°C 28

Milanović u Jaski na Diplomatskoj berbi brao grožđe s veleposlanicima

01.10.2020.

Maja Peranić

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović bio je domaćin "povratničke" Diplomatske berbe u Jastrebarskom koja se jučer održala u vinogradu obitelji Korak na Plešivici.

Berba je, podsjetimo, održana nakon pet godina stanke, te su joj prisustvovali veleposlanici brojnih zemalja u Hrvatskoj. Bili su tu veleposlanici Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije, Češke Republike, Kraljevine Maroka, Crne Gore, Rumunjske, SAD-a, Francuske, Švedske, Koreje te brojnih drugih zemalja, a među njima i stalni diplomatski predstavnik Svete Stolice u Republici Hrvatskoj.

Berbu je organizirao Grad Jastrebarsko kojeg su predstavljali gradonačelnik Zvonimir Novosel, njegovi zamjenici Stipe Bučar i Domagoj Šlat te predsjednica gradskog vijeća Željka Kovačić, kao i gradski vijećnici.

-Uvijek me veseli boravak u Plešivičko-okićkom vinogorju poznatom, ne samo po vrhunskim vinima sad već svjetskog glasa, već i po gostoljubivosti ljudi ovog kraja. Bilo mi je iznimno drago, uz gospodina Koraka i gospodina Novosela, gradonačelnika Grada Jastrebarskog, ugostiti naše prijatelje veleposlanike u Republici Hrvatskoj i sudjelovati u berbi čiji ćemo vrhunski rezultat zajedno i kušati za koju godinu-poručio je tom prilikom predsjednik Milanović.

Diplomatska berba za cilj ima promociju jaskanskog kraja među diplomatima, bila je to prilika da se predstave poznati jaskanski vinari, ali i kulturnoumjetnička društva odnosno Instrumentalni kvartet Gouriena koji je delegaciju dočekao u Perivoju Erdödy.

-Diplomatska berba simbolizira uvažavanje tradicijskog i kulturnog nasljeđa, zajedništvo koje iskazujemo u berbi grožđa te povezanost i međudržavno prijateljstvo uz iskrene i prijateljske osjećaje, a to sve zajedno čini one osnovne, najznačajnije i temeljne ljudske vrijednosti-kazao je gradonačelnik Novosel pritom zahvalivši predsjedniku Milanoviću što je podržao ovaj projekt.

Sama berba održana je u vinariji Korak.

-Mojoj je obitelji bila iznimna čast ugostiti ovako raznoliko i cijenjeno društvo. Iako su vina plešivičkog kraja već stigla do mnogih zemalja naših prijatelja veleposlanika, ili barem glas o njima, sada su imali priliku vidjeti, doživjeti i okusiti ono što ih čini posebnima – naše podneblje, našu tradiciju i viziju. Uz to, posebno smo uživali u prezentaciji naših lokalnih specijaliteta i kuhinje koju će se tek otkrivati. Veselimo se otvoriti prve boce ovogodišnje berbe!-poručio je domaćin berbe Velimir Korak.

Promocija jaskanskog kraja jučer je nesumnjivo ostvarena, a svakako bi bila još veća da je Grad Jastrebarsko Diplomatsku berbu organizirao i proteklih godina kada joj je domaćin trebala biti bivša predsjednica.

(foto: Grad Jastrebarsko)

Galerija slika

Milanović u Jaski na Diplomatskoj berbi brao grožđe s veleposlanicima Milanović u Jaski na Diplomatskoj berbi brao grožđe s veleposlanicima Milanović u Jaski na Diplomatskoj berbi brao grožđe s veleposlanicima Milanović u Jaski na Diplomatskoj berbi brao grožđe s veleposlanicima Milanović u Jaski na Diplomatskoj berbi brao grožđe s veleposlanicima Milanović u Jaski na Diplomatskoj berbi brao grožđe s veleposlanicima Milanović u Jaski na Diplomatskoj berbi brao grožđe s veleposlanicima Milanović u Jaski na Diplomatskoj berbi brao grožđe s veleposlanicima Milanović u Jaski na Diplomatskoj berbi brao grožđe s veleposlanicima Milanović u Jaski na Diplomatskoj berbi brao grožđe s veleposlanicima Milanović u Jaski na Diplomatskoj berbi brao grožđe s veleposlanicima