°C 5

Aquabetta organizira Ljetnu školu sinkro plivanja: Želimo nove generacije upoznati s ovim prelijepim sportom

24.06.2020.

Damir Žbulj

U vedrom i veselom raspoloženju dočekale su nas na velikogoričkom Gradskom bazenu trenerice i mlade članice velikogoričkog kluba sinkroniziranog plivanja Aquabetta, koji već godinu i pol dana izuzetno aktivno djeluje u našem gradu, prenoseći svoje znanje i ljepotu ovog sporta nekim novim naraštajima.

Prvi cilj Aquabetta je već ostvarila, u klubu trenira 30-ak djevojčica, koje uživaju u treninzima i marljivo iz tjedna u tjedan napreduju. 

Jedna od klupskih ambicija i želja je privući što više djece u ovaj graciozni, ali i poprilično zahtjevan sport i od Velike Gorice napraviti istaknuti centar sinkroniziranog plivanja u Hrvatskoj.

Sinkronizirano plivanje u jednu cjelinu spaja i plivanje i gimnastiku i ritmiku i ples pa je i to jedan od razloga rasta popularnosti i među djecom u našem kraju...

"U Veliku Goricu nas je privukao ovaj novi bazen, koji je stvarno na vrhunskoj razini, od čistoće pa do ljubaznosti osoblja koje ovdje radi. Željeli smo doći u novu sredinu, a poznato je kako u Gorici i okolici ima izrazito puno djece. Htjeli smo im ponuditi nešto novo, a jedan od ciljeva je napraviti prvu natjecateljsku generaciju," rekla nam je na početku razgovora trenerica Vlatka.

Važno je početi trenirati u što ranijoj dobi, zbog razvoja fleksibilnosti i motorike, a svi zainteresirani imat će se priliku u Ljetnoj školi sinkroniziranog plivanja upoznati s osnovama ovog atraktivnog sporta.

"Škola traje cijelo ljeto, sve do kraja kolovoza. Svaki tjedan će biti novi tečaj, u trajanju od ponedjeljka do petka, a termini će biti od 16 do 17 sati, od 17 do 18 te od 18 do 19 sati. Treba se prijaviti, osigurati svoje mjesto jer su nam ona ograničena zbog mjera borbe protiv koronavirusa koje su na snazi. Radit će se u svakom slučaju u malim grupama," naglasila je trenerica, a sve dodatne informacije možete saznati na 0993350995 broj telefona ili upitom na aquabetta.vg@gmail.com adresu elektroničke pošte, gdje možete poslati i svoju prijavu.



"U Aquabetti imamo sve kategorije, od kadetkinja, pa do mlađih juniorki, juniorki i seniorka, koje nam se već natječu. Ostvarili smo već lijepe rezultate na raznim međunarodnim Kupovima, i u Pragu i u Sisku i na Kupu Hrvatske. Pripremili smo i mlađu skupinu, ali je COVID-19 nažalost ove godine napravio svoje...

"U klubu su četiri trenerice, Nika, Tonka, Anja i Vlatka, koje imaju dugogodišnje plivačko iskustvo. Sve su bile reprezentativke, sve su u nekom trenutku svoje karijere bile na europskim i svjetskim natjecanjima, neke su bile pomoćne trenerice hrvatske reprezentacije. Sve su educirane, a imamo i fizioterapeuticu.

"Jednostavno je, sve imamo veliku ljubav, volju i želju da to kvalitetno i na neki svoj način prenesemo novim generacijama," poručila je s velikim entuzijazmom Vlatka pa dodala:

"Trenerice su uvijek u vodi, ono što pričaju to znaju i demonstrirati i pokazati, što je izuzetno bitno."

"Imamo četiri treninga tjedno po dva sata za mlađe kategorije, sat vremena 'suhog treninga' u dvorani i sat na bazenu. Imamo selekciju, imamo i početnice, imamo baš lijepu grupu djece, koja su zaista motivirana za ovaj novi sport!"  

Misija Aquabette je i poticati zdrav način života, razvoj sportskog duha i timskog rada, ali i poticati razvoj prijateljstva među djecom.

"Sinkronizirano plivanje je spoj plivanja, gimnastike i ritmičke gimnastike. Sve te pokrete i pozicije koje pokušavamo napraviti u vodi, koje nisu 'prirodne i normalne', pokušavamo simulirati na suhom i zato treba osposobiti muskulaturu. Prvo je učenje svih plivačkih tehnika, a onda se radi i ona specifična tehnika, koja je isključivo vezana za sinkronizirano plivanje. Nije jednostavno, zahtjevno je, ali je izrazito elegantno i djevojčice se jako lijepo razvijaju."

"Imamo 30 članova u svim kategorijama, a pozivamo naravno da nam se priključe i svi zainteresirani za ovaj lijepi sport, pogotovo mlađu djecu. Cilj nam je napraviti novu, mladu natjecateljsku generaciju u Velikoj Gorici i ovom dijelu Zagrebačke županije. Imamo i djecu koja dolaze iz Zagreba na naše treninge i koja su prepoznala naš klub. Imamo otvorena vrata, ovo radimo iz velike ljubavi, čast nam je raditi s djecom i apsolutno su svi pozvani."

Trajanje Ljetne škole sinkro plivanja predviđeno je do kraja kolovoza, svaki tjedan organizira se nova grupa, u tri različita termina...

"Zbog godišnjih odmora škola je koncipirana na tjednoj bazi, kako bi si roditelji mogli planirati svoje vrijeme. No, ako neko dijete ima interes i želju, apsolutno može nastaviti pohađati školu i u više termina."


Svi zajedno vjerujemo kako će epidemiološka situacija u Hrvatskoj i dalje biti odlična i kako će svjetska pandemija koronavirusa biti tek jedna od 'uspomena' na ovu 2020. godinu.

"Cijelo ljeto ćemo biti aktivni i tako pokušavamo nadoknaditi ono što su djeca propustila i izgubila u ovom razdoblju kad nije bilo moguće trenirati. Mi nastavljamo s pripremama kao da će se na jesen stanje u potpunosti normalizirati. Jednostavno, ne možemo prestati s našim radom i planovima, iako ne možemo sa sigurnošću znati što nam budućnost nosi. Želimo biti aktivni, jer mi i inače potičemo taj pravi sportski duh i velika sportska prijateljstva. Ovo je stvarno baš jedna dobra grupa djece i baš smo ponosni na njih! Nakon toliko malo vremena u našem klubu vidi se veliki napredak. Roditelji naših članica su zaista odlični, jer da nema njih, ne bismo mi imali takvu podršku."

Aquabetta ide u korak i s tehnološkim napretkom i novim metodama treninga, a bogato iskustvo trenerica u cijeloj ovoj priči je itekako važno...

"Imamo i najsuvremeniju tehniku i podvodnu muzičku opremu u Hrvatskoj! Ne radimo veliku buku na bazenu, svaka plivačica ima svoje slušalice i trenerica im preko njih daje svoje upute. Nema vike, tihe smo i onda ne smetamo drugim korisnicima bazena. U svemu tome je bilo iskustvo nas trenerica, koje smo prošle puno toga kroz naše sportske karijere. Vrlo smo aktivni i medijski, na društvenim mrežama, od naše web stranice pa do Aquabetta Instagrama i Facebooka!"

"Samo neka nam djeca dođu," iskrena je poruka  za kraj!