°C 27

Zaprešićanci pokazali doživljaje turizma iz "druge perspektive"

07.08.2020.

Ivana Ćurić

Prateći trendove razvoja na turističkom tržištu i potrebu održivosti turizma, a uzimajući u obzir važnost uključenosti svih osoba i njihov pristup turističkim uslugama i destinacijama, od kojih na svjetskoj razini gotovo milijardu ljudi čine osobe s invaliditetom, Turistička zajednica grada Zaprešića i mlada ekipa studenata predvođena Anjom Glavaš pokrenuli su projekt „Druga perspektiva“.

Cilj projekta jest ispričati priču o važnosti uključivanja u turistička kretanja svih osoba bez obzira na njihova fizička ograničenja i invaliditet. Doživljaj putovanja osoba s invaliditetom je perspektiva koju ne smijemo zaboraviti, a na temelju koje je nastao drugačiji promo video Zaprešića iz perspektive djevojke Laure koja je u invalidskim kolicima posjetila naš grad.

Turistička zajednica grada Zaprešića potaknuta ovim posebnim promo videom kreće u niz drugih konkretnih aktivnosti s ciljem društveno i socijalno odgovornog turizma za sve.

-Ovim projektom želimo osvijestiti javnost o drugačijoj perspektivi putovanja i stvaranja doživljaja koji moraju biti omogućeni i dostupni svim osobama bez obzira na njihova fizička ograničenja i invaliditet. Projektom želimo usmjeriti pažnju na važnost ideje odgovornog turizma, ali i povezivanja lokalne zajednice, kulture, turizma i svih davatelja usluga kako bi uspješno sagledali sve perspektive onih koji koriste naše usluge, putuju i žele se vratiti bogatiji za nove doživljaje-ističe direktor Turističke zajednice grada Zaprešića Toni Ganjto.

 


Turistička zajednica grada Zaprešića upravo zato pokreće kampanju o uključivosti u turizmu, ali ne samo o važnosti fizičke dostupnosti i infrastrukture, što većina projekata naglašava. Želja je pružiti perspektivu u stvaranju drugačijeg doživljaja, potaknuti na prilagodbu programa, sadržaja i paketa usluga. Projekt „Druga perspektiva“ kao bazu uzima lokalnu zajednicu i destinacije potiče u kreiranju njihove drugačije turističke priče i perspektive, a istovremeno želi ukazati na važnost provedbe ovakvog projekta na nacionalnoj razini kojim se želi približiti Hrvatsku svim osobama s invaliditetom.


-Putovanja se mijenjaju, a s njima se moraju prilagođavati i destinacije, uzimajući u obzir društvenu pravednost, zadovoljstvo posjetitelja i blagostanje zajednice. Na tom tragu, u narednom periodu provodit ćemo različite aktivnosti u stvaranju pozitivne, drugačije i usmjerene percepcije na one koji se suočavaju s raznim preprekama u mogućnosti za putovanje. Prvi korak je bio snimanje promotivnog filma o Zaprešiću iz perspektive djevojke Laure koja je u invalidskim kolicima posjetila naš grad, a koji smo izradili u suradnji s autoricom Anjom Glavaš čime pokazujemo sjajnu suradnju između studentske inicijative i naše javne odgovornosti kao turističke zajednice-istaknuo je Ganjto.
Autorica video projekta Anja Glavaš napomenula je kako nužno uključiti osobe s invaliditetom u sve segmente života pa tako i turističke obilaske, te doprinijeti socijalnoj uključenosti i, ono najvažnije, suzbijanju stereotipa te podizanju svijesti u javnosti.