°C 1

Premijer Plenković u Ivaniću: Zagrebačka županija je među pet najrazvijenijih u Hrvatskoj

10.03.2021.

Maja Peranić

-Zagrebačka županija je među pet najrazvijenijih županija u RH- rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon sastanka sa županom Stjepanom Kožićem i gradonačelnikom Ivanić-Grada Javorom Bojanom Lešom.  Istaknuo je kako je u mandatu njegove Vlade na području Zagrebačke županije ugovoreno europskih projekata u vrijednosti 514 milijuna eura, a reformom Zakona o financiranju lokalne i regionalne samouprave, županija je zajedno s gradovima i općinama na svom području, dobila u 2020. godini 28% više prihoda nego u 2017. godini.Župan Kožić rekao je kako je unatoč negativnim predviđanjima zbog koronakrize, lani na području Zagrebačke županije, u odnosu na 2019., broj novozaposlenih porastao za preko 1500 osoba.

-Stali smo uz naše poduzetnike i dodijelili im rekordnih 13,7 milijuna kuna potpora, a rezultati su itekako vidljivi-istaknuo je Kožić. Premijera je upoznao sa značajnim investicijama na prostoru županije, poput gradnje Regionalnoga vodoopskrbnog sustava "Zagreb-istok", vrijednoga 883 milijuna kuna, i trenutnih ulaganja u gradnju novih školskih objekata ukupne vrijednosti 140 milijuna kuna.-Upravo ovdje u Ivanić-Gradu nalazi se perjanica zdravstvenog turizma, Specijalna bolnica Naftalan, u čije je proširenje uloženo 71 milijun kuna- naglasio je Kožić.

Gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš rekao je da je u zajedništvu Županije i Grada lani sagrađena sportska dvorana u Posavskim Bregima, a da ove kreće gradnja još jedne, u Graberju Ivanečkom. Izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim ulaganjima u Naftalan, koji je prepoznat kao mjesto razvoja medicinskog turizma i koji se dobro nadopunjuje s visokom školom za fizioterapiju.Prije sastanka premijer, župan i gradonačelnik posjetili su farmu kokoši nesilica obiteljske tvrtke Lukač. U farmu, s podnim uzgojem kokoši, uloženo je 60 milijuna kuna. Ukupan kapacitet farme Lukač, na dvije lokacije, sada je 260.500 kokoši nesilica. Godišnje ova farma, s osamdesetak zaposlenih, proizvede 72 milijuna jaja.

(Zagrebačka županija)