°C 20

Črnko jednoglasno dobio povjerenje da i dalje vodi NSZŽ: Mislim da možemo biti najbolji županijski Savez u Hrvatskoj

01.09.2021.

Damir Žbulj

Čelnik HNK Gorica i dopredsjednik HNS-a Nenad Črnko dobio je povjerenje skupštinara i predstavnika klubova NSZŽ te je ponovno izabran za predsjednika Nogometnog saveza Zagrebačke županije.

Izborna skupština održana je na velikogoričkom Gradskom stadionu, a odluka o imenovanju donesena je jednoglasno, baš kao što su usvojena i izvješća o radu te financijski plan i plan rada za naredno razdoblje.

Črnko je prvenstveno istaknuo kako vjeruje da će NSZŽ uspjeti uskoro 'zatvoriti' kredit koji je dignut za kupnju prostorija NSZŽ!

"Zahvaljujem se svima na vrlo plodonosnoj suradnji u protekle tri godine. Zahvaljujem se vama koji radite u klubovima i koji svojim radom stvarate priču i sliku hrvatskog nogometa, koji kroz te male sredine izrasta u cilj i viziju cijelog županijskog Saveza. Smatra da svi zajedno moramo rasti i da moramo izgrađivati ne samo svoje klubove i da moramo težiti da budemo prvi županijski Savez u Hrvatskoj. Mislim da to možemo, sad smo već među prva tri, u nekim segmentima smo vodeći, u nekim smo drugi, u nekima treći, u društvu NS Osječko-baranjske županije i Zagrebačkom nogometnom savezu..."

"Imamo privilegiju da smo u Županiji koja prati i razumije sport. Mislim da nitko od vas nema problema s lokalnim zajednicama, mislim da se u svakoj sredini vidi naš napredak u odnosu na druge Županije. Mi moramo biti primjer drugima i sve ću napraviti da u iduće četiri godine to i potvrdimo. Cilj nam je pokušati nametnuti ideje koje su razvojne za hrvatski nogomet, mislim da možemo iznutra mijenjati određene stvari za koje mislimo da nisu dobre, a vezane su za amaterski nogomet. Pozivam sve vas, koji ste naš temelj, koji osjećate problematiku hrvatskog nogometa da to diskutiramo i da onda to kroz tijela HNS-a i moju poziciju dopredsjednika Saveza i člana Izvršnog odbora to probamo promijeniti," između ostalog je rekao Črnko u 'pobjedničkom' govoru.

"Ne možeš biti dobar predsjednik ako nemaš podršku članova Izvršnog odbora. Moja pozicija je 'predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza u malom'. Čelnik HNS ima 21 Županijski nogometni savez, ja imam sedam Središta i u principu smo mi zaista HNS u malome. Neke stvari prvo treba rješavati unutar svojih Središta, a onda kad se skupimo svi zajedno da tu problematiku riješimo i na višoj razini."

"Novac teško mogu obećati. Naš grad je u posljednjih nekoliko godina imao pozamašna ulaganja, sada su se promijenile neke okolnosti. Apeliram da svi zajedno te infrastrukturne aktivnosti pokušavamo rješavati kroz lokalne zajednice. Naš ukupni prihod bio je milijom i 200 tisuća kuna i da mi samo svakom od 131 kluba odobrimo samo deset tisuća kuna to je više od našeg proračuna," istaknuo je Črnko, ali i najavio kako postoji mogućnost povlačenja značajnih financijskih sredstava iz Europskih fondova za ruralni razvoj. Naveo je i primjer Legije iz Gdanjska, koja je za svoj kamp dobila 25 milijuna eura nepovratnih sredstava.

Ideja je da i Gorica proba krenuti tim putem.

"Nadam se kako ćemo za četiri godine još podignuti razinu i kvalitetu funkcioniranja NSZŽ za još jednu stepenicu i to je najvažnije," zaključio je Črnko, koji je predložio i članove svog Izvršnog i Nadzornog odbora.

Dopredsjednici su Miljenko Pavlaković i Antonio Badrov, a u IO su još i Darko Stanilović, Nedjeljko Kozlovac, Zoran Družanović, Dinko Vulelija, Ivan Kralj, Stjepan Bašić, Jurica Mihalj, Marijan Kižlin, Robert Brezec, Ivica Bergovac, Dubravko Poje i Alen Maras.

U Nadzornom odboru su predsjednik Josip Rulek te članovi Damir Žitković i Ivan Jurčec.

Jednoglasno su prihvaćeni.

Izbornu skupštinu uveličali su i gosti, Vlado Svilokos, kao predstavnik NS Sisačko-moslavačke županije, legendarni Zorislav Srebrić, danas savjetnik predsjednika HNS-a te Ervin Kolarec, dožupan Zagrebačke županije.

"Novom/starom predsjedniku čestitam, kao i svima u Izvršnom odboru. Vidim da je to spoj neke mladosti i iskustva i mislim da je to garancija daljnjeg napretka NSZŽ. Ponosni smo što smo drugi Savez u Hrvatskoj po broju klubova, više od nas ima samo Osječko-baranjska županija. Ponosni smo i na 12 tisuća registriranih nogometaša, samo Zagrebački nogometni savez ima više od nas. Težit ćemo zajedno s predsjednikom Črnkom da naš Savez ide prema naprijed i dat ćemo tome našu podršku," naglasio je u obraćanju skupštinarima i Kolarec.

"U Zagrebačkoj županiji imamo 680 registriranih klubova u svim granama sporta, preko 20 tisuća registriranih sportaša. To je respektabilno i sport je daleko najbolji promotor i naše Županije i naših gradova i općina, ali u konačnici i naše Domovine Hrvatske u cjelini."

"Imao sam priliku tri mandata surađivati s gospodinom Črnkom dok sam bio zamjenik gradonačelnika Velike Gorice. Mislim da smo zajedničkim naporima napravili jako puno, da smo rasli u sportu, posebno u nogometu, posebno u pitanju infrastrukture. Mislim da to moramo sada moramo činiti i u ostalim jedinicama lokalne samouprave. Treba graditi infrastrukturu, jer je ona temelj za bolje i kvalitetnije rezultate. Posebno želim istaknuti da težimo tome da unaprijedimo Nogometne škole i da se što više naših mladih bavi i nogometom, ali i ostalim sportovima. Mi ćemo u tome dati doprinos i već u idućem Proračunu ćemo povećati sredstva za javne potrebe u sportu, a najveći dio kolača će imati i najpopularniji sport, a to je nogomet," najavio je Kolarec.

"Drago mi je da je Nenad Črnko postao i dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza. Ovdje je prvi među jednakima, a to samo pokazuje koliku snagu ima NS Zagrebačke županije. 'Iskoristimo' njegovu poziciju, jer poznavajući njegov 30-godišnji rad, on će se itekako boriti za sve klubove na našem području, ali i za klubove cijele Hrvatske," zaključio je dožupan i posebno zahvalio svim volonterima u klubovima, koji slobodno vrijeme ulažu u razvoj nogometa.

"Želim da budete i dalje ovako homogeni, jer mislim da ovaj Savez ima itekako dobru, kvalitetnu i prosperitetnu budućnost. Sigurno ćemo i mi u Zagrebačkoj županiji dati doprinos za dodatni napredak po pitanju sporta, po pitanju nogometa!"