°C 31

Tko će biti novi trener turopoljskog prvoligaša?

23.08.2023.

Damir Žbulj

Bilo je apsolutno jasno kako je Gorica ostala bez trenera kada je u srijedu oko 11 sat stigla obavijest kako je najavna konferencija za medije Željka Sopića prije utakmice sa Slaven Belupom - otkazana.

Sopić je u međuvremenu sa svojim novim klubom otputovao u francuski Lille, gdje će Rijeka u četvrtak igrati prvu utakmicu play-offa za ulazak u Konferencijsku ligu. Njihovu momčad će s klupe voditi Radomir Đalović i sportski direktor Darko Raić Sudar, dok će sada već bivši trener Gorice ekipu preuzeti prije prvenstvenog okršaja Rijeke i Dinama. Upravo je ovotjedni otkaz Igoru Bišćanu te šokantni odlazak Sergeja Jakirovića iz Rijeke u Dinamo pokrenuo cijelu ovu lavinu trenerskih rošada u HNL-u.

U Goricu je Sopić stigao krajem prošle godine i s turopoljskim prvoligašem napravio je jedno pravo čudo. Momčad je pod njegovim vodstvom nadoknadila veliki zaostatak koji je u jednom trenutku iznosio 11 bodova te je na kraju preskočila Šibenik i sačuvala status u prvoligaškom društvu.

U novoj sezoni Goričani su u četiri odigrane utakmice odigrali neodlučeno protiv Varaždina, upisali su pobjedu nad Lokomotivom, remi na Maksimiru kod Dinama te su minimalno poraženi u Osijeku.

Gorica je u ovih dosadašnjih nešto više od pet godina, koliko je član Prve HNL, imala i uspona i padova sa svojim trenerima. Jakirović je na početku ostavio sjajan dojam i gorička klupa bila mu je odskočna daska za odlazak u Zrinjski iz Mostara, Rijeku pa sada na kraju i u Dinamo, što je ambicija svakog trenera u Hrvatskoj.

Sjajan posao radio je i Litavac Valdas Dambrauskas, a sada je na tom tragu i Sopić, koji je na pragu odlaska u Rijeku.

S druge strane Krunoslav Rendulić se u Gorici nije baš proslavio, međutim, u Zrinjskom iz Mostara osvojio je duplu krunu te ostvario povijesni uspjeh za BiH nogomet, plasmanom u neku od skupina europskog natjecanja. Veliku pomoć imao je i u Saši Sabljaku, legendi našeg goričkog nogometa.

Na klupi turopoljskog prvoligaša nisu se snašli niti sada već zaboravljeni Siniša Oreščanin, a ni Samir Toplak.

"Usmeno smo se dogovorili s novim trenerom, da bi se sve to ostvarilo Željko Sopić mora raskinuti ugovor s Goricom. Moram naglasiti da smo mi prvo kontaktirali Goricu. Imamo dobar odnos s predsjednikom Nenadom Črnkom, ispregovarali smo između klubova sve i tek smo onda kontaktirali trenera i ponudili smo suradnju. Ako bude sve u redu on bi u petak službeno trebao preuzeti ekipu," pojasnio je Raić Sudar. 

Iako još nije službeno potvrđeno, novi trener HNK Gorica treba bi biti Roy Ferenčina, koji je posljednji posao imao na klupi zagrebačkog Dinama, kao pomoćnik Anti Čačiću...

Ferenčina je još jedna HNL legenda, za vrijeme igračke karijere ostavio je svoj trag u zaprešićkom Inkeru, Marsoniji, Hrvatskom dragovoljcu te ponajviše u Slaven Belupu, gdje je proveo najveći dio svoje karijere. U Koprivnici je započeo i svoju trenersku karijeru, a prvi samostalan posao imao je na klupi Lokomotive. Vratio se nakon toga u 'svoj' Slaven Belupo, a radio je nakon toga i u Vinogradaru, u makedonskoj Škendiji, u Hrvatskom dragovoljcu, u Egiptu, također s Čačićem, Kustošiji...

U Dinamo je stigao u lipnju prošle godine, kao član Čačićevog stručnog stožera, ali je nakon njegove smjene u travnju ove godine i dolaskom Igora Bišćana na klupu hrvatskog prvaka ostao bez angažmana.

Ferenčina je u dobrim odnosima i s goričkim sportskim direktorom Brkljačom i s bivšim trenerom Sopićem, a na hrvatskim travnjacima također je poznat po svom osebujnom trenerskom stilu.