°C 18

Izvori tradicije i okusi vremena-pola stoljeća zajedno slavi Zavičajni muzej Donja Kupčina

31.08.2023.

Ivana Ćurić

Zavičajni muzej Donja Kupčina u općini Pisarovina, slavi uskoro 50 godina postojanja pod nazivom "Izvori tradicije i okusi vremena-pola stoljeća zajedno", a proslava slijedi 9. i 10.rujna.

Zavičajni muzej Donja Kupčina od svog nastanka vjerni je čuvar kulturne baštine Pokuplja. U Pokupskoj nizini s bogatim oranicama, livadama i šumama, u blizini ušća potoka Kupčine u Kupu nalazi se veće seosko naselje Donja Kupčina. U selu se godinama njeguje ljubav za očuvanje kulturne baštine, koja je urodila osnivanjem Zavičajnog muzeja Donja Kupčina, drugog po veličini muzeja na otvorenom u Hrvatskoj.

-Tradicija, hrana i izvorska voda pričati će vam priče koje će zadovoljiti sva vaša osjetila i povesti vas na putovanje opuštanja. U netaknutoj prirodi nalaze se izvori mineralne vode, jedno od najvećih blaga života, koje stoljećima teče ovim krajevima i daje mu mnoge blagodati. Koliko i kakve benefite voda daje našem tijelu i umu, moći ćete saznati i iskusiti uz naše wellness i zabavne programe-ističu iz muzeja.

Muzej obuhvaća izrazito zanimljiv sklop seoskih kuća - drvenih prizemnica i čardaka, zajedno s gospodarskim zgradama, te izloženim etnografskim predmetima. Zgrade narodnog graditeljstva su izuzetne kulturne i povijesne vrijednosti i predstavljaju izvorne stambene i gospodarske građevine sela Pokuplja, Turopolja i Hrvatske Posavine. U dva dana muzej i njegova okolica postat će kulisa za izvanredne fotografije koje odišu tradicijom.

Ako želite saznati iz prve ruke kako se živjelo nekada, koje su to zanimljive priče lokaliteta, imat ćete priliku produžiti se s likom Jane.

Unutrašnjost muzeja je uređena bogatim tekstilnim inventarom, spravama za tekstilnu obradu, tradicijskim kućnim namještajem, keramičkim, željeznim i drvenim uporabnim i ukrasnim predmetima, poljodjelskim oruđem te oruđem za dizanje i vuču drvenih zgrada, kao i brojnim drugim predmetima tradicijske kulturne baštine Donje Kupčine i njezine okolice.

-Okusima i mirisima vratit ćemo vas u prošla vremena i pokušati opustiti u zelenilu i okruženju drvenih kuća. Fotografirat ćete se u prekrasnoj scenografiji i biti bogatiji za hrpu informacija, pritom se opustiti i zabaviti-najavljuju organizatori.

PROGRAM
Subota 
16 h – Art&Wine sa Zrinkom Milovac (ZMart@&dizajn) – provedite opuštajuće popodne uz slikanje, slikarsko iskustvo nije potrebno, cijena: 7 eura, prijave: zrinkamilovac@gmail.com , tel. 0989450798
16h – dječje radionice (igre, kvizovi, lov na blago, izrada cvijeća od papira) i interpretativna tura kroz muzej; radionice su besplatne, prijave: tzpisarovina@pisarovina.hr

Nedjelja
16 h i 17 h – interpretativna tura uz lik Jane po muzeju
16 h – zavirite u škrinju blaga:
- Hidratacijska oaza i kokteli
- Domaći plac i medeni kutak
- Fotokutak
- Okusi prošlosti
- Voda - izvor života
- Oslikavanje lica
- Radionice ručnih radova i izrade cvijeća od papira
19h –Predstavljanje zbirke kupčinskih tradicijskih jela s receptima – „Kaj se negdar jelo“

KONCERT
Ana Uršula Najev
Blagovest Kisyov i Akustika Balkana
KUD „Croatia“
KUD „Rečica“
KUD „Magdalena“ Donja Kupčina – dječja skupina
Zbor Udruge umirovljenika općine Pisarovina

 

Galerija slika

Izvori tradicije i okusi vremena-pola stoljeća zajedno slavi Zavičajni muzej Donja Kupčina Izvori tradicije i okusi vremena-pola stoljeća zajedno slavi Zavičajni muzej Donja Kupčina Izvori tradicije i okusi vremena-pola stoljeća zajedno slavi Zavičajni muzej Donja Kupčina