°C 14

Banić sjajnim intervencijama osigurao veliki bod Gorice na Maksimiru

21.01.2023.

Damir Žbulj

U pravim zimskim uvjetima na Maksimiru, uz snijeg i snažan vjetar koji je pojačao u drugom poluvremenu, nogometaši Gorice osvojili su izuzetno vrijedan bod kod branitelja naslova i lidera na tablici SuperSport HNL-a, Dinama!

I dalje je turopoljski prvoligaš bez prvenstvene pobjede protiv zagrebačkih Plavih, ali i ovih 0:0 je fenomenalan rezultat u borbi za opstanak.

Uz sve svoje probleme, domaćin je bio apsolutni favorit za pobjedu, ali su Goričani pod vodstvom Željka Sopića pružili fanatičnu i borbenu partiju te su zahvaljujući i sjajnim intervencijama vratara Banića uspjeli sačuvati svoju mrežu.

No, sve je moglo biti drugačije da je priznat pogodak našeg Kurilovčanina i bivšeg igrača Gorice Darija Špikića, koji je majstorski iz voleja već u trećoj minuti pogodio gostujuću mrežu. Međutim, oglasio se VAR, koji je vidio prekršaj Ristovskog u začetku ove akcije...

Sopić je za ovaj dvoboj imao gotovo sve igrače na raspolaganju, u kadar su 'upali' i novoregistrirani igrači, koji nisu imali pravo nastupa u srijedu protiv Varaždina. Na vratima je bio Banić, u posljednjoj liniji Raspopović, Steenvoorden, Bralić i Krizmanić, u veznoj liniji bili su Suk, Mrzljak i Pršir, na krilima Petković i Fućak, dok je u vrhu napada bio Ante Matej Jurić.

 

Dinamo je dominirao u posjedu, loptu je u svojim nogoma imao nevjerojatnih 80 posto vremena, a imao je i nekoliko dobrih i opasnih pokušaja...

Ali, sve ih je zaustavio raspoloženi čuvar mreže Gorice.

Niti Bočkaj, ni Perić, Drmić, Ljubičić, ili Ristovski  Šutalo, jednostavno nisu bili dovoljno precizni i konkretni te se već u prvoj utakmici drugog dijela sezone osjetio nedostatak Mislava Oršića, koji je prodan u Southampton te ozlijeđenog Petkovića, najopasnijih igrača ovog Dinama posljednjih godina. 

U samom finišu je Gorica tražila i kazneni udarac, nakon starta nad Majstorovićem, koji je ušao u nastavku, ali Duje Strukan i VAR soba nisu se oglasili, a Sopić je zbog prigovora zaradio i žuti karton.

Strateg Gorice je završnicu ovog žestokog okršaja u pravim zimskim uvjetima dočekao bez jakne, u vesti, zasukanih rukava i to je pravi pokazatelj koliko je ovaj rezultat značio i njemu, ali i njegovim igračima.

Priliku u nastavku dobili su i  novopridošli stoper Robert Ćosić i Tim Matavž, kao i Mitrović i Ndockyt, no, cijela momčad dala je doprinos u ovih velikih 0:0. 

Dobar je ovo pokazatelj neke nove i borbenije Gorice, a za osvajanje sva tri boda bit će prilike u idućim kolima, prvo na gostovanju kod Osijeka pa doma protiv Šibenika.

 

SUPERSPORT HNL
1. Dinamo 17 +31 42
2. Hajduk 17 +14 35
3. Osijek 18 +8 31
4. Slaven Belupo 18 -10 27
5. Varaždin 17 -2 23
6. Istra 1961 17 -3 21
7. Lokomotiva 17 -6 18
8. Rijeka 18 -10 16
9. Šibenik 17 -9 13
______
10. HNK Gorica 18 -13 9