°C 10

Ministrica Vučković u Dubravi o važnosti izgradnje Regionalnog stočarskog centra

07.10.2020.

Maja Peranić

O izgradnji Regionalnog uzgojno-prodajnog stočarskog centra na području općine Dubrava – razgovaralo se na radnom sastanku vodstva Saveza uzgajivača simentalskog goveda Zagrebačke županije i Grada Zagreba i mladih uzgajatelja s područja općine Dubrava s ministricom poljoprivrede RH Marijom Vučković.

Sastanku je u ime Zagrebačke županije prisustvovao Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo.

Na sastanku su mladi stočari naročito istaknuli potrebu za izgradnjom Regionalnog uzgojno-prodajnog stočarskog centra kojim bi se uspostavila tržišno orijentirana proizvodnja rasplodne stoke, stoke i mesa goveda, svinja, koza, ovaca, peradi i konja na području Središnje i Sjeverozapadne Hrvatske.

-Govedarstvo je vrlo važan sektor poljoprivredne proizvodnje, a udruživanje i povezivanje proizvođača postaje ključno za jačanje produktivnosti i konkurentnosti naše proizvodnje i finalnih proizvoda na domaćem i stranom tržištu. Ovakva udruženja izuzetno su važna za promicanje i zastupanje zajedničkih interesa i razvoj stočarstva u cjelini. Podržavamo jačanje uzgojnih organizacija i ulaganja u razvojnu infrastrukturu te mi je zadovoljstvo biti danas ovdje- izjavila je ministrica Vučković.

Inače, Savez uzgajivača simentalskog goveda Zagrebačke županije i Grada Zagreba broji 136 članova proizvođača te je član Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda. Savez je priznat i kao proizvođačka organizacija u području govedarstva čiji je fokus rada, osim bavljenja uzgojem goveda simentalske pasmine, i posredovanje na tržištu tovne i rasplodne stoke te im je iz Mjere 9 Programa ruralnog razvoja odobreno gotovo 3,8 milijuna kuna.

U sklopu posjete Zagrebačkoj županiji, ministrica Vučković obišla je i imanje OPG-a Danijela Horvatića u Staroj Kapeli koji se bavi stočarstvom i ratarstvom, ali i proizvodnjom mlijeka te tovom junadi. Vlasnici su pritom izrazili ponos i zadovoljstvo vlastitom proizvodnjom genetskog materijala te uzgojem devet vrlo značajnih bikova za umjetno osjemenjivanje pasmine Mozilla i Wamures.

(Zagrebačka županija)