°C 22

Banić spasio Goricu, Mitrović propustio šokirati Dinamo na Maksimiru

05.08.2023.

Damir Žbulj

Pričao nam je Željko Sopić u najavi gostovanja na Maksimiru kako njegova momčad mora zabiti gol, ako želi pozitivan rezultat kod Dinama...

Međutim, nije niti trebalo svladati Livakovića za veliki i vrijedan bod na gostovanju kod hrvatskog prvaka!

Sopić je tako već treći put 'otkinuo' bod Dinamu i Gorica je sada nakon tri odigrana kola na izvrsnih pet osvojenih bodova. Izvrsnih, s obzirom na sve probleme i odlaske iz kluba s kojima se Sopić susreo na pripremama.

Mogao je turopoljski prvoligaš i možda i do sva tri boda, da je bilo malo više prisebnosti, mirnoće i kvalitete u realizaciji kod Josipa Mitrovića, no, treba biti pošten i priznati kako su Plavi imali, pogotovo u drugom poluvremenu, pregršt prilika i kako je junak ovih 0:0 na kraju sjajni vratar Ivan Banić, koji je u nekoliko navrata vrhunski reagirao.

Posebno će navijači pamtiti njegovu obranu u sudačkoj nadoknadi, kad je refleksno obranio udarac Baturine...

 

U početnoj postavi krenuli su, uz sinjskog junaka Banića, Raspopović, po prvi puta Maloča, Krizmanić, Štiglec, kapetan Pršir, Dinamovac na posudbi Soldo, Majstorović, Ndockyt, Mitrović i Vujnović.

Nije bilo puno akcije u prvom dijelu i čak je Gorica u nekoliko navrata bila konkretnija. Ndockyt je mogao i bolje pucati glavom sredinom prvog dijela, a nakon njegovog topovskog dalekometnog udarca i odbijene lopte Livakovića, Mitrović je u 27. minuti propustio matirati hrvatsku reprezentativnu 'jedinicu'. Uzdrmao je tek okvir vratnicu. 

Dinamo je u prvom dijelu imao tek jednu pravu prigodu, kad je u sudačkom dodatku Petković 'ispremiješao' goričku obranu, a Dino Perić na povratnoj lopti nije uspio petom pogoditi okvir gola. 

Taktički je Sopić sjajno posložio svoju ekipu, koja je defenzivno vrhunski odradila praktički sve zadaće. Imao je Dinamo inicijativu, ali jednostavno nisu Bišćanovi igrači uspjeli pronaći put do goričke mreže.

Promašivali su i Špikić i Petković i Ivanušec, koji je ušao s klupe, 

Mitrović se nije proslavio niti u 71. minuti, kad je Ndockyt istrčao kontru, ostavio loptu za suigrača iz napada, ali je s ruba kaznenog prostora pucao tek preko gola.

Napravio je strateg Gorice i nekoliko taktičkih zamjena, debitirao je pola sata prije kraja desni bek Munksgaard, ušli su i Ante Matej Jurić i Ilečić i svi su dali svoj doprinos u ovom vrijednom remiju.

Ipak, ponajviše zasluga ima vratar Banić, koji je cijeli dvoboj odradio na vrhunskoj razini. 

Iduće kolo Gorica odmara, Rijeka je zatražila odgodu, a sljedeći okršaj na rasporedu je 19. kolovoza kod Osijeka na fenomenalnoj, novoj Opus Areni.