°C 18

Jeličić: Presudila je ambicija da nastavim rad u prvoligaškom nogometu, ne prihvaćam tezu da mi je Gorica 'odskočna daska'

01.09.2023.

Damir Žbulj

Momčad Gorice i službeno je preuzeo novi trener, Dinko Jeličić, te je i doradio nekoliko uvodnih treninga s ekipom. Vremena za neke promjene i nema previše, jer već u subotu od 19 sati turopoljski prvoligaš gostuje kod 'fenjeraša' Rudeša, gdje treba opravdati ulogu favorita za osvajanje bodova. 

Biranim riječima se predstavio u Velikoj Gorici...

"Htio bih se zahvaliti na pozivu i vrlo dobroj komunikaciji u pregovorima. Ono što su trener Sopić, stožer, ekipa i svi u klubu napravili je nešto što je malo tko vjerovao. Vidio sam po tome kako se radi o karakternoj momčadi, što je u mojoj nekoj koncepciji nogometa pokazatelj kako treba izgledati klub. To je bio drugi bitan razlog mog dolaska. Stigao sam u dobro organiziranu sredinu, sve je posloženo, ekipa je stabilizirana, dobro je ušla u sezonu. Trener Sopić je napravio dobar posao i ja ne planiram sada napraviti nekakve 'revolucije' i nešto puno mijenjati. Radit ćemo nadogradnju, nadamo se iskoraku u nekim taktičkim stvarima i probat ćemo na kraju sezone uloviti što bolju poziciju," prve su misli novog trenera.

Jeličić je posljednji posao imao u Saudijskoj Arabiji, na klupi Al-Nassra, gdje je bio trener i jednom Cristianu Ronaldu.

"Naravno da sam pratio i HNL, uvijek kad si vani je tako, jer te malo 'pegla' nostalgija. Poznajem dobro momčad Gorice, s Mrzljakom i Banićem sam ranije radio, Štigleca dobro poznam, kao i Maloču. Dobro sam upoznat s ekipom..."

"Rad u Al-Nassru je prije svega meni bilo veliko iskustvo. Pogotovo raditi s jednim takvim igračem kao što je Cristiano Ronaldo, u klubu koji je u tom svijetu kao Real Madrid. Svi vi svjedočite kakva je to ekspanzija u Saudijskoj Arabiji, kava su to ulaganja u nogomet. Cilj im je doći u razinu naših europskih liga 'petice', barem što se tiče kvalitete igrača. Treba posložiti i neke druge stvari. Četiri najjača saudijska kluba, među njima i Al-Nassr, mogu biti stabilni članovi liga 'petice'. Ronaldo je jedan veliki profesionalac, bio sam zadovoljan njegovim odnosom prema suigračima, moje iskustvo je izuzetno pozitivno. A svi već znaju kako se on ponaša i prije i poslije treninga i kakva je profesionalac. Tako bi trebalo usmjeravati mlade igrače na takav način," ispričao je svoja iskustva.

"Moj angažman u prvoj momčadi AL-Nassra je završio na kraju prošle sezone. Nismo osvojili titulu, nudili su mi nastavak suradnje na funkciji gdje sam bio prije preuzimanja prve momčadi, direktor i trener mlade momčadi. Pojavila se opcija s Goricom i presudila je moja ambicija da nastavim raditi u seniorskom nogometu i to je moj 'karijerni plan'. Svi znaju moj 'CV' u radu s mladima, ali nemam previše prvoligaškog iskustva, neki će reći. Iako, smatram da imam pregršt iskustva, jer sam trener 27 godina. Nije baš tako čudno onda što sam odabrao Goricu."

Imao je neke opcije za ostanak u saudijskom nogometu, ali je ipak izabrao dolazak kod 'turopoljskog šeika' Črnka.

"Ne prihvaćam tezu da mi je Gorica 'odskočna daska'. Sve u karijeri je 'odskočna daska' i čovjek bez ambicije ne može funkcionirati u sportu, ali niti u nekom drugom ozbiljnom poslu. Privukao me projekt predsjednika i sportskog direktora, ekipa ima stabilnost i u nekoj perspektivi može rasti i uz igračku nadogradnju može se boriti za Europu. To su moje ambicije!"

Predsjednik Gorice se kratko osvrnuo na odlazak Željka Sopića. Istaknuo je kako nije bilo sporazumnog raskida, kako je klub dobio satisfakciju, a otkrio je i kako će Gorica dobiti postotak od budućeg transfera Tonija Fruka, igrača koji je u Gorici oživio karijeru, ali je ovog ljeta odabrao odlazak u Rijeku.

"Niz turbulentnih situacija koji se dogodio u hrvatskom nogometu zahvatio je i Goricu. Iz komforne situacije smo došli u poziciju da smo ostali bez trenera Sopića, kojim se i ovim putem zahvaljujem za sve što je napravio u Gorici. Nismo imali puno vremena, ali vjerujem kako ćemo s novim trenerom također napraviti respektabilan rezultat," poručio je predsjednik Črnko te istaknuo kako je Jeličić bio jedini kandidat.

Zadržan je i stručni stožer, u kojem će i dalje biti pomoćni treneri Mensur Mujdža i Marko Krnjić.

"Ovo je samo nastavak naše strategije planiranja. Nastavljamo stabilizaciju nakon prošle turbulentne sezone. Nismo mogli utjecati na odlazak Sopića, napravio je veliki posao i na krilima tog uspjeha ćemo nastaviti graditi našu momčad i igru. Imao sam priliku surađivati s Dinkom u prošlosti, znamo što ćemo od njega dobiti i uvjeren sam da svojim iskustvom i znanjem može podignuti kvalitetu naše igre. Imamo i kvalitetan stručni stožer, koji je ostao na okupu, s kojima je također Dinko surađivao, a neke igrače je Dinko već i trenirao i ovo je jedna logična odluka," nadovezao se sportski direktor Brkljača.

"U većini Europskih zemalja završava prijelazni rok i smanjuju se šanse za odlascima iz kluba. U Hrvatskoj je još otvoren prijelazni rok do 8. rujna. Imamo ideju dovesti još jednog napadača, koji može podići kvalitetu naše igre, ako se to dogodi. Ako ne, nastavljamo s ovim kadrom, vjerujem u ove momka, koji su i prošle sezone pokazali, kao i u ovih pet utakmica, kako mogu igra sa svima," zaključio je Brkljača.

Ostalo je malo vremena do kraja prijelaznog roka i veliko je pitanje hoće li Gorica dovesti još neko pojačanje, iako je u ovosezonskim susretima evidentan bio problem realizacije.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će ekipa reagirati u subotu u Kranjčevićevoj ulici protiv Rudeša, koji u šest dosadašnjih susreta ima tek jedan osvojeni bod.