°C 12

Ana Gradečak postavila novi europski rekord, Miljenko Vučić brončani u Parizu

25.06.2022.

Damir Žbulj

Sjajne rezultate ostvarili su ovog lipnja članice i članovi Paraatletskog kluba Uspon u Parizu, na Charlety stadionu na kojem će se iduće godine održati Svjetsko prvenstvo!

Na mitingu WPA Grand Prix serije nastupilo je 752 paraatletičarke i paraatletičara iz 57 zemalja svijeta, a među 11 hrvatskih predstavnika bili su Ana Gradečak, Ani Jelenić i Miljenko Vučić!

Ana se nedavno priključila velikogoričkom Usponu i na prvom velikom natjecanju je odmah postavila novi europski rekord u bacanju kugle i kategoriji F41 s rezultatom 8.37 metara.



Gradečak je osvojila na kraju peto mjesto, dok je slavila svjetska rekordera Tunižanka Raoua Tlili s 10.21 metara, što je tek 30 centimetara kraće od njenog svjetskog rekorda.



Svoj europski rekord popravila je za 14 centimetara, hicem u prvoj seriji.

No, fantastičan je bio i Miljenko Vučić, koji je u spojenim kategorijama F11/12 stigao do brončane medalje!

Miljenko je kuglu bacio 12.67 metara! Pobijedio je Brazilac Rodrigo Da Silva s 13.47 metara, a drugi je bio Talijan Tapia s daljinom 13 metara.



Usponovka Ani Jelenić je u bacanju kugle F32/33 s 4.01 metara zauzela ukupno peto mjesto. Pobijedila je Marokanka Fouzia El Kassioui sa 6.89 metara.

I Anu i Miljenka i Ani moći ćete vidjeti ove nedjelje od 16 sati na atletskom poligonu ŠRC Gorica na natjecanju drugog izdanja Međunarodne lokalne lige.

PAK Uspon, Udruga KOP Tur i Športsko rekreativni savez grada Velike Gorice pobrinut će se za organizaciju, a nastupit će ponajbolji hrvatski paraatletičari. Među njima i Ivan Katanušić, srebrni paraolimpijac iz Tokija, Matija Sloup, europski prvak iz Berlina 2018 i brončani sa Svjetskog prvenstva 2019. godine u Dubaiju. Erik Fabijan Kaurin, finalist prošlogodišnjeg Europskog prvenstva, Marijan Presečan, finalist Paraolimpijskih igara u Tokiju...

Miljenko Vučić je europski prvak i svjetski doprvak, dok je Ana Gradečak aktualna europska prvakinja i rekorderka.

Svoju formu testirat će i državni prvaci, Usponovci Renata Celjak, Stjepan Dereta, Dominik Počekal, Tvrtko Matanović, ali i početnici, korisnici projekta ¨'Jačanje Kapaciteta'¨ Hrvatskog paraolimpijskog odbora. Natjecat će se i sportašice i sportaši iz AKOI Odisej Kutina, AKOSI Samobor, AKOSI Vinkovci, AK Sokol Bjelovar, AK Spektar Pula, AKOI Uriho.

"Svi koji se nađete u blizini ili u prolazu, a koji do sad niste imali priliku vidjeti sportaše s bilo kojom vrstom invaliditeta kako se natječu, slobodno nam se pridružite na tribini uz poligon te bodrenjem i kojim pljeskom podržite naše paraatletičare, a pogotovo one najmlađe," poručili su Usponovci i pozvali sve da ih u nedjelju dođu podržati!