°C 27

Novi projekti velikogoričke Udruge Suncokret: Radionice, savjetovanja i predavanja za osobe s invaliditetom

26.11.2020.

Maja Peranić

Udruga Suncokret iz Velike Gorice od ovog je tjedna počela provodi niz različitih radionica za svoje članove. Riječ je o radionicama razne tematike, a koje se organiziraju kako bi se članovima, osobama s invaliditetom, omogućili i pružili različiti sadržaji. No, one su samo dio novog projekata pod nazivom "Klub Aktiv" koji provodi Udruga Suncokret u suradnji s Hrvatskim savezom udruga cerebralne i dječje paralize, a provodit će se sve do 31. svibnja 2021. godine.

Klub Aktiv projekt je koji se na razini Hrvatske provodi već tri godine, a od ove godine odvijat će se i na području Velike Gorice. Cilj programa odnosi se na prevenciju institucionalizacije osoba s invaliditetom, unaprjeđenje i proširenje socijalnih usluga, a program je to koji sufinancira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji socijalne politike. Kroz taj će se projekt i u velikogoričkoj Udruzi suncokret provoditi spomenute radionice kao i tematska predavanja za članove, osobe s invaliditetom, a detalje o samom projektu doznali smo od socijalne radnice u Udruzi, Jelene Stanić Lučin, zadužene za njegovo provođenje.

-Projekt se sastoji od radionica i predavanja. Predviđen je da radionice ponude za svakog po nešto. No, kroz njih smo se često usmjeravali samo na kreativnost što je dobro i kvalitetno. No s druge strane, kroz razgovor sa sadašnjim korisnicima vidjeli smo da oni često nisu bili upućeni u sve informacije i prava koje mogu imati i o njima saznaju naknadno. Stoga smo organizirali i radionice savjetovanja i informiranja kako bi ih upoznali s njihovim pravima i povezali s drugim udrugama i ustanovama u Velikoj Gorici – kazala nam je Jelena Stanić Lučin.

Pružiti savjete u potrazi za poslom

Ta će se radionica odnosno usluga u Udruzi provoditi utorkom i četvrtkom, dok će se ponedjeljkom korisnicima pružiti "socijalno mentorstvo".

-To je usluga koja bi trebala uči u novi Zakon o socijalnoj skrbi koji je u izradi. Kroz nju nastojimo uključiti nezaposlene osobe s invaliditetom na tržište rada, među njima posebno mlade osobe i osobe koje su dugo nezaposlene. Kroz upoznavanje bismo vidjeli njihove kvalitete, naučili bi pisati životopis, molbu, prijaviti se na natječaje. U svemu je najbitnije da korisnik bude na prvom mjestu, a mi smo tu samo podrška. Oni su ti koji rade i kažu kako nešto žele napraviti, a mi smo tu da ih usmjeravamo-kaže gospođa Jelena.

Kreativnosti i zabave također neće nedostajati, a za to se predviđaju glazbene i kreativne radionice. Glazbene će se odvijati utorkom, a na njima će se učiti o glazbi iz svih krajeva Hrvatske dok će se srijedom odvijati kreativne radionice u sklopu kojih će se, u ovom razdoblju, izrađivati prigodni, božićni ukrasi, adventski vijenci i vjenčići za vrata te ukrasi za kićenje bora.

Četvrtkom se planira provoditi grupa za rekreaciju, a petak je rezerviran za savjetovanje.

Prilagodili se korona krizi

Zbog epidemioloških mjera i korona krize provedba projekata Udruge suncokret, između ostalog i same radionice, morale su se prilagoditi novonastaloj situaciji. Tako se osim u samim prostorijama Udruge, velik dio programa odvija putem Zoom platforme, a sve informacije mogu se dobiti i telefonski.

-Putem Zoom aplikacije se možemo vidjeti s korisnicima i stvoriti bolji odnos. Svatko nam se može javiti da mu pošaljemo link, a također ćemo ih uputiti kako skinuti i instalirati aplikaciju- objasnila je Stanić Lučin.

U prostorijama u Cvjetnom naselju strogo se pridržavaju svih propisanih mjera, razmaknuti su stolovi i osigurana je distanca, nose se maske te su osigurani dezinficijensi i provjetrava se prostor. Također, ukrase koje korisnici izrađuju na kreativnim radionicama mogu se raditi i kod kuće, a materijale im djelatnici udruge, prema dogovoru dostavljaju na kućnu adresu.

Korisna predavanja za osobe s invaliditetom

Osim radionica u sklopu aktivnosti projekta "Klub Aktiv", održavat će se i tematska predavanja jednom mjesečno, u trajanju od dva sata.

Također se planiraju provoditi preko Zoom platforme, a prva koja su najavljena bit će na temu „Konvencije o pravima osoba s invaliditetom“ te o „Pravima i uslugama iz sustava socijalne skrbi“.

Iz Udruge pozivaju svoje članove da sami daju prijedloge tema kojima bi voljeli prisustvovati tijekom budućih predavanja i koje bi im bile korisne.

Uskoro Virtualni savjetnik za borbu protiv elektroničkog nasilja

Osim Kluba Aktiv, Udruga Suncokret započela je s projektom Virtualni savjetnik kroz koji će se ostvariti suradnja s Centrom za odgoj i obrazovanje Velika Gorica te Dječjim vrtićem Žirek. Projekt se odnosi na prevenciju nasilja, posebice digitalnog i elektroničkog nasilja nad i među djecom i mladima, a odnosit će se na djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom, no kako će se projekt razvijati dobrodošla je i ostala populacija, istaknuli su iz Udruge.

-Odradit ćemo tri radionice s djecom s teškoćama u razvoju i invaliditetom, pokušavamo oformiti digitalnu slikovnicu i on line savjetovalište putem chata i telefonskih poziva, sve je još u tijeku i pregovorima, ali je to ideja koja ulazi u taj projekt-objašnjava Jelena Stanić Lučin.

Teme koje će se obrađivati kroz radionice su prevencija elektroničkog nasilja, zaštita djece i mladih u digitalnom okruženju te postupanje u slučajevima nasilja i govora mržnje na društvenim mrežama. Radionice će se kroz spomenute ustanove odvijati tijekom prosinca, a u planu je i izrada digitalne slikovnice te pokretanje savjetovališta preko kojeg će se svi koji budu u doticaju s takvim tipom nasilja moći obratiti i dobiti psiho socijalnu podršku.

-Bitno je da djeca, roditelji, ali i djelatnici ovih ustanova prepoznaju nasilje i pokušaju zajedno s nama otkriti načine prezentiranja takvog nasilja i kako postupati u takvim slučajevima-kazala nam je za kraj socijalna radnica Jelena Stanić Lučin.

Cilj ovih hvalevrijednih projekata, radionica i predavanja uvijek je jedan: uključiti osobe s invaliditetom u društvo kao njegove punopravne članove, ponuditi im koristan i zabavan sadržaj, osigurati komunikaciju, osjećaj pripadnosti i prihvaćenosti.