°C 18

Župan Kožić reagirao na prozivku iz SDP-a na akciju "Pomoć gospodarstvenicima"

22.04.2020.

Juraj Odrčić

Župan Zagrebačke županije Stjepana Kožića reagirao je na otvoreno pismo SDP-a Zagrebačke županije vezano uz akciju „Pomoć gospodarstvenicima“

 Župan Zagrebačke županije 1. travnja 2020. godine donio je Odluku o  otvaranju računa za donacije financijskih sredstava u akciji  „Pomoć gospodarstvenicima“. Odluka je donijeta  po principu Odluke Vlade RH, a prethodno je usuglašena sa Ministarstvom financija.

SDP Zagrebačke županije je svoj prijedlog županu uputio 3. travnja, na čemu im se župan javno zahvalio, te je apelirao na sve stranke da ovo nije vrijeme za lijeve i desne, za politiziranje, već za zajedništvo.

Do sada su na spomenuti račun uplaćene plaće župana i zamjenika za ožujak naknade dijela vijećnika Skupštine Zagrebačke županije koji su se na poziv predsjednika Županijske skupštine Mate Čička priključili akciji, što osobno pozdravljam. Nakon Rebalansa proračuna, jer je to pravno jedino tako moguće, na račun će biti preusmjerene uskrsnice i regresi svih djelatnika Zagrebačke županije u iznosu od 740.000 kuna. Također, u tijeku su pregovori sa socijalnim partnerima vezanim za smanjenje plaća djelatnicima, a razlika u plaćama bit će također usmjerena na spomenuti račun.

U tijeku su intenzivne pripreme rebalansa Proračuna u kojem će se posebna pozornost posvetiti gospodarstvu. Uz sredstva koja će se prikupiti iz spomenute akcije, osigurat će se do sad rekordni iznos od 12 milijuna kuna koja će se temeljem javnog poziva, sukladno definiranim kriterijima u samom pozivu, dakle, vrlo transparentno dodjeljivati poduzetnicima. Iznos uplaćenih donacija kao i utrošak sredstava iz tih izvora prikazat će se u  polugodišnjem i godišnjem izvještaju o izvršenju Proračuna Zagrebačke županije za 2020. godinu, kao i financijskim izvješćima sukladno Pravilniku o financijskom izvještavanju u proračunskom računovodstvu. Podsjećamo nalazi revizije Zagrebačke županije su bezuvjetni.

Osim mjera za pomoć gospodarstvu, Rebalansom se planira povisiti i trenutni iznos od 6,5 milijuna kuna za bespovratne potpore poljoprivrednicima na 8 milijuna kuna. Dodatnih 4,5 milijuna kuna bit će osigurana i za zdravstvo.

- Još jednom se zahvaljujem svima koji konkretnim prijedlozima, a ne politikanstvom doprinose kreiranju Rebalansa proračuna Zagrebačke županije i mjera za gospodarstvenike, poljoprivrednike i zdravstvo. Kao što sam najavio na ova tri resora neće se štedjeti. Žalosti me što SDP Zagrebačke županije koristi ova izazovna vremena u pokušaju dobivanja jeftinih političkih poena. Svjestan sam da su i nacionalni i lokalni izbori blizu, ali politiziranje u vrijeme ovakve krize u kojoj se ljudi bore za svoje živote, a gospodarstvo za opstanak je u najmanju ruku neodgovorno. Ponovno pozivam na razum i na zajedništvo – istaknuo je Kožić.