°C 4

Građani Zaprešića žale se na neuredan grad, iz Grada odgovaraju da se na uređenju kontinuirano radi

07.04.2021.

Redakcija

Građani Zaprešića našoj su se redakciji požalili na probleme s kojima se u gradu svakodnevno susreću upozoravajući da su unatoč njihovim nastojanjima da se iz Grada odgovori na njihove apele to nije dogodilo. Upozoravaju, kako kažu, na neuređene nogostupe, nedovoljna ulaganja Grada u dječja igrališta, u sigurnost gradskih prometnica, na potrebu uređenja užeg centra Zaprešića kojem je potrebno „novo ruho” i mnoge druge. Njihove upite proslijedili smo u Grad Zaprešić odakle su nam stigli odgovori koje u nastavku objavljujemo u cijelosti.

ZGprsten: Građani upozoravaju na potrebu kompletne obnove ceste D 225 od ulice Davora Bašića do Ulice Pavla Lončara u oba smjera s rubnjacima i odvodnjom. Postoji li takva intencija od strane Grada? Odnosno, je li projekt obnove D225 u planu?

Grad Zaprešić: Trenutno je u fazi izmještanje državne ceste D225, odnosno, izgradnja Južne obilaznice grada. To je doprinijelo znatnom smanjenju tranzitnog prometa kroz sam centar grada, što će svakako utjecati na razvoj drugačije prometne organizacije toga dijela grada. U planu je područje Trga žrtava fašizma pretvoriti u pješačku zonu, a uz Ulicu kardinala Alojzija Stepinca sve do željezničkog kolodvora proširiti biciklističko-pješačku stazu.

ZGprsten: Kakav je plan uređenja nogostupa i parkirališta u užem centru grada, npr. kod Trga žrtava fašizma? (Imamo informaciju da je od strane predstavnika stanara traženo uređenje parkirališta kod stambene zgrade br. 8, no da se na to nije odgovorilo, zašto?) Hoće li se, i ako da, kada obnavljati i uređivati parkirališta i nogostupi u užem centru Zaprešića?

Grad Zaprešić: Parkirališta se kontinuirano obnavljaju i uređuju. Grad je predložio proširenje parkirališta uz novu trodijelnu dvoranu OŠ Antuna Augustinčića koja će od rujna biti u funkciji i na raspolaganju ne samo učenicima škole, već i građanima. S obzirom da je Zaprešić treći grad srednje veličine u Hrvatskoj po implementiranju pametnih rješenja, kreće se i s postavljanjem senzora za označavanje slobodnih parkirališnih mjesta.

ZGprsten: Kakav je plan uređenja i održavanja dječjih igrališta na području grada Zaprešića? Planira li se možda ograđivanje parkića ogradama? Kako ocjenjujete stanje na dječjim igralištima na području Zaprešića?

Grad Zaprešić: Dječja igrališta održava Komunalno poduzeće Zaprešić d.o.o. koje svake godine ulaže u nove sprave. Na području grada ima 18 dječjih igrališta, a novo je u planu u sklopu piknik zone na Zajarkima. Nove sprave, i ostalo potrebno za uređenje, su naručene, a uređivanje kreće s obzirom na vremenske uvjete.

ZGprsten: Građani također ukazuju na potrebu uređenja užeg centra grada kako bi on dobio tzv. „novo ruho”. Koji su planovi po tom pitanju? Postoji li projekt uređenja, ako da kakav i kada se može očekivati njegova realizacija?

Grad Zaprešić: Postoji projekt „Novo ruho starog centra“ koji se najvećim dijelom odnosi na neizgrađeno zemljište na kojem su nekad bile prostorije Komunalnog poduzeća i Javne vatrogasne postrojbe koje su preseljene u novu zgradu na sjeveru grada. Taj dio je u privatnom vlasništvu i u tijeku je priprema potrebne dokumentacije za izgradnju stambeno-poslovnih zgrada u tome dijelu. Novo ruho dobit će i stambene i javne zgrade (zgrada Suda i Pučkog otvorenog učilišta) koje su u prosincu stradale u razornom potresu.

ZGprsten: Jeste li upoznati s inicijativom građana za postavljanjem svjetlosne signalizacije u blizini škola? Ako da što je učinjeno po tom pitanju?

Grad Zaprešić: Grad kontinuirano povećava sigurnost djece i učenika u zonama vrtića i škola pa je čak u tu svrhu izradio i poseban elaborat koji je ukazao na najkritičnije točke te ponudio rješenja kako ih osigurati. Tako je ove godine kod Srednje škole „Ban Josip Jelačić“ postavljena uzdignuta ploha u Ulici Zelengaj koja pješacima daje prednost u prometu. To je samo jedna od aktivnosti kojima se povećava sigurnost pješaka u prometu uz postavljanje horizontalne i vertikalne svjetlosne signalizacije. Važan je i podatak Policijske postaje Zaprešić da je 2018. bilo 13 stradalih pješaka u prometnim nesrećama, 2019. 8 pješaka, a prošle godine ukupno 3 stradala pješaka.

ZGprsten: Hoće li Grad Zaprešić, ili već jest, u narednom razdoblju aplicirati na EU fondove kako bi na taj način riješio neke od spomenutih problema vezanih za uređenje cesta, nogostupa, parkova, parkirališta i samog uređenja užeg centra grada na koje građani upozoravaju?

Grad Zaprešić: S obzirom da su zgrade Suda i Pučkog otvorenog učilišta znatno stradale u potresu, Grad će za njihovu obnovu aplicirati za sredstva Europske unije. Čeka se javni poziv za obnovu javnih zgrada. Također ističemo izuzetno važan projekt Forest ride financiran od strane EU. Radi se o izgradnji novih biciklističko-pješačkih staza koje povezuju centar i Pojatno, ali i željezničku stanicu Novi dvori čime se potiče korištenje intermodalnog prijevoza.

(foto: čitatelji)

Galerija slika

Građani Zaprešića žale se na neuredan grad, iz Grada odgovaraju da se na uređenju kontinuirano radi Građani Zaprešića žale se na neuredan grad, iz Grada odgovaraju da se na uređenju kontinuirano radi Građani Zaprešića žale se na neuredan grad, iz Grada odgovaraju da se na uređenju kontinuirano radi Građani Zaprešića žale se na neuredan grad, iz Grada odgovaraju da se na uređenju kontinuirano radi Građani Zaprešića žale se na neuredan grad, iz Grada odgovaraju da se na uređenju kontinuirano radi Građani Zaprešića žale se na neuredan grad, iz Grada odgovaraju da se na uređenju kontinuirano radi Građani Zaprešića žale se na neuredan grad, iz Grada odgovaraju da se na uređenju kontinuirano radi Građani Zaprešića žale se na neuredan grad, iz Grada odgovaraju da se na uređenju kontinuirano radi Građani Zaprešića žale se na neuredan grad, iz Grada odgovaraju da se na uređenju kontinuirano radi Građani Zaprešića žale se na neuredan grad, iz Grada odgovaraju da se na uređenju kontinuirano radi