°C 23

U Zaprešiću kreće NEWLIGHT projekt, 4380 gradskih svjetiljki zamijenit će LED rasvjeta

23.04.2019.

Petar Brnada

Gradsko vijeće Grada Zaprešića donijelo je odluku o pokretanju projekta NEWLIGHT koji se odnosi na rekonstrukciju, modernizaciju i upravljanje sustavom javne rasvjete Grada, a nakon provedenog postupka javne nabave, kao ekonomski najprihvatljivija, odabrana je ponuda tvrtke HEP ESCO d.o.o.

Grad Zaprešić i HEP ESCO d.o.o. tako su sklopili ugovor o provedbi projekta kroz koji će se sve postojeće svjetiljke na području grada Zaprešića i pripadajućih mu naselja, njih 4380, zamijeniti LED rasvjetom, a potencijal ostvarenja energetskih ušteda modernizacijom sustava iznosi čak 80% u odnosu na trenutnu godišnju potrošnju.

Hrvoje Hucika, direktor sektora za pripremu i provedbu ESCO projekata, pojasnio je kako će teći postupak provedbe projekta.

-Naredna tri mjeseca predviđena su za projektiranje, nakon čega će uslijediti razdoblje od 6 mjeseci za izvođenje samih radova. To znači da će grad Zaprešić početkom sljedeće godine imati potpuno novu rasvjetu koja će biti energetski učinkovita. Projekt će se provoditi postepeno u dogovoru s Gradom i drugim nadležnim institucijama, s obzirom da se uglavnom radi o prometnicama gdje će biti potrebno uspostaviti posebne regulacije prometa- rekao je Hucika.

Direktor tvrtke HEP ESCO, Željko Jelačić, zahvalio je u ime cijele HEP grupacije na ukazanom povjerenju te čestitao Gradu Zaprešiću na ovom važnom projektu kojim dokazuje jasan strateški smjer prema održivom razvoju, kao i brigu za okoliš. Naglasio je i da je projekt je u potpunosti usklađen s novim Zakonom o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja koji je stupio na snagu 1. travnja.

-Sve jedinice lokalne samouprave dužne su uskladiti postojeću rasvjetu u skladu s odredbama Zakona u roku od 12 godina, a Zaprešić je među prvima koji će tu obvezu ispoštovati, i to već za 9 mjeseci – rekao je Jelačić.

Projekt NEWLIGHT, čija je ukupna vrijednost oko 15 milijuna kuna, financirat će se prema modelu Ugovora o energetskom učinku (EPC) kojeg je osnovni princip otplata investicije kroz uštede. Ovakav model uključuje projektiranje, financiranje, rekonstrukciju i modernizaciju te otklanjanje grešaka ili kvarova kroz 10 godina koliko traje vrijeme ugovornog odnosa, pa od Grada Zaprešića kao korisnika ne zahtijeva dodatna financijska ulaganja, pojasnili su iz Grada.

-Važno je naglasiti da je riječ o zaista velikoj uštedi, ali i da ispunjavamo obveze Europske unije koje nalažu smanjenje svjetlosnog onečišćenja te ukupne potrošnje energije. Vjerujem da kao grad možemo poslužiti kao dobar primjer kada je riječ o provođenju mjera energetske učinkovitosti i zaštite okoliša, a ovo je još jedan vrijedan projekt koji to i dokazuje – istaknuo je gradonačelnik Zaprešića, Željko Turk.