°C 23

Na biralištima očekuje nas propisani razmak, dezinfekcija i zaštitne maske

03.07.2020.

Ivana Ćurić

Dva dana dijele nas od parlamentarnih izbora, koji će zbog pandemije korona virusa biti specifični po načinu provođenja. Članovi biračkog odbora nosit će zaštitne maske, neki i zaštitne rukavice, a birači će morati dezinficirati ruke pri ulasku i izlasku s birališta.

Niz preventivnih mjera očekuje nas na biralištima ove nedjelje kako bi se omogućila što veća epidemiološka zaštita biračima, promatračima i biračkom odboru, odnosno svima koji će 5. srpnja proći kroz vrata birališta.

Izborno povjerenstvo u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo pripremilo je tehničke mjere koje će se provoditi na biralištima. Tako će članovi biračkog odbora nositi maske tijekom boravka u prostorijama osim kad jedu i piju, a član koji uzima osobne iskaznice na uvid mora nositi rukavice i povremeno ih dezificirati i mjenjati.

Paravani za glasanje bit će najmanje 1,5 m udaljeni jedan od drugoga, a birački odbor dužan je provjetravati prostorije više puta tijekom dana, dok će jedan član biti zadužen i za nanošenje dezificijensa na ruke glasačima; kemijske olovke također je odbor dužan dezinficirati kroz dan.

Dužnosti birača

Birači su pak dužni omogućiti da im član biračkog odbora nanese dezinficijens na ruke ili to mogu učiniti sami i to na ulasku i izlasku iz prostorija. Također preporučuje se da birač sa sobom donese kemijsku olovku kojom će glasati.

U prostorije birači će ulaziti i izlaziti jedan po jedan na način da razmak među biračima i ostalim prisutnim osobama bude najmanje 1,5 metar.  Isti razmak drži se ako se stoji u redu ispred ulaza, na otvorenom, a u biralište može ući onoliko birača koliko ima označenih mjesta za glasanje.

-Preporučuje se da birači nose maske, a posebno birači s kroničnim bolestima. Ako birač koristi masku, kod provjere identiteta,birač nakratko skida masku na udaljenosti od 2 metra od člana biračkog odbora,koji je zadužen za provjeravanje identiteta birača, kao i od drugih osoba. Biraču koji na biračko mjesto pristupi bez maske mora se omogućiti glasanje uz pridržavanje svih drugih epidemioloških mjera. Birači ne trebaju nositi rukavice,osim ako imaju oštećenja kože i noktiju na rukama-stoji u uputama Izbornog povjerenstva