°C 15

Želite čuti vrhunski Jazz? Dođite u Samobor!

24.05.2017.

majai

Samobor je ovog tjedna u znaku vrhunskog Jazza. Po 13. puta, u organizaciji najstarije Gradske glazbe u Hrvatskoj - Gradske glazbe Samobor do 28. svibnja se održava Samoborski jazz festival.

Gosti festivala Borna Šercar’s Jazziana Croatica otvorili su festival prošlog petka, ljubitelji jazz-a još mogu uživati u nastupima Joe-a Kaplowitza 4 in 3+1, Vedrana Ružića, Tomislav Goluban Banda, Igora Geržine s gostima, dok će Gradska glazba Samobor s gostima zatvoriti festival. Svi koncerti održavaju se u Havana baru, u samoborskoj kino dvorani, te pod šatorom na Trgu kralja Tomislava, a ulaz na njih je besplatan.

Gradska glazba Samobor osnovana je 1807. godine, a autor projekta i idejni začetnik Samoborskog jazz festivala je Dubravko Mihalinec. Ovaj projekt osmišljen je u trenutku nastajanja jednog novog, skladnog, prije svega amaterskog glazbenog društva. Sami članovi svirači Gradske glazbe Samobor željeli su sudjelovati u nečem novom, kvalitetnom, biti dio nečega po čemu će ih se pamtiti kao što se pamti osnivač Gradske glazbe Samobor Josip Herović i njegova "Mala harmonija" iz 1807. godine. Svi svirači su, kao i u većini hrvatskih amaterskih puhačkih orkestara danas, školovani glazbenici, bilo s osnovnim, srednjim ili akademskim obrazovanjem, ali svi odreda to rade zato što to vole. Orkestar je posljednjih godina proglašavan najboljim amaterskim puhačkim orkestrom Zagrebačke županije, a 2010. godine Gradska glazba Samobor osvojila je 3. mjesto na Državnom susretu amaterskih puhačkih orkestara u Novom Vinodolskom u konkurenciji 18 orkestara, jedina svirajući i jazz. U lipnju 2015., na poziv HRT-a, snimljene su 2 emisije iz ciklusa „Majstori svirači“, i koncert u maloj dvorani V. Lisinski. Film je bio emitiran na HRT-3 u prosincu 2015. U lipnju 2016. objavljen je CD hrvatske tradicijske glazbe u novim aranžmanima koje potpisuju Silvije Glojnarić, Ante Gelo, Igor Geržina, Luka Žužić, Joe Kaplowitz, Zoran Šćekić, Marin Hraščanec. Nosač zvuka je ove godine nominiran za prestižnu nagradu Porin u kategoriji etno glazbe za najbolji album godine. Glazbu od 2003. g. uspješno vodi predsjednica Vesna Mihalinec, a od te je godine do danas dirigent prof. Robert Polgar.

 

PROGRAM JAZZ FESTIVALA:

25.5., u 20 sati, kino dvorana - Vedran Ružić "Spiritual market", Art film i live jazz koncert

26.5., u 21,30 sati, Havana bar - Tomislav Goluban Band

27.5., u 21,30 sati, šator na Trgu kralja Tomislava - Igor Geržina Funk&Soul appreciation society ft. Leikauff: Rush, gošća Ivana Kindl

28.5., u 20 sati, šator na Trgu kralja Tomislava - Gradska glazba Samobor