°C -2

Gradovi Zagrebačke županije pomažu stradalim područjima: Vrbovec i Sveta Nedelja obnovit će po jednu razorenu kuću

11.01.2021.

Maja Peranić

Nakon razornog potresa 29. prosinca pomoć stradalom stanovništvu Banovine stiže sa svih strana. U akciju su se nesebično uključili brojni volonteri sa svih krajeva Lijepe Naše, tako i naše Zagrebačke županije koji danonoćno na terenu pomažu unesrećenima, a tu su i vatrogasci, Crveni križ, HGSS i druge službe.

Kako bi pomogli potresom najpogođenijim područjima organizirati su se odlučile i jedinice lokalne samouprave na području naše županije, odnosno gradovi i općine. Neki od njih svoje su akcije već pokrenuli dok ih drugi najavljuju i pomoći će prema svojim mogućnostima.

Samobor uplatio pola milijuna kuna

Već drugi dan nakon potresa iz "malog grada velikog srca" kako zbog ove humane geste nazivaju Samobor, iz proračunske zalihe Grada Samobora za Gradove Petrinju, Glinu i Sisak uplaćeno je ukupno pola milijuna kuna. Gradu Petrinji pomoći će se s 200 tisuća kuna, a Sisku i Glini s po 150 tisuća.

Iako je i sama na svom području, i području susjednih općina, Velika Gorica pretrpjela značajnije štete u razornom potresu, Goričani nisu dvojili kad je u pitanju pomoć najpotrebitijima. Iz velikogoričke gradske blagajne za stradala područja Banovine stiže 200 000 kuna, a uz to Grad je odustao od novogodišnjeg vatrometa pa su i ta sredstva namijenjena za potresom pogođena područja.

I Grad Sveti Ivan Zelina stradalim će gradovima pomoći sredstvima iz proračunske zalihe te je objavljeno kako će se svakom gradu pomoći s 25 000 kuna.

-Gradu Glini i Gradu Petrinji, iz sredstava proračunske pričuve za 2020. godinu, isplatit će se novčana pomoć u iznosu od po 25.000,00 kuna svakom gradu, u svrhu pomoći kod hitnih sanacija oštećenja na stambenim objektima građana uzrokovanih potresom dana 29. prosinca 2020. godine te u svrhu nabave živežnih namirnica i ostalih osnovnih potrepština za građane pogođene potresom-objavili su iz Grada.

Vrbovec obnavlja kuću jednoj obitelji

Grad Vrbovec otvorio je račun za prikupljanje sredstava kojima će obnoviti kuću jednoj obitelji s područja Banovine, a koja je stradala u razornom potresu. Akciji su se pridružile i susjedne općine Farkaševac i Preseka, a do danas je prikupljeno 110 956 kuna.

-Grad Vrbovec pridružio se inicijativi gradova i općina koji će vlastitim sredstvima i sredstvima svojih građana direktno obnoviti barem jednu kuću u potresom pogođenom području... Otvorili smo podračun na koji građani i tvrtke mogu uplaćivati donacije-izvijestili su iz Grada Vrbovca.

IBAN račun na koji građani mogu uplatiti sredstva je: HR3823600001502853375, model plaćanja HR68, a poziv na broj 7765 – OIB UPLATITELJA.

I Sveta Nedelja otvorila račun za pomoć

Humanitarnu akciju pokrenuo je i Grad Sveta Nedelja otvorivši račun za posebne namjene na koji građani mogu uplatiti novac za stanovnike stradalih područja. Prikupljenim sredstvima također planiraju obnoviti jednu kuću na stradalom području, no prikupljaju i kućanske aparate i druge donacije.

-O svim donacijama, bez obzira da li su donacije u novcu ili naravi, vodit će se zasebna službena evidencija također javno dostupna. Osim uplatom novčanih sredstava, možete pomoći i donacijama u naravi, poput nabavke kućanskih aparata, namještaja i slično-istaknuli su iz Grada Svete Nedelje.

U ovaj projekt već su se uključila određena poduzeća s područja grada koja će osigurati dio potrebnog građevinskog materijala ili samog opremanja doma.

Uplatu donacija možete izvršiti na IBAN: HR4324020061500091935
Model: HR68, Poziv na broj: 7765 – OIB uplatitelja
Opis uplate: DONACIJA ZA OBNOVU KUĆE. Za uplate iz inozemstva potrebno je dodati i swift Banke ESBCHR22

Donacija odnosno uplata se može izvršiti i skeniranjem QR koda.
Skeniranjem QR koda kroz KEKS Pay aplikaciju se automatski otvara prozor za izvršavanje donacije Gradu. Korisnik aplikacije treba samo upisati željeni iznos donacije te napraviti potez prstom. Ni donator, niti primatelj donacija nema nikakvih transakcijskih troškova.

Svi Gradovi koji su otvorili račune za uplatu donacija javno vode evidenciju uplata koja je dostupna na njihovim službenim stranicama te je redovito ažuriraju kako bi ova akcija bila transparentna.

(Photo Petrinja: Igor Kralj/PIXSELL)