°C 10

HOK Gorica organizira peti Memorijal Antun Azenić - Deda

24.01.2023.

Damir Žbulj

U nedjelju, 29. siječnja, još ćemo se jednom prisjetiti legendarnog Antuna Azenića, neumornog sportskog entuzijasta, koji je u Veliku Goricu doveo vrhunsku žensku odbojku, kad je sa svojom suprugom Marijom 'Bakom' Azenić, krajem 90-tih godina prošlog stoljeća, osnovao odbojkaški klub Azena.

Popularni Deda nas je napustio sada već davnog 23. siječnja 2005. godine, ali u Hrvatskom odbojkaškom klubu Gorica, koji je i svojevrsni nasljednik legendarne Azene, i dalje čuvaju uspomenu na jednog od velikana našeg sporta.

Korona je privremeno zaustavila održavanje Memorijala za Dedu, protekle dvije godine turnir nije održan, ali normalizacijom situacije stigao je trenutak da se i peti puta svi okupimo u slavlju njegove bogate sportske i životne ostavštine.

Nažalost, među nama više nema niti njegove supruge Marije, niti, Snježane Ušić, Antunove kćeri, jedne od najboljih hrvatskih odbojkašica svih vremena, koja je u neku ruku i bila razlog pokretanja OK Azena, ali i začetnik igračkog razvoja velikogoričke ženske odbojke, uz trenera Vladimira Bracu Jankovića.

Njene kćeri Senna, Simona, Marija i Ana nastavile su tu tradiciju, a ženska odbojka u Velikoj Gorici, uz dobre rezultate oba naša kluba, ponovno je na dobrom putu da se vrati u sami vrh hrvatske odbojke.

"Bila bi nam velika čast kada biste uveličali naš veliki dan u kojem se prisjećamo jedinstvenog sportskog djelatnika - idejnog začetnika, zlatnog doba velikogoričke odbojke - Antuna Azenića," poručila je svim ljubiteljima ovog atraktivnog sporta čelnica HOK Gorica Diana Reščić Breko, koja je bila dio te zlatne generacije Azene, koja je igrala završnice prvenstva i osvojila Kup Hrvatske, koja je bila važna karika kluba koji je naš grad i Turopolje predstavljala u Europi, a sve zahvaljujući neumornoj energiji i entuzijazmu cijele obitelji Azenić!

Turnir će se održati u nedjelju u Gradskoj sportskoj dvorani, a nakon što su prethodna izdanja turnira bila za mlađe dobne kategorije, ove godine snage će odmjeriti seniorke iz 1. B Hrvatske odbojkaške lige.

Odbojkašice će s akcijom krenuti u jutarnjim satima, a vrhunac će biti od 15 sati, kad je na rasporedu finalna utakmica. U 16 sati zakazana je ceremonija proglašenja najboljih ekipa i igračica Memorijala, kojeg su pokrenule Diana Reščić Breko i Katarina Brnada Ćosić iz HOK Gorica. 

Deda je dao jako puno velikogoričkoj ženskoj odbojci, jedan je od velikana velikogoričkog sporta i ovakav turnir najmanje je što se može napraviti njemu u čast.

Bit će to odlična prilika da se na jednom mjestu okupe sve generacije velikogoričke ženske odbojke, ali i prilika da se uvjerimo u potencijal i kvalitetu aktualnih goričkih odbojkašica, koje polako, ali sigurno, vraćaju ovaj sport tamo gdje i zaslužuje biti.

"Deda je bio jedan drag čovjek s jako zanimljivim karakterom, koji je prije svega volio svoju obitelj i odbojku, kao i svoj klub kojeg je osnovao i u njega uložio sve! Možemo mu samo reći hvala i da ćemo uspomenu na njega čuvati i dalje," istaknula nam je  prilikom jednog od prošlih Memorijala Katarina Ćosić.

Sigurni smo kako će i ove nedjelje Gradska sportska dvorana biti ispunjena i kako ćemo se svi zajedno u pravoj odbojkaškoj atmosferi prisjetiti i prerano preminule Snješke, i Dede i Bake Azenić.

Ovaj turnir je uspomena na sve njih!