°C 27

Bili smo u "U prolazu" u potrazi za kremšnitama

17.09.2016.

MajaR

Posjetili smo Grad Samobor i zavirili u kuhinju poznate slastičarnice „U prolazu“, gdje smo snimili kako se rade prave Samoborske kremšnite. Otići u ovaj prekrasan gradić pored Zagreba i ne okusiti ovu slasticu zaista je nemoguće.

 

Osoba bez koje samoborske kremšnite nikada ne bi postajale je Đuro Lukačić, čovjek koji je ovom pjenastom slasticom u Samoboru započeo svoju eru u razdoblju između dva svjetska rata. Ona traje i danas, u slastičarnici U prolazu. Vlasnica Branka Žganjer i jezin suprug, bili su njegovi učenici. A to se znanje prenosi cijelo vrijeme s jednih na druge, pa tako i na kuharice s kojima smo danas proveli vrijeme u kuhinji.

-Kremšnite su se u Samoboru počele raditi 1920-ih godina, ali tada su bili i drugačiji uvjeti. Nije bilo frižidera. Kako su se pripremale, tako su se uvijek tople i jele. U današnje vrijeme imamo frižidere u kojima ih hladimo. Jer, neki gosti vole hladne, dok neki vole vruće – rekla nam je iskusna kuharica Ivančica Vicko i dodala kako ima onih koji čekaju da se naprave kipuće kremšnite.

Dok smo ulazili u kuhinju, radilo se punom parom. Kupci su stalno pristizali, jer su ih očito iz staklenih vitrina mamili raznovrsni kolači spravljeni od vrijednih učenica. Htjeli smo vidjeti kako spretne ruke dviju kuharica spravljaju slasticu kojoj je tako teško odoljeti. Poznato je da se jede topla, pa čak i vruća.
Prvo što smo ugledali su bile kore za kremšnite. Jako puno kora. „Pripremamo ih dan prije“, rekla nam je i krenula kuhati pjenušavu želatinastu kremu.

Naravno, upalili smo kameru i krenuli snimati kako bi vam pokazali njihov nastanak. Jeste li znali da su za izradu potrebne dvije osobe? Dugogodišnja kuharica Ivančica i mlada Nikolina Horvat pokazale su nam kako se to radi.

Iako recept nije tajna te iako ih spravljaju mnoge domaćice u svojim kuhinjama, samoborske kremšnite su nešto što ne možete potpuno iskopirati.

- Recept nije tajna – potvrdila nam je Ivančica i izdiktirala ga za količinu od 42 kremšnite, koliko ih ona radi odjednom.

RECEPT:

3l mlijeka
24 jaja
75 dkg šećera
21 dkg brašna
Vanilin šećera

Napomenimo ponovno da je ovdje riječ o velikoj količini, ali vi prilagodite sastojke prema svojim potrebama. No na jedan korak u pripremi posebno pripazite.

- Dok miješate kremu, morate uhvatiti taj ritam, jer u suprotnom dolazi do slojeva bjelanjaka , što i nije baš najbolje – upozorila je Ivančica.

Osim kremšnita, ovdje možete pojesti nekoliko vrsta torti, od kremastih do voćnih, jelačić kocke, princess krafne, poznate rum kocke, boem kocke i mnoge druge.

Šareni frižider upotpunile su voćne kocke koje je pripremala Nikolina dok smo se družili u kuhinji.

Ugodno jutro proveli smo u ugodnom društvu i naučili puno toga. Ukoliko se odlučite koji put zaputiti u ovaj grad, prošećite trgom i zastanite U prolazu ... mi ćemo sigurno!

(Autor: Maja Rajilić, Foto: zgprsten.hr)