°C 21

Proslavljen Dan roda, dobile i zbirku pjesama!

04.09.2017.

majai

Bijela roda je strogo zaštićena vrsta ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu. Ptica je to koja vrlo rado posjećuje naše krajeve, a o očuvanju njene vrste brine Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije. Povodom Dana roda proteklog je vikenda u Pisarovini održana prigodna proslava na kojoj je predstavljena i "Antologija haiku pjesama na temu bijelih roda".

Donja Kupčina omiljeno je stanište bijelih roda na području Zagrebačke županije. Ondje se ta zaštićena vrsta ptica svake godine iznova vraća, a samo ove godine na području tog malog naselja u općini Pisarovina zabilježeno je čak 49 ptića bijelih roda.

Bijele rode svakako su zaslužile imati svoj Dan, koji se obilježava 24. kolovoza, a ove je godine i svečano proslavljen upravo u Donjoj Kupčini, manifestacijom "Put bijele rode" koju je organizirala Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije u suradnji s Općinom Pisarovina i Turističkom zajednicom Općine Pisarovina.

- U Zagrebačkoj županiji svake se godine gnijezdi oko 250 parova roda, a imamo oko 290 gnijezda. Ove godine zabilježili smo 292. Prstenujemo mlade ptiče, ove godine imamo rekordan broj čak - 202, a u Donjoj Kupčini čak ih je 49, dakle ovo je definitivno selo roda u Zagrebačkoj županiji - istaknula je Martina Glasnović, ravnateljica JU Zeleni prsten Zagrebačke županije.

S razlogom je stoga Skupština Zagrebačke županije 2016. i 2017. godinu proglasila godinama bijelih roda, a JU Zeleni prsten u suradnji s Udrugom „Tri rijeke“ iz Ivanić-Grada organizirala je i natječaj haiku i likovnih radova na temu roda. Ukupno je na natječaj pristiglo 776 radova iz 38 zemalja svijeta, među njima je bilo i velik broj dječjih radova.

"Antologiji natječaja za haiku na temu bijele rode" predstavljena je prilikom proslave u Donjoj Kupčini te su autorima najboljih radova uručene nagrada.

Sve prisutne u ime Zagrebačke županije pozdravio je zamjenik župana Hrvoje Frankić istaknuvši vrijednost ove manifestacije.

-Roda je simbol prirode i urednog prostora, ali i ono što bi sve nas trebalo uputiti na volju i želju da očuvamo prirodu i da je prezentiramo turistima koji bi došli, i tome doprinosi ova manifestacija – kazao je Frankić.

Prije same dodjele nagrada organiziran je obilazak Zavičajnog muzeja Donja Kupčina gdje su predstavljene i domaće delicije.

-Bilo bi nam izrazito drago da povećamo turističku posjećenost ovog muzeja jer je ovo mjesto izrazito lijepo – dodao je zamjenik župana.

Dan bijelih roda proslavljen je i prigodnim Etno koncertom u kojem su nastupili KUD Magdalena iz Donje Kupčine, Ansambl „Lipe“ iz Siska, Zbor umirovljenika općine Pisarovina i Folklorna skupina „Jeteliček“ Češke Besede Zagreb.

Dan ranije, u subotu, 2. rujna, u Pisarovini je održana i humanitaran biciklijada "Put rode" prilikom koje je prikupljeno 10 000 kuna za mladog Lukasa Čačkovića koji pohađa terapiju kako bi prohodao.

Galerija slika

Proslavljen Dan roda, dobile i zbirku pjesama! Proslavljen Dan roda, dobile i zbirku pjesama! Proslavljen Dan roda, dobile i zbirku pjesama! Proslavljen Dan roda, dobile i zbirku pjesama! Proslavljen Dan roda, dobile i zbirku pjesama! Proslavljen Dan roda, dobile i zbirku pjesama! Proslavljen Dan roda, dobile i zbirku pjesama! Proslavljen Dan roda, dobile i zbirku pjesama! Proslavljen Dan roda, dobile i zbirku pjesama! Proslavljen Dan roda, dobile i zbirku pjesama! Proslavljen Dan roda, dobile i zbirku pjesama! Proslavljen Dan roda, dobile i zbirku pjesama! Proslavljen Dan roda, dobile i zbirku pjesama! Proslavljen Dan roda, dobile i zbirku pjesama! Proslavljen Dan roda, dobile i zbirku pjesama! Proslavljen Dan roda, dobile i zbirku pjesama! Proslavljen Dan roda, dobile i zbirku pjesama! Proslavljen Dan roda, dobile i zbirku pjesama! Proslavljen Dan roda, dobile i zbirku pjesama! Proslavljen Dan roda, dobile i zbirku pjesama! Proslavljen Dan roda, dobile i zbirku pjesama! Proslavljen Dan roda, dobile i zbirku pjesama! Proslavljen Dan roda, dobile i zbirku pjesama! Proslavljen Dan roda, dobile i zbirku pjesama! Proslavljen Dan roda, dobile i zbirku pjesama! Proslavljen Dan roda, dobile i zbirku pjesama! Proslavljen Dan roda, dobile i zbirku pjesama! Proslavljen Dan roda, dobile i zbirku pjesama! Proslavljen Dan roda, dobile i zbirku pjesama!