°C 3

Umjesto smetlišta u Mraclinu sortirnica

02.10.2018.

Redakcija

Odlagalište neopasnog otpada u Mraclinskoj Dubravi polagano se približava kraju svoga životnog vijeka. Upravo tamo VG Čistoća, zajedno sa sredstvima Fonda za zaštitu okoliša, kraju privodi radove vrijedne tri milijuna kuna kojima se uređuje prostor za odlaganje posljednjih količina otpada koje će stizati u Mraclin.

- To su posljednje tri kazete na odlagalištu u Mraclinskoj Dubravi i njima se završava uređeni prostor za odlaganje otpada. U preostale tri kazete se mogu smjestiti dovoljne količine da Velika Gorica nema probleme s kvalitetnim zbrinjavanjem otpada. Naravno da u budućnosti će biti više primarne reciklaže, a time i manje otpada i ovi kapaciteti su stoga zadovoljavajući - rekao je gradonačelnik Dražen Barišić pri današnjem obilasku radova.

S novom državnom organizacijom otpadni materijal koji preostane nakon reciklaže deponirat će se na novom županijskom odlagalištu, pojašnjava gradonačelnik.

- Težimo prema razdvajanju otpada na kućnom pragu, postoje rokovi zatvaranja odlagališta, ali moramo znati kamo ćemo s otpadom. Izgradili smo reciklažno dvorište gdje ćemo napraviti i pretovarnu stanicu kako bi nakon selekcije otpada isti transportirali. Daleko smo ispred svih odmakli, no dalje ovisi o rješenju države i županije kakva će biti dalje briga s tim otpadom - objašnjava gradonačelnik Barišić dodavši kako je mraclinsko odlagalište među najuređenijima u Hrvatskoj.Otpad nije smeće

Umjesto odlaganja otpada u Mraclinu prelazimo na razvrstavanje i ponovnu uporabu otpada - recikliranje, a time će ubuduće na samo odlagalište dolaziti daleko manje količine smeća koje proizvodimo u svojim domaćinstvima. Razvrstavanje otpada započinje u kućanstvima, a zbog čega je naručeno 30 tisuća posuda za razvrstavanje kojim će se obuhvatiti sva domaćinstva u Velikoj Gorici.

- U nabavi smo posuda za recikliranje za područje cijelog grada, a radi se oko 30 tisuća posuda za PET-MET ambalažu, papir, staklo i bio otpad. Grad Velika Gorica je potpisao ugovor s Fondom za zaštitu okoliša za nabavu posuda s procjenom vrijednosti od 9 milijuna kuna, no kako oni provode nabavu za cijelu Hrvatsku očekujemo to u travnju i do ljeta bi te posude podijelili građanima - kaže Ivan Rak, direktor VG Čistoće.

Danas recikliramo 17% otpada

Europska unija je odredila obvezu da se do 2022. godine smanje količine miješanog komunalnog otpada na razinu od 50% otpada proizvedenog 2015. godine. Da se to može pokazuju i podaci o količinama otpada nakon uvođenja posuda za razvrstavanje u dijelu grada.

- U godinu dana, od kada su podijeljene posude za 7 tisuća korisnika, situacija se promijenila tako da razina recikliranja se digla s 10 na trenutnih 17%. Kada podijelimo posude za cijelu Goricu doći ćemo do 30%, a kako bi građane više uputili u recikliranje prijavljen je projekt edukacije za natječaj Fonda za zaštitu okoliša i već iduće godine bi krenuli s dodatnom edukacijom građana, prije svega djece, kako bi do 2022.godine došli do 50% razvrstavanja otpada - pojašnjava planove direktor Rak.

Domaćinstva koja još ne razvrstaju otpad tako će kroz godinu dana dobiti dodatne posude - za plastičnu i metalnu ambalažu, papir te staklo, a oni koji preuzmu kućne kompostere umjesto posude za bio-otpad time će smanjiti i cijenu zbrinjavanja otpada. Direktor VG Čistoće najavio je i kako će se uloviti u koštac i s problemima divljih deponija te po objavi natječaja Fonda za zaštitu okoliša tražit će financiranje sanacija odlagališta s postavljanjem kamera za nadzor, a sve u cilju da u sljedećih pet godina se počisti cijelo područje Turopolja.Gradi se novi cestovni ulaz u Mraclin

Umjesto smeća u Mraclinsku Dubravu će ubuduće dolaziti iz domaćinstava razvrstani otpad, dio koji se sortira za ponovnu uporabu ići će u recikliranje u nove centre, a preostali miješani otpad na novo županijsko odlagalište. Iako to sve treba prevesti cestom Mraclince ipak očekuje velika promjena jer iz sela se izbacuju kamioni.

Gradonačelnik Dražen Barišić danas je najavio gradnju dugoočekivane nove pristupne ceste koja će zaobići središte sela kojom danas prolazi sav teretni promet, ne samo za odlagalište već i tvornice.

- Sredinom listopada očekujemo raspisivanje natječaja za izgradnju ceste Mraclin-Buševec, tzv. industrijske zaobilazne ceste kojim bi se teretni promet izmjestio iz naselja Mraclin. Uklapala bi se u državnu cestu čime bi se izbjeglo prometno zasićenje koje ovdje traje dugi niz godina. Ta cesta bi primarno služila za prostor bivše ciglane, odlagališta otpada i reciklažnog dvorišta, ali i značajnu industrijsku zonu koju koristi nekoliko bitnih gospodarskih subjekata - najavio je gradonačelnik Barišić.

Gradonačelnik je poručio i kako se brzo očekuje potpisivanje ugovora za izvođenje kanalizacijske mreže prije koje ne može krenuti niti sanacija cesta.

- Time bi Mraclin dobio sasvim novi oblik i vrlo uređeni način života koje ovo staro turopoljske selo i zaslužuje - zaključio je Barišić.
Galerija slika

Umjesto smetlišta u Mraclinu sortirnica Umjesto smetlišta u Mraclinu sortirnica Umjesto smetlišta u Mraclinu sortirnica Umjesto smetlišta u Mraclinu sortirnica