°C 10

Gorica 'otpisala' nizozemskog ofenzivca

26.04.2020.

Damir Žbulj

Rezanje troškova u HNK Gorica odrazilo se i na igrački kadar, u kojem više nije bilo mjesta za Nizozemca Justina Mathieua.

U Goricu je stigao u veljači prošle godine, iz nizozemskog drugoligaša SC Cambuura, a u HT Prvoj ligi debitirao je na gostovanju kod Hajduka.

Iako je doveden kao nogometaš s velikim ofenzivnim potencijalom, 24-godišnji krilni napadač pokazao se kao jedan od promašaja sportskog direktora Mindaugasa Nikoličiusa.

Ukupno je nastupio u 27 službenih utakmica, upisao je pet asistencija, a svih pet postignutih pogodaka zabio je niželigašima u Hrvatskom nogometnom kupu, krapinskom NK Zagorec te posrnulom Zagrebu.

Nogometaši Gorice pod vodstvom litavskog trenera Dambrauskasa odradili su prve treninge nakon gotovo 40 dana pauze.

Protekli tjedan radili su u manjim skupinama po tri igrača, na pomoćnom i glavnom terenu, no, od ponedjeljka imaju dozvolu nacionalnog stožera civilne zaštite o povratku grupnom radu, u kontroliranima uvjetima i po posebnim uputama.

"Naš vratarski trening je specifičan i ne možemo ga odraditi kod kuće, pa su dečki jedva dočekali da ponovno stanu na teren, da osjete loptu. Prošli smo vježbe tehnike, kretanja s loptom i osjetio sam da su sve odradili s pravim guštom," poručio je nakon pauze trener vratara Gorice Siniša Klafurić.

Održavanje treninga dopušta se sportašicama i sportašima I. i II. kategorije u pojedinačnim sportovima (Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski paraolimpijski odbor i Hrvatski sportski savez gluhih).

Treninzi se dopuštaju i sportskim ekipama u muškoj i ženskoj seniorskoj konkurenciji koji nastupaju u najvišem stupnju natjecanja.

"Organizacija treninga moguća je isključivo na sportskim objektima koji mogu udovoljiti takvim tehničkim i sigurnosnim uvjetima da se može poštovati fizička udaljenost od 5 metara među svim športašima, odnosno da postoji prostor od 20 četvornih metara po športašu, a trening istovremeno smije biti organiziran za najviše 5 osoba uključujući jednog trenera i s minimalnim brojem tehničkog osoblja koji rade na pojedinom objektu na koje se također odnose sve mjere prije, tijekom i nakon treninga.

Na sportskom objektu moraju biti osigurani svi higijenski i sigurnosni uvjeti propisani važećim uputama tijekom trajanja mjera, za što su nadležni gradski sportski savezi ili zajednice odnosno županijski stožer civilne zaštite.

EVIDENCIJA

Za svaki trening uspostavit će se sustav vođenja evidencije treniranja (podaci o treneru, sportašu, asistentu i eventualno ostalim uključenim osobama potrebnim za odvijanje treninga te lokaciji treniranja) radi naknadnog lakšeg epidemiološkog praćenja kontakata u slučaju pojave zaraze virusom SARS-CoV-2. Evidencija će se voditi i za pojedinačne treninge s trenerom, za sve športove.

Treninzi smiju biti održani samo sukladno rasporedu i s točno onim sportašima i trenerima te uz prisustvo potrebnog tehničkog osoblja koje je navedeno u rasporedu.

Ako netko ima povišenu tjelesnu temperaturu ne smije dolaziti na treninge, a posumnja li se ili utvrdi li se tijekom treninga da netko ima povišenu tjelesnu temperaturu ili bilo kakve simptome respiratorne bolesti trening se prekida te se oboljeli upućuje obiteljskom liječniku na daljnju obradu.

U slučaju potrebe za prisustvom zdravstvenog djelatnika na treningu, pri bliskom kontaktu zdravstveni radnik mora koristiti odgovarajuću zaštitnu opremu, odnosno kiruršku masku, kombiniranu s vizirom i jednokratne rukavice.

Igračima i trenerima na trening se preporučuje da dolaze pojedinačno, osobnim vozilima, u opremi za trening uz izbjegavanje korištenja prostorija svlačionice.

Tijekom treninga preporučuje se da drže razmak od 5 metara kao nužne udaljenosti za fizičku distancu.

Gdje god je moguće treninzi se trebaju održavati na otvorenom terenu.

Nakon korištenja lopti, rekvizita i ostale opreme potrebne za trening, sva se mora po završetku treninga dezinficirati.

Za treninge u kontaktnim sportovima gdje nije moguće održavati fizičku distancu između trenera i športaša, preporučuje se da uvijek isti trener i isti sportaš odrade trening.

Svakom igraču preporučuje da ima svoju označenu plastičnu bocu s tekućinom kao i ostale potrepštine koje moraju biti u torbi označenoj s imenom športaša. Plastične boce za napitke i ostali otpad nastao tijekom treninga odlaže se u za to predviđenu kantu za otpatke s dvostrukom vrećicom i odgovarajućim poklopcem.

Nakon treninga igrači i treneri odlaze izravno kući, bez tuširanja i bez ulaska u svlačionicu, poštujući mjere fizičke udaljenosti, najbolje odvojeno, jedan po jedan.

Nakon svakog treninga zatvorene sportske objekte (sve dijelove športskog objekta – trenažni prostor, sanitarni čvor…) potrebno je dezinficirati prema naputcima HZJZ-a", zaključak je Preporuka koje je usvojila Vlada.

Prama sadašnjoj epidemiološkoj situaciji i dinamici popuštanja mjera za sprečavanje širenja koronavirusa realno je da se prvoligaški nogomet nastavi krajem svibnja. Nadamo se kako će se to i ostvariti!