°C 29

'Fair Play' priznanje Europske atletske federacije za goričkog atletskog šampiona Dina Bošnjaka

22.10.2023.

Damir Žbulj

Naš gorički atletski šampion Dino Bošnjak oduševio je cijeli sportski svijet svojim fair-play potezom na ekipnom Europskom prvenstvu ove godine u Poljskoj, u sklopu Europskih igara!

U finišu utrke na 5000 metara Bošnjak je pomogao svom iscrpljenom i kolabiranom slovenskom kolegi Vidu Botolinu da prođe kroz ciljnu ravninu, zanemarivši svoj rezultat na natjecanju!

 

 

Bio je to jedan istinski i pravi ljudski potez, kako je i sam Dino rekao nakon utrke...

No, prepoznala je to i Europska atletska federacija, koja je na svečanosti izbora najbolje atletičarke i atletičara godine u litavskom Vilniusu dodijelila Bošnjaku posebno priznanje za fair-play, koje nije prošlo nezamijećeno kod svih istinskih ljubitelja atletike i sporta.

Nagrade za najbolje europske atletičare su drugu godinu u nizu osvojili nizozemska trkačica Femke Bol, aktualna dvostruka svjetska prvakinja na 400 metara s preponama i u štafeti 4x400 metara, te Norvežanin Jakob Ingebrigtsen, koji je na prošlim Olimpijskim igrama osvojio zlato na 1500 metara, a u Budimpešti na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu je bio najbolji na 5000 metara. 

Dino nije bio u Vilniusu nego u Šibeniku, na pojedinačnom i ekipnom prvenstvu Hrvatske u cestovnom trčanju. U izuzetno nepovoljnim vremenskim uvjetima, uz kišu i vjetar, Dino nije uspio osvojiti još jedan naslov prvaka Hrvatske na 10 kilometara. Slavio je ovaj put Tomislav Novosel s vremenom 31:42, dok je član AK Velika Gorica ciljem prošao kao drugi (32:09).

Međutim AK Velika Gorica nije u Šibeniku ostala bez zlata, jer je titulu juniorskog prvaka Hrvatske osvojio sjajni Noa Tončinić! On je dionicu od 10 kilometara otrčao za 0:34:24, ispred Tihona Salopeka iz AK Svetice (0:34:46) i Jakova Lesjaka iz AK Agram (0:35:05).