°C 28

Odlazak dvaju velikana: Preminuli Trumbetaš i Mihinica

02.05.2018.

Redakcija

Tjedan iza nas ostat će zabilježen kao crni tjedan za turopoljsku, hrvatsku, ali i svjetsku kulturu. Preminula su dva umjetnika iz našeg kraja, kipar Mato Mihinica te književnik i slikar Drago Trumbetaš.

Mato Mihinica, nesuđeni svećenik kako su za njega znali reći, bio je poznati kipar koji je radio i stvarao u svom domu u Obrezini kraj Ščitarjeva.

Jedan je od osnivača Društva naivnih likovnih umjetnika Hrvatske. Bio je član Zajednice umjetnika Hrvatske, što ga izdvaja iz malobrojne skupine samoukih kipara, koji se tom djelatnošću bave profesionalno. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Djela mu se nalaze u brojnim crkvama diljem Hrvatske, javnim prostorima i privatnim zbirkama.

Za svojeg života izlagao je u Francuskoj, Philadelphiji, Chicagu, a njegova djela nalaze se i u Italiji i po Latinskoj Americi.

Prvu samostalnu izložbu imao je 1991. godine u Velikoj Gorici. Njegove postaje križnog puta koje je izradio nalaze se i u drvenoj kapelici Ranjenog Isusa na Plesu i u kapelici Svetog Duha u Lučenici, a njegove drvene jaslice koje su uvrštene u 100 najzanimljivijih u svijetu često su bile na prigodnim izložbama u Klovićevim dvorima te su izlagane i u Vatikan 2002. i 2003. Bavio se ručnom izradom umjetničkih djela na tradicionalan način i iz jednog komada drveta. U svoja je umjetnička djela uvijek nastojao utkati dublja značenja, a takav je i trag koji je ostavio u turopoljskoj i hrvatskoj umjetnosti.

Mihinica je 2015. godine, kada je obilježio 50 godina svog umjetničkog djelovanja, dobio i Nagradu Grada Velike Gorice za životno djelo za sav doprinos društvenom i kulturnom životu koji je dao svojim djelima.

Preminuo je u 69. godini života, a posljednji ispraćaj slijedi danas u 13 sati na groblju u Ščitarjevu.

 

Gastarbajter iz Velike Mlake postao jedan od najvećih umjetnika

Drago Trumbetaš umro je u 80. godini života. Bio je istaknuti hrvatski romanopisac, dramatik, pjesnik, slikar, ilustrator i kazališni glumac. Bio je gastarbajterom više od tri desetljeća, što je bilo njegovo tematsko nadahnuće u slikama i književnim djelima. 

Rodio se u turopoljskoj plemenitaškoj obitelji u rodnoj Velikoj Mlaci, a likovnu strast iskazao je još sa šest godina, kad je portretirao svoje susjede. Završio je Grafičku industrijsku školu te veći dio svog radnog vijeka proveo u Njemačkoj kao tipograf ili na raznim manualnim poslovima. Crtanjem se intenzivno bavi od 1966., izlaže od 1969. godine. Crteži mu se mogu podijeliti u nekoliko tematskih ciklusa. Dio opusa inspiriran je umjetnikovim stvarnim iskustvima (nedaćama gastarbajterskog života u Njemačkoj sedamdesetih godina 20. stoljeća; bizarnostima potrošačkog društva u suvremenim velegradovima; specifičnostima zatvorskog života koje je iskusio kao politički zatvorenik u Staroj Gradiški), a dio opusa posve je imaginativnog karaktera odnosno zamišljen kao osebujni hommage posebno mu dragim umjetnicima i književnicima (Van Goghu, Krleži i Matošu).

Trumbetaš (lijevo) u društvu Miljenka Muršića na promociji knjige u studenom 2017. (foto: Facebook)

Objavio je osam grafičkih mapa, u tehnici serigrafije, okušao se i kao crtač stripa, pisac drama, pjesama i romana te kao glumac u izvedbi vlastite drame.

U bivšoj državi bio je optužen i za širenje neprijateljske propagande i osuđen je na godinu i pol zatvora. Srećom po njega, već je postao poznatije ime u kulturnim krugovima, što se prenijelo i do političkih vrhova. Uskoro su se za njega zauzeli i tražili da ga se oslobodi Egon Bahr, ministar, Heinrich Boll, njemački književnik, Hans Dietrich Genscher, ministar a na kraju sami njemački kancelar Willy Brandt. Akcija je urodila plodom pa je Vrhovni sud SR Hrvatske smanjio zatvor na pola godine, a odrobijao ga je u Zagrebu i Staroj Gradišci. 2001. godine ilustrirao je Malu ilustriranu hrvatsku povijest za koju je autor teksta bio povjesničar Hrvoje Matković.

Svoj prvi roman, roman o gastarbajterima, "Pušači i nepušači" objavio je 2007. godine. Bio je temom radova poznatim piscima i likovnim kritičarima. Prvi dolični izložbeni prijam u domovini dočekao je 1997. godine kad mu je Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu priredio retrospektivni prikaz njeg ova opusa.Ukupno je izlagao na više od 160 samostalnih i više od 200 skupnih izložbi. Među posljednjim djelima Velikogoričani su imali priliku u studenom 2017. godine nazočiti promociji Balada Petrice Kerempuha koje je ilustrirao upravo Drago Trumbetaš sa svoja 44 crteža.

Posljednji ispraćaj Drage Trumbetaša bit će u četvrtak, 3. svibnja, u 15 sati na groblju u Velikoj Gorici.