°C 3

Sveta Nedelja prva u Hrvatskoj - po uvođenju e-referenduma!

25.05.2020.

Redakcija

Prije pokretanja projekta ili donošenja odluka bitnih za lokalnu zajednicu, iz grada Svete Nedelje žele čuti što njihovi građani misle o tome. Naime, grad Sveta Nedelja prvi u Hrvatskoj uveo je alat za savjetodavni e-referendum kako bi građane izravno uključili u proces donošenja odluka bitnih za razvoj grada, a prva tema o kojoj mogu odlučivati izbore

- Upravo iz tog razloga omogućili smo građanima izravan utjecaj na donošenje odluka. Radi se o posebnom sustavu koji omogućuje sudjelovanje u glasanju i raspravi o ulaganjima te trošenju javnog novca na području grada Svete Nedelje. E-referendum će nam dati uvid u želje građana i rezultati će biti uzeti u obzir prilikom donošenja odluka - kazao je gradonačelnik Svete Nedelje, Dario Zurovec.

Sudjelovati u navedenom mogu svi građani Svete Nedelje. Također, glasati mogu i pojedini građani koji ne žive u Svetoj Nedelji, no planiraju se doseliti. Njihovi glasovi nisu uračunati u glavni rezultat, ali se izdvajaju posebno i uzimaju u obzir.

Prvi e – referendum već je u tijeku! Naime, planira se za OPG-ovce napraviti tržnicu koja bi omogućila prodaju sve dane u tjednu, a ne samo subotom na Svetonedeljskoj seljačkoj tržnici. S obzirom na to da postoje dvije potencijalne lokacije, odlučili su uključiti građane u odlučivanje na kojoj lokaciji žele novu tržnicu.