°C 23

Na 17. Susretu gospodarstvenika predstavljeni programi

22.03.2019.

Redakcija

U nazočnosti 250 uzvanika prezentirane su analize i gospodarski pokazatelji različitih relevantnih institucija koje svrstavaju Zagrebačku županiju u sam vrh razvijenosti u Republici Hrvatskoj. Tako analiza Fine pokazuje da se Županija prema ostvarenim prihodima kod poduzetnika u iznosu od 49,9 milijardi kuna nalazi na drugom mjestu odmah iza Zagreba.

Također, na drugom je mjestu u Hrvatskoj po neto dobiti poduzetnika i neto dobiti po zaposlenom. Ukupan iznos dobiti koji su ostvarili županijski poduzetnici iznosi 2,23 milijarde kuna, a s dobiti posluje njih 73,8 posto.

Pozitivni gospodarski pokazatelji odrazili su se i na rast zaposlenosti u Zagrebačkoj županiji. U razdoblju od 2011. do 2016. godine – ona je rasla za 10,3 posto, što je najveći rast zaposlenosti od svih županija. Trend rasta nastavljen je i od 2017. do danas i to sa 74 na 81 tisuću zaposlenih.

Župan Stjepan Kožić istaknuo je orijentiranost Zagrebačke županije ka investicijama, posebno onim koje se financiraju EU sredstvima.

-Ovu godinu obilježit će energetska obnova 3 doma zdravlja i 7 škola ukupne vrijednosti 85,6 milijuna kuna pri čemu je udio županijskih sredstava gotovo 50 posto-rekao je Kožić.

Posebno zanimljivu prezentaciju održali su Velimir Srića, ekonomist i sveučilišni profesor i Josipa Majić, inovatorica prvog pametnog dijagnostičkog medvjedića i osnivačica tvrtke ID Guardian na temu „Dvije generacije – isto pitanje! Budućnost poduzetništva i izvori poslovnog uspjeha?“. Majić je naglasila kako danas mladi razvijaju prototipe, traže kupce, uče kroz pokušaje i pogreške, ali imaju priliku natjecati se globalno i rasti eksponencijalno u vrlo kratkom roku.

S time se složio i profesor Srića koji je istaknuo kako većina danas najbogatijih tvrtki u svijetu su počeli kao start-upovi u garažama. Srića je naveo i čitav niz interesantnih primjera poput izgradnje kuća 3D printerima u Kini te pripreme bankarskog sustava u Tokiju za nadolazeće Olimpijske igre s multijezičnim robotima u svim bankama.

O aktualnoj ekonomskoj situaciji u zemlji govorio je ekonomski stručnjak Mladen Vedriš u svom predavanju „Hrvatska ekonomija nakon krize i… prije moguće recesije“ istaknuvši kako je Republika Hrvatska na raskrižju prijeđenog puta u savladavanju krize i njenih posljedica.

-Tek ove godine za očekivati je da se razina BDP-a izjednači s onom pretkriznom 2008.- naglasio je Vedriš, a za Zagrebačku županiju istaknuo je kako u segmentu izvoza raste brže u odnosu na nacionalni prosjek.

Susretu je nazočila Ana Mandac, pomoćnica ministra gospodarstva. „Ministarstvo aktivno radi na unapređenju zakonodavnog okvira te svojim mjerama i aktivnostima nastoji pružiti ruku poduzetnicima. Radi se i na administrativnim rasterećenjima te pojednostavljenju procedure prijave na EU natječaje za naše poduzetnike“, rekla je Mandac, dodavši da je Ministarstvo aktivno uključeno u pripremu novog programskog razdoblja od kojeg se prvenstveno očekuje bolja iskoristivost EU sredstava u korist poduzetništva.

Okupljenim gospodarstvenicima predstavljeni su programi i mjere za poticanje razvoja gospodarstva i poljoprivrede u 2019. godini te su pozvani da narednih dana prate službene web-stranice Zagrebačke županije na kojima će, kao i uvijek dosad, biti objavljeni svi natječaji za bespovratne potpore.

(Foto: Zagrebačka županija)

Galerija slika

Na 17. Susretu gospodarstvenika predstavljeni programi Na 17. Susretu gospodarstvenika predstavljeni programi Na 17. Susretu gospodarstvenika predstavljeni programi Na 17. Susretu gospodarstvenika predstavljeni programi Na 17. Susretu gospodarstvenika predstavljeni programi Na 17. Susretu gospodarstvenika predstavljeni programi Na 17. Susretu gospodarstvenika predstavljeni programi Na 17. Susretu gospodarstvenika predstavljeni programi Na 17. Susretu gospodarstvenika predstavljeni programi Na 17. Susretu gospodarstvenika predstavljeni programi Na 17. Susretu gospodarstvenika predstavljeni programi Na 17. Susretu gospodarstvenika predstavljeni programi Na 17. Susretu gospodarstvenika predstavljeni programi Na 17. Susretu gospodarstvenika predstavljeni programi Na 17. Susretu gospodarstvenika predstavljeni programi