilj Paraatletske lige bio je povećanja broja paraatletskih natjecanja u tijeku jedne natjecateljske sezone, ali i podizanje svijesti o važnosti bavljenja tjelesnom aktivnošću kod sportaša s invaliditetom i poteškoćama u razvoju, kao i privlačenje novoregistriranih osoba s invaliditetom i/ili poteškoćama u razvoju mlađe uzrasne dobi u atletiku.