°C 29

Obrtnička komora: Humanitarna akcija pomoći stanovnicima Čučerja

01.04.2020.

Redakcija

Obrtnička komora Zagreb, sa svim svojim udruženjima, među prvima je krenula u pomoć oštećenima i stradalima u potresu. Odmah nakon potresa, u dogovoru sa Gradom Zagrebom i njegovim Stožerom civilne zaštite, Obrtnička komora Zagreb (OKZ) na sebe je preuzela brigu oko logistike i organizacije timova  koji pomažu stradalima. Radi se o timovima noćne smjene Hitne pomoći, Civilne zaštite Grada Zagreba te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo čiju logistiku vode djelatnici OKZ-a dokle god bude za tim potrebe tj. do potpune sanacije šteta i povratka u normalan život.

U 50 timova koji obilaze stambene i građevinske zgrade i kuće nalazi se preko 200  statičara, inženjera građevinarstva, građevinskih stručnjaka  te volontera – naših obrtnika koji pomažu u procjenama stanja građevina. S obzirom da je veliki broj stambenih objekata teško oštećen, u većini je onemogućen normalni boravak. Trenutni vremenski uvjeti ne idu na ruku cjelokupnoj situaciji, pa je svima zajedno cilj obaviti veliki dio posla što prije. To je jedan od razloga što su naši obrtnici priskočili u svesrdnu pomoć za svoj grad kako bi pomogli jedni drugima, našim susjedima i sugrađanima u ovoj iznimnoj i teškoj situaciji.

S obzirom na razmjere šteta, Obrtnička komora Zagreb odmah je reagirala i donijela Odluku o doniranju sredstava na poseban račun za pomoć pogođenima potresom. Sredstva u iznosu od 50.000 kn donirana su na zajednički račun Grada Zagreba za pomoć saniranja posljedica potresa.

- Donacijom pomažemo svojim sugrađanima, ali i obrtnicima koji su u ovom potresu teško materijalno nastradali.  Ponosni smo što smo među prvima mogli uskočiti Zagrebu kada mu je najpotrebnije, kao što je i Zagreb puno puta pružio ruku nama obrtnicima kada je to nama trebalo - izjavio je predsjednik OKZ-a Mirza Šabić. 

 Obrtnička komora Zagreb je zajedno sa Udruženjem obrtnika grada Zagreba, Udruženjem obrtnika Zelina te Udruženjem obrtnika Ivanić Grad prikupila osnovne prehrambene i higijenske potrepštine za ugrožene sugrađane u Čučerju koji su stradali u potresu.

 Humanitarnoj akciji su se odazvale i tvrtke:

  • Violeta d.o.o. s higijenskim potrepštinama
  • EURO-MILK d.o.o. s mliječnim proizvodima
  • Gotes d.o.o. sa tjesteninom
  • Kraljevski kolači by Pekarna Kralj s pekarskim proizvodima

Prikupilo se više od 300 kg hrane i nekoliko kombija raznih artikala koje su danas predsjednik OKZ-a Mirza Šabić sa predsjednikom Udruženja Antunom Trojnarom i potpredsjednikom Udruženja Ivicom Zanettijem dostavili potrebitima u Čučerju.

Obrtnici u tekstilnoj djelatnosti prikupili su i tekstilne potrepštine za osobe koje su ostale bez svoje imovine, a hranom se opskrbljuju i timovi noćnih smjena Hitne pomoći, HZJZ-a i Stožera Civilne zaštite.

Tijekom proteklog vikenda, u akciji OKZ-a i INA-e, dopremljen je i kontejner najpotrebitijim obiteljima u Čučerju kojima su kuće srušene u potresu te su ostali bez sigurnog rješenja za stanovanje.

 Obrtnicima je poznato kako je važno primiti pomoć u trenutku kada je najpotrebnija, stoga se nastoje odazvati gdje god je pomoć potrebna.

Nastavno na izvanredne okolnosti u Republici Hrvatskoj uzrokovane širenjem koronavirusa te uslijed poteškoća u opskrbi medicinskom opremom, dezinfekcijskim sredstvima i drugim potrebitim materijalom, Komora je putem svih svojih kanala pozvala obrtnike i poduzetnike koji su u mogućnosti proizvesti i/ili dobaviti opremu i materijal za potrebe Nacionalnog stožera civilne zaštite da se uključe i pomognu.

 

Galerija slika

Obrtnička komora: Humanitarna akcija pomoći stanovnicima Čučerja Obrtnička komora: Humanitarna akcija pomoći stanovnicima Čučerja Obrtnička komora: Humanitarna akcija pomoći stanovnicima Čučerja Obrtnička komora: Humanitarna akcija pomoći stanovnicima Čučerja