°C 12

Pili i vozili: Kroz Veliku Goricu i Pojatno s najviše promila

23.05.2018.

Maja Ivčić

Tijekom vikenda, od 18. do 21. svibnja 2018., u noćnim satima, na području PU zagrebačke provedene su akcije pojačanog nadzora alkoholiziranosti sudionika u prometu, dopuštene brzine kretanja vozila i nadzora zlouporabe droga. Od stotinjak vozača s alkoholom rekorderi su zaustavljeni u Velikoj Gorici i Pojatnom.

U dane provođenja akcije utvrđeno je ukupno 798 prometnih prekršaja, od čega je 96 prekršaja vozača s alkoholom u krvi ili odbijanja alkotestiranja. Na mjestu prekršaja, kao mjera opreza oduzeta je 91 vozača dozvola, a iz prometa je isključeno 96 vozača.

Kod 15 vozača (15.6%) alkotestiranjem je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg ili su odbili alkotestiranje. Najviše zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica bile su na području Velike Gorice i Pojatnog.

- U subotu, 19. svibnja, oko 2.30 sati, 43-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka u Velikoj Gorici Ulicom Seljine brigade u smjeru zapada te mu je izmjerena koncentracija od 2.36 g/kg alkohola u organizmu. Isključen je iz prometa, izdan mu je Obvezni prekršajni nalog i naredbom je smješten u službene prostorije do prestanka djelovanja alkohola – izvijestila je policija.

-Iste noći oko 3.40 sati, 29-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka u Pojatnu u Ulici Matije Gupca te joj je izmjerena koncentracija od 1.78 g/kg alkohola u organizmu. Isključena je iz prometa te joj je oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati – kazali su u policiji.

Inače, za vrijeme akcije evidentirano je 11 vozačica (11.5 %) koje su upravljale vozilom pod utjecajem alkohola. Prilikom provođenja akcije 11 osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola. Tijekom provedbe akcije Nadzora zlouporabe droga, preliminarno je testirano 6 osoba – test negativan.

Evidentirano je 14 mladih vozača (14.6 %) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa. U nadzoru je kontrolirano 1.039 vozila i vozača.