°C 33

Krenule su pripreme: Sopić okupio Goricu, pojačanja još uvijek nema 'na vidiku'

16.06.2023.

Damir Žbulj

Manje od tri tjedna trajao je odmor nogometaša Gorice, koji su ovog proljeća napravili jedan pravi sportski podvig, jer su uspjeli nadoknaditi veliki zaostatak i na kraju sačuvati svoj prvoligaški status!

Međutim, samo 18 dana trajao je 'godišnji' i trener Željko Sopić ponovno ima ekipu na okupu. Barem njen dio...

Naravno, nisu se pojavili svi igrači Gorice, jer Krešimir Krizmanić i Jurica Pršir odlaze na U-21 Europsko prvenstvo, dok su Merveil Ndockyt, Matthew Steenvoorden, Nikola Vujnović, Nathan Cruce i Patrik Jug dogovoru sa stručnim stožerom ipak dobili nekoliko dodatnih dana predaha.

Klub su već ranije napustili Keita, kojem je istekao ugovor te Petković i Vojtko, kojima je završila posudba, baš kao i Edinu Julardžiji, koji će karijeru nastaviti u slovenskim Domžalama. Na pripremama nema niti vratara Radoševića, koji se i nije proslavio ponašanjem u slavlju nakon prvoligaškog spasa i pobjede nad Varaždinom i goričkim ljubiteljima nogometa sigurno neće previše nedostajati.

Prvi trening tako je odradio Ivan Banić, koji je potpuno spreman nakon teške ozljede glave u završnici prošle sezone. Za minute će se na pripremama boriti i mladi i talentirani Karlo Žiger te Jan Paolo Debijađi i hrvatski U-17 reprezentativac Josip Cundeković.

Na okupljanju se nisu pojavili ni Slavko Bralić ni Kristian Fućak, važne karike u borbi za prvoligaški opstanak, koji su se vratili u Osijek, a sasvim je izgledno i kako Toni Fruk, još jedan mladi reprezentativac, nakon europske smotre više neće obući dres Gorice. Njemu je završila dvogodišnja posudba iz Fiorentine i sada će izgledno pokušati napraviti još jedan korak naprijed svojoj karijeri.

Filip Mrzljak i Ante Matej Jurić oporavljaju se od ozljeda i oni će se postepeno uključivati u treninge, a još će se vidjeti kakva je situacija sa Sukom i Tomečakom, kojima je također istekao ugovor...

"Jako je brzo prošlo vrijeme, kratak je bio odmor. Hrvatska je jedna od zemalja u kojim prvenstvo počinje najranije, nešto poput Austrije ili Slovenije i jednostavno nije bilo puno vremena za predah. Popunit ćemo resurse s mladim igračima, nešto igrača je bilo na posudbama, imamo dosta talentiranih juniora i na njima je da se pokušaju nametnuti. Mi ćemo dovesti neke igrače na pozicijama na kojima nam fale, ali jako mi je drago da krećemo..."

"Ovih par dana ćemo iskoristiti za neka testiranja igrača, kako bi igrači skupili, praktički sa svih strana svijeta i onda ćemo početkom idućeg tjedna krenuti s pravim radom, kako bismo iduće sezone bili što bolji," naglasio je Sopić.

Prvi pripremni dvoboj bit će iduće subote, 24. lipnja, protiv selekcije HUNS-a, odnosno nogometaša u 'Kampu za profesionalne igrače bez ugovora' i sportski direktor Brkljača mogao bi 'baciti oko' i na njihov kadar i možda i tamo pronaći neku prinovu.

Najavljeni su i dvoboji protiv novog prvoligaša Rudeša, protiv slovenskog Aluminija, albanske Škendije, ali sigurno će biti još utakmica.

"Svi zajedno smo osigurali da ovaj klub i dalje igra Prvu HNL i siguran sam da ovaj grad to zaslužuje! Moramo sada nastaviti ići prema naprijed malim koracima. Prvi cilj je da što prije osiguramo opstanak, a onda ćemo pričati o nečem više. Sezona će biti zahtjevna, dosta igrača je već otišlo, dosta igrača će doći. Kad sam došao u Goricu, početkom prosinca prošle godine, imalo smo 40 dana priprema. Sad ćemo imati nešto manje, ali neki novi igrači će nam se priključiti u zadnjih par tjedana. Naši mladi reprezentativci, ako doguraju daleko na U-21 Euru, vratit će nam se 10. srpnja, a nakon toga moraju dobiti i desetak dana odmora. Oni s nama neće biti do početka prvenstva," iskreno je poručio strateg Gorice.

"Svi treneri, pa tako i ja, imamo neke svoje želje oko pojačanja. Ali, mislim da je pošteno da prvo pogledamo u 'vlastitom dvorištu', mladim igračima treba dati pravu šansu i onda ćemo vidjeti na kojim pozicijama se trebamo pojačati i na kojim pozicijama smo imali problem prošle sezone. Morat ćemo dovesti par igrača, bilo je nekoliko odlazaka i tu 'rupu' moramo popuniti. Ne treba skakati pred rudo. Najbolji igrači bit će slobodni pred kraj prijelaznog roka, a on traje do 8. rujna," uzdahnuo je Sopić pa zaključio:

"Ne bojim se, najvažnija stvar je da čvrsto stojimo na zemlji, da vjerujemo u naš rad i onda će doći i rezultat!"

Na prvom treningu, uz Banića, Žigera, Debijađija i Cundekovića, stigli su i braniči Valentino Majstorović, Robert Ćosić, Dino Štiglec, Mario Matković, Momčilo Raspopović, Zvonimir Josić, Ino Vuko, Đuro-Giulio Đekić, veznjaci Vinko Skrbin i Luka Kapulica te napadači Lovro Nezirović, Caio da Cruz, Josip Mitrović i Tim Matavž, uz oporavljenike Mrzljaka, Jurića i Luku Brleka.

Sezona počinje već 22. srpnja, a trajat će do 16. prosinca.

U prvom kolu Gorica će biti domaćin Varaždinu, a tjedan dana kasnije na naš Gradski stadion stiže Lokomotiva.

U trećem kolu na rasporedu je gostovanje na Maksimiru kod prvaka Dinama pa domaći dvoboj s Rijekom i gostovanje na novom stadionu Pampasu Osijeku.

Slijedi dvoboj sa Slaven Belupom, gostovanje kod Rudeša, dok u osmom kolu u naš grad stiže Hajduk. Posljednji dvoboj 'prvog kruga' bit će u Puli.