°C 27

Proslava sv. Martina uz izložbu vina i KUD „Preporod“

17.05.2019.

Redakcija

U četvrtak, 16. svibnja održan je sastanak u Uredu gradonačelnika Dugog Sela Nenada Paniana s predstavnicima dugoselske Vinogradarsko – vinarske udruge „Terra Sancti Martini“ predvođenim predsjednikom Borisom Mahačem. Tema jučerašnjeg sastanka bila je organizacija proslave svetog Martina.

Svake godine, 4. srpnja obilježava se spomenuti blagdan tako već u ovo vrijeme počinju pripreme oko organizacije proslave. Davne 371. godine sveti Martin postao je biskup u Toursu, a prije više od 10- ak godina, točnije 2007. godine na staru crkvu na Martin Bregu postavljena je prva stopa svetog Martina u Hrvatskoj.

Ako spominjemo proslavu ljetnog svetog Martina, ne možemo izostaviti i izložbu vina u koje u uključen Kulturno – umjetničko društvo  „Preporod“. KUD "Preporod" jedno je od najstarijih hrvatskih amaterskih društava osnovano 1907. u Dugom Selu, a danas broji oko 230 aktivnih članova.

Kako se i obilježavanje Dana Zagrebačke županije održava se u Dugom Selu, 6. srpnja – razmatralo se objedinjavanju ovih proslava, ali i o mogućoj lokaciji na kojoj će se proslava odvijati.

U tijeku su pripreme za manifestaciju, dok će se uskoro odvijati dogovori sa županijskim organizacijskim odborom.