°C 16

Aninovsko proštenje: Samoborci se pripremaju za blagdan Sv. Ane, zaštitnice majki, rudara, siromaha...

23.07.2019.

Petar Brnada

Blagdan svete Ane i ove će se godine tradicionalno obilježiti u Samoboru gdje se uz duhovni program priprema i onaj svjetovni, odnosno Aninovsko proštenje.

-Svojevremeno se taj dan slavio i kao Dan Grada, no odlukom Gradskog vijeća Dan grada je vezan uz obljetnicu dobivanja povelje Bele IV i prebačen na listopad, a blagdan svete Ane (točnije, blagdan svetih Joakima i Ane, roditelja Bogorodice) zadržao je isključivo vjerski značaj- pojasnili su iz Grada Samobora.

Sveta Anu smatra se zaštitnicom majki i braka, domaćica, udovica, radnica, rudara, tkalja, krojača, slugu, siromaha, stolara i zlatara. No, prije svega joj molitve upućuju trudnice, porodilje i majke općenito.

U Samoboru se sveta Ana slavi u istoimenoj kapelici na Anindolu, gdje se mise održavaju na sam blagdan, 26. srpnja u 8, 9:30 te 11 sati svečanom koncelebriranom svetom misom.

Tradicionalno, središnja proslava blagdana svete Ane u Samoboru je na rasporedu prve nedjelje po blagdanu na tradicionalnom Aninovskom proštenju. Kod kapele svete Ane u nedjelju, 28. srpnja mise su također u 8, 9:30 i 11 sati, te poslijepodne u 17 sati.

Kao što je i običaj, uz duhovni program pripremljen je i onaj svjetovnog karaktera, odnosno Aninovsko proštenje. Tako će uz tradicionalnu ponudu gvirca, medenjaka i licitara na Tanc placu na Anindolu posjetitelji uživati u kulturno-umjetničkom programu u režiji udruge Etno fletno. Program na Tanc placu na Anindolu počinje u nedjelju u 11, a potrajat će do 17 sati.

Foto: Grad Samobor