°C 21

Nekima petica, nekima trojka: Pogledajte koju ocjenu za transparentnost dobiva vaša sredina!

02.07.2020.

Maja Peranić

Institut za javne financije predstavio je rezultate istraživanja provedenog u razdoblju od studenog 2019. godine do travnja 2020. godine i ocijenio transparentnost lokalnih proračuna kojima je obuhvaćeno svih 20 županija, 128 gradova i 428 općina, odnosno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj. Zagrebačka županija petu je godinu zaredom dobitnica priznanja Instituta za javne financije za transparentnost županijskog proračuna, a mi vam donosimo ocjene transparentnosti njenih gradova i općina.

Proračunsku transparentnost lokalnih jedinica Institut za javne financije mjerio je brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim službenim mrežnim stranicama, a to su u ovom ciklusu: izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2018., izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2019., prijedlog proračuna za 2020., izglasani proračun za 2020. i proračunski vodič za građane za 2020. godinu. Željela se utvrditi i količina i pravovremenost objave analiziranih proračunskih dokumenata na službenim mrežnim stranicama županija i lokalnih jedinica.

Šest od devet gradova Zagrebačke županije objavilo je sve potrebne dokumente te tako dobilo ocjenu 5. To su Samobor, Jastrebarsko, Sveta Nedelja, Dugo Selo, Vrbovec i Sveti Ivan Zelina, dok su Velika Gorica, Ivanić-Grad i Zaprešić ocijenjeni četvorkom.

Prosječna transparentnost gradova je 4,5. Svih pet dokumenata objavilo je 87 od 128 gradova, odnosno 22 grada više u odnosu na prošlo istraživanje. Pozitivan porast prosjeka transparentnosti vidljiv je i kod općina čija je transparentnost po prvi puta vrlo dobra (4). U odnosu na prethodni ciklus istraživanja, broj općina koje ne objavljuju ni jedan dokument smanjio se s 15 na 7.

Većina Općina Zagrebačke županije objavila je svih 5 ili 4 dokumenta, dok su jedino Općine Krašić, Klinča Sela i Pokupsko objavile samo 3 dokumenta.

Transparentnost proračuna na razini cijele Hrvatske možete pogledati na interaktivnoj karti – ovdje.

(foto: screenshot Institut za javne financije)