°C 23

Akcija "Sigurno s djecom u prometu" po Zaprešiću

18.06.2020.

Redakcija

Policijska postaja Zaprešić je u suradnji s Vijećem za prevenciju Grada Zaprešića i udrugom Roda provela akciju "Sigurno s djecom u prometu" koja je za cilj imala educirati djecu i njihove roditelje o prometnim propisima i sigurnosnim pravilima.

Tijekom akcije posebna pozornost posvećena je najčešćim prekršajima koje čine vozači bicikla, a podijeljeni su i leci "Sigurna vožnja biciklom". 

- Odraslima i djeci su bili predstavljeni sigurnosni aspekti korištenja autosjedalice, a savjetnica Udruge Roda je savjetovala roditelje o njihovom pravilnom korištenju. Posebna pozornost je posvećena najčešćim prekršajima koje čine vozači bicikla te su upozoreni da u što većoj mjeri koriste biciklističke trake ili staze, a da kolnik prelaze na ispravan način - kazali su iz policije.

A da sigurnost djece u prometu bude što veća, osobito u zonama dječjih vrtića i škola, Grad planira postaviti nove uzdignute plohe, poput onih na terminalu, koje su se pokazale vrlo sigurnima jer upravo pješake stavljaju na prvo mjesto. Na taj će se način dodatno osigurati pješački prijelazi u Skurjenijevoj ulici kod Trga dr. Franje Tuđmana, u Ulici Zelengaj te u Gajevoj ulici kod OŠ Ljudevita Gaja.

Grad Zaprešić učestalo zaprima prijedloge građana za postavljanjem uspornika prometa ili za promjenom prometnih rješenja na raznim lokacijama u gradu. Međutim, iako su svi prijedlozi dobro došli, neki od njih nisu u skladu s pravilima struke. Stoga je Grad pristupio izradi Studije sigurnosti u prometu koja je napravljena na temelju statističkih podataka Policijske postaje Zaprešić o broju nesreća unatrag nekoliko godina na svim pješačkim prijelazima na području grada. Studija je pokazala kako neke lokacije koje građani ocjenjuju nesigurnima, nisu među prioritetima. S druge strane, Studija je pokazala koje lokacije su najnesigurnije te je ponudila i konkretna rješenja za povećanje sigurnosti na njima.

Nakon toga, Grad je dodatno izradio Elaborat o povećanju sigurnosti u zonama dječjih vrtića. Obuhvaćeni su bili svi vrtići te će se kontinuirano raditi po prioritetima. Sljedeći elaborat, koji je u završnoj fazi, odnosi se na povećanje sigurnosti u zonama škola.

Dakle, povećanje sigurnosti se posebno odnosi na lokacije kojima prolazi veći broj djece i mladih. Ovdje treba spomenuti i projekt "zakOČI-Take a brake" u kojemu je Grad projektni partner, a u sklopu kojeg su evidentirane lokacije kojima prolazi velik broj djece/pješaka te su planirane prometne intervencije u svrhu smirivanja prometa i veće sigurnosti na najkritičnijoj od njih.

Galerija slika

Akcija "Sigurno s djecom u prometu" po Zaprešiću Akcija "Sigurno s djecom u prometu" po Zaprešiću Akcija "Sigurno s djecom u prometu" po Zaprešiću Akcija "Sigurno s djecom u prometu" po Zaprešiću Akcija "Sigurno s djecom u prometu" po Zaprešiću Akcija "Sigurno s djecom u prometu" po Zaprešiću Akcija "Sigurno s djecom u prometu" po Zaprešiću