°C 23

U Stupniku proslavljen Dan Općine: Uskoro izgradnja škole za 300-tinjak osnovnoškolaca

20.05.2019.

Petar Brnada

U Stupniku je proteklog petka proslavljen Dan općine i blagdan župe sv. Ivana Nepomuka prilikom čega je održana svečana sjednica Općinskoga vijeća na kojoj se najviše govorilo o razvoju općine te projektima koji ju očekuju u skorije vrijeme.

U suradnji sa Županijom, u postupku ostvarenja su dva izuzetno bitna projekta za općinu Stupnik - gradnja osmogodišnje škole i rekonstrukcija županijske ceste u Ulici sv. Benedikta. Istaknuo je ovo načelnik Stupnika, Bruno Perković za svečane sjednice.

-U prošloj godini obavljen je niz razgovora i konzultacija, očekujemo da će u prijedlog Županije o izmjeni Mreže škola biti uvršteno i osnivanje nove školske ustanove u Stupniku. Bio bi to prvi i najvažniji korak prema jedino ispravnom rješenju, novoj školskoj ustanovi za tristotinjak osnovnoškolske djece- ustvrdio je Perković.

Rekao je da Općina surađuje i s Regionalnom energetskom agencijom sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) u pripremi pilot projekta gradnje škola u sklopu projekta eCentral.

-REGEA je, za svoje osnivače, izradila dugoročne programe gradnje i rekonstrukcije zgrada javne namjene u kojima je javno-privatno partnerstvo prepoznato kao jedan od potencijalnih modela realizacije ukupnih potreba u školstvu, zdravstvu i infrastrukturi. Za općine i gardove uključene u projekt, REGEA je osigurala sto posto potrebnih sredstava za pripremu projekta gradnje osnovnih i srednjih škola- rekao je Perković. Govoreći o rekonstrukciji Ulice sv. Benedikta (županijske ceste) rekao je da je Općina potpisala ugovor sa Županijskom upravom za ceste o sufinanciranju troškova projektiranja. Govorio je i o skorom završetku rekonstrukcije državne ceste u Gornjem Stupniku - Gornjostupničke ulice.

Kako je dodao, nakon dužeg čekanja Stupnik je dobio jednu od najljepših državnih cesta koja će, u svakom smislu, unaprijediti život u općini te da će se završetkom ove rekonstrukcije obnoviti i kolnički zastor u Gornjostupničkoj ulici, 'žili kucavici' tamošnje gospodarske zone.

-U skupini smo najrazvijenijih općina u RH. U 2019. rastu prihodi proračuna. Rezultat je to dobrog rada Vlade RH koja je pozitivnim ekonomskim rezultatima potaknula rast plaća, čije oporezivanje je glavni prihod općine- rekao je Perković, dodavši da je pred realizacijom desetak gospodarskih investicija koje garantiraju, u narednim godinama, značajan rast proračuna Općine.

U ime Županije svečanoj sjednici Općinskoga vijeća prisustvovao je predsjednik Skupštine Damir Mikuljan. Rekao je da ova općina, prema onome što radi, može biti putokaz i drugim sredinama i da politika općinskoga vodstva ide ususret stvarnome životu i rješavanju egzistencijalnih potreba ljudi. I on je rekao da će djeca u Stupniku „dobiti školu kakvu zaslužuju“. Govorio je i o važnosti pripreme projekata kojima se mogu povući europska sredstva.

-Ovakvi projekti garancija su da će se dodatno podići standard življenja- rekao je Mikuljan.

U ime predsjednika Vlade RH prisutnima se obratio gradonačelnik Velike Gorice i saborski zastupnik Dražen Barišić.

Na sjednici su uručena i općinska priznanja. Ovogodišnji laureati su Josipa Bilić, Zoran Jakunić, Ivan Horvat i vatrogasci DVD-a Stupnik.

Galerija slika

U Stupniku proslavljen Dan Općine: Uskoro izgradnja škole za 300-tinjak osnovnoškolaca U Stupniku proslavljen Dan Općine: Uskoro izgradnja škole za 300-tinjak osnovnoškolaca U Stupniku proslavljen Dan Općine: Uskoro izgradnja škole za 300-tinjak osnovnoškolaca U Stupniku proslavljen Dan Općine: Uskoro izgradnja škole za 300-tinjak osnovnoškolaca U Stupniku proslavljen Dan Općine: Uskoro izgradnja škole za 300-tinjak osnovnoškolaca