°C 2

Projekt 'Forest ride': U planu izgradnja nove biciklističko-pješačke infrastrukture

05.06.2020.

Redakcija

U Zaprešiću se puno toga radi i planira, a jedan od projekata koji je u fazi čekanja konačne Odluke o dodjeli bespovratnih sredstava mnoge će mještane i posjetitelje iznimno obradovati. Riječ je o projektu Forest ride kojim je planirana izgradnja nove biciklističko pješačke infrastrukture Zaprešić - Pojatno i Industrijske ulice.

Projektom je predviđeno i spajanje na postojeću biciklističku pješačku stazu koja vodi prema željezničkoj postaji Novi dvori čime se stvaraju pretpostavke za kvalitetniji razvoj intermodalnog prometa i povećanja broja korisnika sredstava javnog prijevoza kroz nadovezivanje biciklističko pješačkih infrastruktura na linije javnog prijevoza.

Početak staze je u Ulici K.Š Gjalskog do Ulice Kalamiri u širini od 4 m te od Ulice Kalamiri do Ulice Matije Gupca u širini od ukupno 3,50 m. Na stazi se planira napraviti odmorište za bicikliste te postaviti solarni brojač biciklista i servisna solarna stanica za popravak bicikala. Također se u tu mrežu planira i izgradnja pješačko - biciklističke infrastrukture u Industrijskoj ulici u dužini 420 m, što ukupno čini 3,2 km nove pješačko - biciklističke infrastrukture. Uz ovu dionicu izgradit će se i parking za bicikle te još jedna servisna solarna stanica za popravak bicikala i spremnici za odvojeno prikupljanje otpada.

Planirana nova infrastruktura veže se na ranije izgrađenu te se njihovim povezivanjem stvara razgranata mreža koja spaja centar Zaprešića, sjeverni dio grada - naselje Kalamiri, općinu Pušća i naselje Pojatno, a vodi do željezničke postaje Novi dvori. Na taj način se stvaraju pretpostavke za kvalitetniji razvoj intermodalnog prometa i povećavanje broja korisnika sredstava javnog prijevoza, čime se smanjuje potreba za korištenjem automobila, potiče se građane na rekreaciju, brigu o zdravlju i zaštitu okoliša. Predviđeno trajanje projekta iznosi 20 mjeseci, odnosno završetak projekta predviđa se za svibanj iduće godine. Vrijednost projekta iznosi 8,5 milijuna kuna, od čega su 7,3 milijuna kuna bespovratna sredstva (85% troškova).