°C 28

Klinča Sela: Više od milijun kuna za projekt namijenjen umirovljenicima

08.06.2020.

Redakcija

Senior program, projekt koji je inicirala Općina Klinča Sela te kao partner se izborila za financiranje s milijun kuna, spreman je za provedbu aktivnosti koje za cilj imaju povećati socijalnu uključenost umirovljenika s područja općine, razvoj novih znanja i vještina, unaprjeđenje zdravlja te poticati uključivanje u aktivnosti zajednice.

Projektom je predviđeno da aktivnosti obuhvate 250 umirovljenika, a središnji dio programe je pokretanje Kluba umirovljenika koji obuhvaća uređenje i opremanje prostora za kontinuirani rad i provedbu svakodnevnih aktivnosti za umirovljenike, a bit će dostupan 5 dana tjedno za druženje, čitanje, društvene igre, sportske igre, rasprave, predavanja, radionice i tjelovježbu.

- Svi umirovljenici Klinča Sela bit će oduševljeni što smo uspjeli postati djelom PROJEKTA SENIOR jer će ovaj, za nas, jako veliki novac učiniti našu starost ljepšom, omogućiti nam puno druženja, izleta, usavršavanja te tako obogatiti ovu našu posljednju dionicu života. Zahvaljujem Načelniku Miljenku Vučkoviću koji je svjestan naše uloge u stvaranju temeljnih vrijednosti našeg društva - rekao je vidno sretan i uzbuđen predsjednik udruge umirovljenika Općine Klinča Sela Mijo Čerkez.

Nizom aktivnosti povećat će se kvaliteta života umirovljenika. Na raspolaganju će im tako biti početni informatički tečaj za stjecanje osnovnih informatičkih znanja ( osnove računala, obrada teksta, internet, web komunikacija i sl. ) kao i tečajevi naprednih digitalnih vještina za stjecanje znanja o naprednim računalnim funkcijama, korištenju tablica, uređivanju teksta i izradi publikacija, radu s fotografijom i zvučnim datotekama, naprednom korištenju aplikacija i sl.

Pripremljeno je i niz predavanja i tečajeva za stjecanje znanja koja obogaćuju život kao što su fotografija, hortikultura, kreativne tehnike, pisanje, ples, financije i slično. Tu su i radionice za razvoj osobnih vještina kroz usavršavanje komunikacijskih, prezentacijskih i organizacijskih vještina koje omogućavaju razvoj kvalitetnih međuljudskih odnosa, pomažu u prelasku iz radnog u umirovljenički život te daljnjem sudjelovanju na tržištu rada.

Ne treba zaboraviti niti na zdravlje, a za što će se pobrinuti program radionica o očuvanju zdravlja i prevenciji bolesti s ciljem informiranja umirovljenika o prevenciji, važnosti tjelesne aktivnosti, očuvanju mentalnog zdravlja, zdrave prehrane i okolišnih faktora, koju provode vanjski stručnjaci iz područja medicine,prehrane i fitnesa.

Pokreće se i umirovljenički volonterski centar gdje će se pripremati i organizirati volonterske akcije u kojima se pomaže bolesnim i nemoćnim članovima kako bi ih se ponovo uključilo u život zajednice. Uz stjecanje novih znanja i vještina bit će vremena i za druženje jer projektom su predviđeni i izleti umirovljenika koji služe za upoznavanje novih lokacija, običaja i gastro ponude u Hrvatskoj.

PROJEKT SENIOR u potpunosti je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda u vrijednosti od 1. 097. 645, 39 kn a provodi ga udruga umirovljenika Klinča Sela u partnerstvu s Općinom Klinča Sela i Institutom za razvoj tržišta rada.