°C 19

Nakon Svete Nedelje i Samobor kreće u ostvarenje besplatnog javnog prijevoza na području grada

16.12.2020.

Maja Peranić

Da besplatan javni prijevoz na području grada nije samo pusta želja njegovih stanovnika već usluga koju im gradska vlast može osigurati, dokazao je nedavno Grad Sveta Nedjelja na čijem se području besplatnim javnim prijevozom građani koriste od 1. prosinca. Primjer Svete Nedelje, odlučili su slijediti i Samoborci te je iz Grada najavljeno da se pokreće postupak za ostvarenje te iste želje na području grada Samobora.

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća, doznali smo, prihvaćen je Prijedlog odluke o javnom prijevozu na području Samobora, a zamjenik gradonačelnika Željko Stanec tom je prilikom pojasnio kako će Grad, u namjeri da osigura besplatan javni gradski prijevoz, raspisati javni natječaj za odabir najpovoljnijeg autobusnog prijevoznika.

-Do sada se to radilo dodjelom koncesije, a sada će biti raspisan javni natječaj te je zbog toga morala biti izmijenjena dosadašnja odluka. Natječajem će Grad, naglasio je Stanec, inzistirati da se udovolji određenoj kvaliteti autobusa, Grad će odrediti i vozni red prema potrebama građana, posebno školaraca, a što je najvažnije, autoprijevoznici će biti plaćeni po prijeđenom kilometru, dok će za učenike osnovnih i srednjih škola, studente i umirovljenike prijevoz biti besplatan, jer će to plaćati Grad-istaknuli su iz Grada Samobora.

Novi režim prijevoza, zbog trenutnih epidemioloških mjera koje su na snazi neće se organizirati s početkom sljedeće godine, kao što je prvotno planirano, ističu iz Grada Samobora, već bi se uveo od 31. ožujka 2021. godine, a tko će biti prijevoznik znat će se nakon odabira po javnom natječaju.

(foto: Grad Samobor)