°C 13

Autor Diplomatske berbe: Kad je Kolinda trebala biti domaćin Novosel je rekao: "Zoki kaže da ne dolazi u obzir"

29.09.2020.

Maja Peranić

Diplomatska berba u Jastrebarsko vraća se na velika vrata. Održat će se sutra u vinogradu obitelji Korak, a njezin domaćin bit će predsjednik RH Zoran Milanović. Bit će to ponovo prilika da diplomati upoznaju jaskanski kraj i čari prave berbe, bit će to prilika i jaskanskim vinarima da se predstave sa svojim proizvodima, ali i prilika Jaskancima da se pokažu u najboljem svijetlu.

Manifestacija je to koja je od uvijek pružala priliku promociji jaskanskog kraja, a njezin autor, Dražen Dajić danas je ponosan što će se berba nakon punih pet godina pauze, napokon nastaviti. No, iako je s jedne strane sretan, s druge strane ističe kako je taj njegov autorski projekt koji je Grad prisvojio bez njegova znanja te ga tako i provodi. Zbog toga se priopćenjem odlučio obratiti javnosti.

-Zašto? Zato što sam upravo ja osmislio, kreirao i realizirao „Diplomatsku berbu„ i to u sva četiri dosadašnja izdanja. Dva puta u vinotočju Tomac a po jednom u vinotočjima Šoškić i Jagunić. „Diplomatsku berbu“ sam osmislio još 2009. godine, a prva je održana 2010. kod Tomca, druga 2011. kod Šoškića, treća 2012. kod Jagunića i četvrta 2013. ponovo kod Tomca, gdje je u međuvremenu u čast ovog projekta nastao poznati pjenušac „Diplomat„. Svaku od tih berbi sam osobno kreirao, realizirao i moderirao, čemu su svjedočili predstavnici protokola predsjednika države, policije, SOA – e, ugostitelja, doma zdravlja, vinara – domaćina i Grada Jastrebarskog, a sam događaj su redovito pratili brojni nacionalni, regionalni i lokalni mediji-kaže Dražen Daić.

Autor projekta Diplomatska berba u Jastrebarskom nadalje ističe kako se projekt trebao provoditi sve ovo vrijeme, odnosno posljednjih pet godina još dok je predsjednica bila Kolinda Grabar Kitarović, no zbog različitog političkog predznaka nje i vladajućih u Jastrebarskom, to se nije ostvarilo, već je, kaže Daić, Diplomatska berba pala u zaborav.-Kada je 2015. godine Ivo Josipović poražen na predsjedničkim izborima od Kolinde Grabar-Kitarović, osobno sam insistirao da se predsjednici uputi poziv kako bismo nastavili tradiciju berbe. Gradonačelnik Novosel mi je tada rekao kako za to mora tražiti dozvolu od svog stranačkog šefa (koji je tada bio i predsjednik Vlade Republike Hrvatske) Zorana Milanovića, a nakon povratka s konzultacija mi je rekao „Zoki kaže da ne dolazi u obzir„. Iako sam i dalje insistirao na tome da se nastavi s predsjednicom Grabar Kitarović, dogovor te godine (uz prepucavanja s obije strane) nije postignut i „Diplomatska berba„ je otišla u zaborav- navodi dalje Dajić te ističe kako ga je neugodno iznenadilo što je ove godine Grad odlučio nastaviti provoditi projekt bez njegova znanja.

-Tek sada nakon najave povratka berbe saznao sam da je Grad Jastrebarsko bez moga znanja, bez pitanja i reguliranja autorskih prava, zaštitio „Diplomatsku berbu„ ili da se izrazim jednostavnije, UKRAO moj projekt da bi ga predstavio kao svoj, čime mi je nanesena moralna i materijalna šteta. Gradonačelnik Jaske, koji je cijelu svoju karijeru izgradio na tuđim projektima, trebao bi znati da sam ja „Diplomatsku berbu" osmislio u svrhu međunarodne promocije kulturne i tradicijske baštine, narodnih običaja te gospodarstva jaskanskog kraja, a ne promocije političara i njihovih politika-kaže Dražen Daić i dodaje:

-Osobno sam sretan i ponosan što se moj projekt nastavlja nakon pet godina, jer je to dokaz njegove kvalitete i dobro osmišljenog sadržaja, no istovremeno sam razočaran time što su oni koji to ni po čemu ne zaslužuju, oteli moju intelektualnu imovinu pokušavajući je prikazati kao svoju. Želim s ovom informacijom upoznati javnost, premda u Jastrebarskom većina ljudi dobro zna tko je pravi autor „Diplomatske berbe„ koju nisam smatrao potrebnim zaštititi jer nisam mogao ni zamisliti da bi mi je u mom gradu netko mogao ukrasti- zaključuje Dajić koji priopćenje završava poznatim citatom Nikole Tesle:

-Nije mi žao što su ukrali moje ideje, već mi je žao što nisu imali svoje.

Nekako je to sve češći zaključak kad su u pitanju projekti Grada Jastrebarskog.