°C 21

Gorica teško oštećena u Osijeku

18.07.2022.

Damir Žbulj

Naknadnom analizom suđenja u prvom kolu nove sezone SuperSport HNL-a samo je potvrđeno ono što smo vidjeli u Osijeku! Gorica je teško oštećena, kazneni udarac za domaće nije trebao biti dosuđen...

S bijele točke je Dion Drena Beljo postavio na konačnih 2:1 i turopoljski prvoligaš upisao je poraz!

Sudac Ante Čuljak prvo je označio simuliranje napadača Osijeka i pokazao mu je javnu opomenu, ali je na intervenciju iz VAR sobe, gdje je bio Ivan Bebek, svirao kazneni udarac i žuti karton pokazao je Jovičiću.

Sudačka analiza 1. kola SuperSport Hrvatske nogometne lige

OSIJEK - GORICA

Glavni sudac: Ante Čuljak. Pomoćni suci: Anto Marić i Dario Kolarević. VAR sudac: Ivan Bebek.

71. minuta: Incident u kaznenom prostoru NK Gorice nije prekršaj prema pravilima nogometne igre (PNI). Vrlo dobro pozicionirani sudac u terenu za igru ispravno je procijenio da ne postoji prekršaj braniča Gorice. Nažalost, nakon intervencije VAR suca i OFR pregleda snimke promijenio je svoju odluku i neispravno dodijelio kazneni udarac. Analizom incidenta, sljedeći smjernice PNI-e, razvidno je da napadač rukama “nedozvoljeno“ drži braniča, okreće se za igranom loptom i zapinje za ispruženu nogu braniča. Razmatrajući da je napadač inicirao kontakt, da je kontakt jasno laganog intenziteta, KNS HNS-a ovaj izazov ne smatra dostatnim za dodjelu “najstrože kazne“. KNS HNS-a intervenciju VAR suca smatra neispravnom, potpuno suprotnom primjeni VAR protokola.

84. minuta: Neispravna odluka suca utakmice u interpretaciji pravila XII (Gruba igra). Incident u kojem igrač Gorice igra loptom, a nakon toga otvorenim đonom starta na nogu suparnika, jasno ugrožava sigurnost suparnika, smjernicama PNI-e smatra se prekršajem “grube igre”. Sudac utakmice u terenu za igru nije prepoznao ozbiljnost incidenta neispravno aplicirajući pravilo prednosti. KNS HNS-a intervenciju VAR suca smatra ispravnom slijedom jasne i očite pogreške suca utakmice. Nakon OFR pregleda snimke sudac utakmice ispravno interpretira PNI- e i isključuje igrača Gorice iz igre, piše hns-cff.hr.

Možemo se samo nadati kako je ovakvo 'dijeljenje pravde' bila tek iznimka i kako će Gorica u ostatku sezone imati fer i pošteno suđenje.

Toplak i njegovi nogometaši u subotu na Gradskom stadionu od 19 sati igraju protiv Šibenika.