°C 0

Nedostatak krvi nosi veći rizik smrtnosti nego koronavirus! Zalihe su smanjene, darujte krv već danas!

15.10.2020.

Maja Peranić

Prema podacima Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu zalihe krvi su u Hrvatskoj su male, stoga apeliraju na građane da pristupe darivanju krvi. Trenutno je najveća potreba za krvnom grupom AB+ čije su zalihe ispod optimalne razine, odnosno premale su. Također, na granici je krvna grupa A-, potom AB-.

-Nedostatak krvi i krvnih pripravaka o kojima ovise životi brojnih pacijenata nosi puno veći rizik smrtnosti od onog uzrokovanog korona virusom. Usto, bolesnici čije je izlječenje, a ponekad i sam život ovisan o transfuzijskom liječenju, ne mogu čekati da epidemija prođe – ističu iz GDCK-a Dugo Selo koji su najavili novu akciju dobrovoljnog darivanja u tom gradu.

Ona će se održati u ponedjeljak, 19. listopada, od 13 do 18 sati u Crvenom križu Dugo Selo.

Već danas akcijama možete pristupiti u Jastrebarskom, a također, do kraja mjeseca priliku da daruju krv imat će i Vrbovčani u trodnevnoj akciji 26., 27. i 28. listopada te stanovnici Ivanić-Grada 29.listopada.

Sam čin darivanja traje svega 10 minuta, a spašava cijeli jedan život. Zato iz Gradskih društava Crvenog križa pozivaju darivatelje da se u što većem broju odazovu akcijama.

(foto: Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu)

Galerija slika

Nedostatak krvi nosi veći rizik smrtnosti nego koronavirus! Zalihe su smanjene, darujte krv već danas!