°C 7

Ilija Radovac predstavlja Vrbovec na Socca Svjetskom prvenstvu: Nadam se da ćemo se u Hrvatsku vratiti s medaljom!

11.10.2019.

Damir Žbulj

Hrvatska malonogometna reprezentacija stigla je na Kretu gdje je odradila posljednji trening prije početka Socca Svjetskog prvenstva, koje će se od 12. do 20. listopada održati u gradiću Retimno, na spektakularnom stadionu izgrađenom posebno za ovu priliku na samoj plaži.

Lijepu našu će u Grčkoj će predstavljati i Ilija Radovac, nogometaš trećeligaša Vrbovca, koji će s ponosom nositi hrvatski dres.

"U Hrvatsku sam stigao nakon srednje škole iz Jajca i prvi klub mi je bio Vrbovec. Dosta ljudi od tada znam, a današnji trener bio mi je suigrač. Nakon tri godine sam se opet tamo vratio..."

PRVOLIGAŠKI DEBI PROTIV DINAMA

Radovac ima i prvoligaškog i drugoligaškog iskustva, no, s 22 godine će biti jedan od najmlađih u našoj malonogometnoj reprezentaciji.

"Iz Vrbovca sam otišao u RNK Split, nakon financijski problema u Parku mladeži otišao sam u Rudeš, Kustošiji, u Španskom i sada sam ponovno u Vrbovcu. Drago mi je što trenutno igram amaterski pa mogu biti član hrvatske reprezentacije."

"U Splitu dok sam bio imao sam 18 godine, igrao sam za juniore i za seniore. Kad je bio trener Akrapović, koji je isto iz Bosne, dao mi je dosta prilika, a debitirao sam baš u utakmici protiv Dinama. Odigrali smo 0:0 i to mi je bila jedna od boljih utakmica u karijeri."

Izbornik Dino Kovač već od ranije zna Ilijine kvalitete, pogotovo u defenzivi. Nogometni uzori su mu Vidić i Puyol te naši Lovren i Ćorluka...

"Bio mi je trener na fakultetu, tamo smo se upoznali i kroz moje igre i nastupe na državnom prvenstvu ostali smo u kontaktu i na moju sreću me je pozvao da predstavljam Hrvatsku na ovom Svjetskom prvenstvu."

Radovac je student VERN-a, naredne godine će se koncentrirati na akademske obveze, a nakon toga vjeruje kako ima vremena za ozbiljnu profesionalnu karijeru.

"Nadam se da ću opravdati očekivanja. Jako dobro su mi izgledale pripreme, iako smo imali problema jer nismo mogli cijelo vrijeme biti kompletni. Neki igrači imaju i poslovnih obveza, ali većinom smo svi bili na okupu i imali smo priliku uigrati trenerove zamisli, koje nam je prenio. Odigrali smo dvije dobre pripremne utakmice, sa Slovenijom i Mađarskom i vjerujem da imamo dobre šanse. nadam se da ćemo se Hrvatsku vratiti s medaljom!"

"Iduću sezonu planiram igrati u Zagrebu, posvetiti see više fakultetu, a nakon toga bi se koncentrirao na nogomet. Trenutno živim u Svetoj Nedjelji, ima nas petorica, živimo u kući pa nam je lakše putovati."

"Vjerujem kako ću u karijeri još napredovati i još uvijek nisam odustao od prvoligaških ambicija."

U posljednjem kolu Vrbovec je napokon upisao prvu ovosezonsku pobjedu...

"Loše smo krenuli u sezonu, ali nadam se kako ćemo i mi i igrači i trener i čitav klub uspjeti okrenuti situaciju i da Vrbovec neće ispasti iz trećeligaškog društva, kao što nikad nije. Nedavno je proslavljen rođendan, bila je velika fešta i nadam se da ćemo nakon ove prve pobjede sabrati glave i da ćemo tako nastaviti."

"Vjerujem kako ću u nastavku sezone pomoći svojoj ekipi da uspijemo ostariti svoje ciljeve."

Ilija ima i dosta malonogometnog iskustva...

"Igrao sam prije par godine Kutiju, ali najviše igram turnire preko ljeta u Bosni kad se vratim kući. "

Hrvatsku će na Kreti predstavljati još i Dino Škibola, Filip Vojnović, Marko Pavlović, Karlo Stojić, Valentino Kolić, Marin Ležaić, Dominik Zeko, Luka Modrić, Petar Ježić, Karlo Pagadur te vratari Ernest Malarić i Vedran Vrhovec. 

Socca Vedran Tolić (8)

“Pratio sam ih kroz razne utakmice i turnir. Dokazali su se na treninzima i pripremama, imali su veliku volju i želju te mislim kako nisam pogriješio s odabirom,” pojasnio je izbornik Kovač, također vrhunski malonogometaš i igrač futsala pa dodao:

“Treniram futsal i želio sam da u ekipi bude puno tehnički i taktički potkovanih igrača. Naravno, uvijek dobro dođe i nekoliko igrača ‘velikog’ nogometa, jer nam je potrebna i njihova brzina i moć, koji bolje osjećaju prostor i koji možda mogu proći ‘jedan na jedan’. U principu, tražio sam odgovorne ljude, koji su gladni pobjeda, koji žele igrati i obranu, a nisu samo fokusirani na svoju statistiku i zabijanje golova.”

Socca Vedran Tolić (2)

Nakon prošlogodišnjeg spektakla na centralnom lisabonskog trgu i ove godine sve utakmice će se igrati na atraktivnoj lokaciji u gradiću Retimno, jer je montažni stadion postavljen na samoj plaži.

Čak četrdeset reprezentacija sa svih krajeva svijeta nastupat će ove godine na Socca Svjetskom malonogometnom prvenstvu koje se održava pod okriljem International Socca Federation, svjetske malonogometne federacije.

Hrvatskoj će ove godine u skupini suparnici biti malonogometni čarobnjaci Brazilci te reprezentacije Kolumbije i Turske.

“Sve su to nogometne zemlje i trebali bi igrati dobar nogomet. Ne znam u kakvim će sastavima doći na Kretu. Znamo da su Brazilci složili u potpunosti novu ekipu, jer prošle godine i nisu baš bili bajni, a svejedno su došli do četvrtfinala. Nije pametno sada previše analizirati, vidjet ćemo na licu mjesta što nas čeka. Neki osnovni cilj je proći skupinu, ali mene bi osobno zadovoljio tek ulazak u polufinale,” istaknuo je optimistično Kovač.

Očekivanja su velika, a nadamo se kako će izabranici Dina Kovača ovaj put napraviti i nekoliko koraka više nego u Portugalu, gdje ih je u osmini finala, nakon dramatičnog dvoboja i izvođenja tzv. socca penala, eliminirala Poljska, koja je kasnije osvojila srebro.

Hrvati se mogu pohvaliti i činjenicom kako su lani jedini svladali aktualne svjetske prvake Nijemce, a to može biti samo dodatni poticaj ovogodišnjoj nacionalnoj izabranoj vrsti…

“Vježbali smo i izvođenje tih ‘socca penala’ i puno to bolje izgleda. Mislim kako imamo bolje igrače za ‘jedan na jedan’, ali ne bih želio da ih ureknem. U prijateljskim utakmicama s Mađarima i Slovencima smo bili uspješniji, kako bi se igrači i na to priviknuli. Zasad to izgleda dobro, a nadam se i da imamo i bolje vratare!”

“Vjerujemo da ćemo na ovom prvenstvu pokazati kako smo naučili nešto na svojim greškama. Vjerujem kako smo dobili neko iskustvo, i ja kao trener i ovi igrači koji su lani bili s nama. Evidentna je bila nervoza na otvaranju protiv Angole i da smo protiv njih igrali vjerojatno bismo ih dobili 15:0, ali mi smo uspjeli izgubiti. Nismo mogli zaštopati loptu, pogoditi prazan gol, pogađali smo svoje igrače. a oni su u tri napada postigli tri pogotka …

“Napravit ćemo sve da se to ne ponovi ove godine. No, sigurno će biti prisutno malo nervoze na tom otvaranju Svjetskog prvenstva.”

“Nakon toga smo zasluženo dobili jednu Njemačku, a oni su kasnije svoju kvalitetu pokazali osvajanjem svjetske titule. Nas je kasnije umor zaustavio da prođemo dalje od osmine finala. Nismo imali pravu širinu u kadru i to je bio najveći problem,” smatra Kovač.

Socca Vedran Tolić (3)

Reprezentacija će biti u drugačijem sastavu nego prošle godine u Lisabonu, no, na neke stvari izbornik Kovač nije mogao utjecati: “Najviše će mi nedostajati Mario Rac i Mario Skorin! Oni su trebali biti kapetan i dokapetan, ali nažalost zbog poslovnih obveza ne mogu s nama na Kretu.”

Socca Vedran Tolić (5)

“Jako sam ponosan što sam dio ove reprezentacije i hvala izborniku što me pozvao da predstavljam Hrvatsku na ovom Socca Svjetskom prvenstvu. Uvijek mi je to bio dječački san. Naravno, to se prije odnosilo na ‘veliki’ nogomet, ali i ovo je na neki način satisfakcija. Jako sam sretan i nadam se kako ću ispuniti sva očekivanja i da ću Hrvatsku predstavljati u najboljem svjetlu,” iskreno je zaključio 22-godišnji Radovac.

 

“Svakom nogometašu Prva HNL donosi veliko iskustvo, igrati i trenirati u tim uvjetima. Veća je konkurencija i postajete bolji igrač. Drago mi je što sam ovom trenutku u Vrbovcu, jer nisam u profesionalnom nogometu pa sam tako i dobio priliku nastupati za ovu reprezentaciju.”

Vedran Prga je voditelj marketinga Hrvatske malonogometnog saveza, Socca Croatia, ali i direktor televizijske produkcije Svjetske malonogometne federacije.

BORBA ZA SPONZORE

Nažalost, bilo je problema u pronalasku sponzora, no, naša malonogometna reprezentacija ipak imati priliku predstavljati Hrvatsku na ovoj velikoj smotri najboljih svjetskih amaterskih malonogometnih ekipa.

Socca Vedran Tolić (4)

“Nakon prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Lisabonu vjerovali smo kako će pronalazak sponzora teći puno jednostavnije, pogotovo jer su nastupi naših reprezentativaca bili sjajno medijski popraćeni. Posebno je odjeknula pobjeda nad Njemačkom! Mislili smo kako će interes sponzora ipak biti veći…

“Uspjeli smo ‘skrpati’ financije da odvedemo reprezentaciju na Kretu. Najviše su nam pomogli HEP i tvrtka Hell Energy, njima se iznimno zahvaljujemo. Veliko hvala i tvrtki Sagovi Zagreb, koja je ‘uletjela’ u posljednji trenutak i da nije bilo njih teško da bismo otišli na ovo Svjetsko prvenstvo. Uz nas je stalni partner ‘Meteora Produkcija’, tvrtka čiji sam i ja dio i koja stalno sufinancira Socca Croatia malonogometni savez,” zahvalio se Prga pa naglasio:

“Vjerujem da smo igračima omogućili najbolje uvjete, puno bolje nego u Portugalu, iako su i lani bili dobri. Iz godine u godinu moramo ići naprijed, stepenicu po stepenicu i vjerujem kako će u budućnosti biti još bolje.”

HRVATSKA PRODUKCIJA

U pregovorima s ISF-om uspio je dogovoriti da kompletnu televizijsku produkciju za ovako zahtjevan sportski događaj obavlja hrvatska tvrtka, na čelu s Prgom i Bojanom Agatićem. Odradit će svih 96 utakmica  Svjetskog prvenstva, a prijenosi s Krete moći će se pratiti u mnogobrojnim državama širom svijeta.

“Od prvog dana sam direktor njihove TV produkcije i nakon razgovora s čelnikom International Socca Federationa Thanosom Papadopoulosom predložio sam da upravo to Hrvati odrade. On je sa zadovoljstvom to prihvatio i cijela hrvatska ekipa odradit će taj zahtjevan posao na Kreti. Mislim kako je to dobro i pozitivno za naše gospodarstvo, jer će se neke financije vratiti u Hrvatsku i Hrvati će nešto i zaraditi od ovog Svjetskog prvenstva.”

Socca Vedran Tolić (7)

Svjetska smotra najboljih malonogometnih reprezentacija prenosit će se i u Hrvatskoj, a sve utakmice naše reprezentacije moći će se uživo gledati na Hrvatskoj nogometnoj televiziji. HNTV će prenositi i brojne druge atraktivne okršaje na Kreti.

“Pozivamo sve da bodre hrvatske reprezentativce uz program HNTV-a ili naravno ako su u mogućnosti dođu na Kretu,” poručio je za kraj Prga.

Prije odlaska na Kretu predstavljen je i novi dres Sportika, u crvenoj i plavoj garnituri. u kojem će Hrvatska igrati na ovom Socca Svjetskom prvenstvu, a prvu utakmicu naši reprezentativci igraju u subotu 12. listopada protiv Turske, od 23 sata po lokalnom, a 22 sata po našem vremenu.

U ponedjeljak 14. listopada je na rasporedu spektakularni okršaj s Brazilom od 18 sati po hrvatskom vremenu, dok u srijedu u 22 sata po hrvatskom vremenu počinje dvoboj s Kolumbijom.

(Foto: Vedran Tolić)