°C 21

Mario Mlinarek novi/stari predsjednik KUD-a Preporod

21.03.2019.

Petar Brnada

Kulturno- umjetničko društvo „Preporod“ na svojoj je redovnoj izbornoj skupštini produljilo povjerenje Mariu Mlinareku koji je tako postao novi/stari predsjednik društva.

Skupština je uz predsjednika, izabrala i članove Upravnog odbora, a to su: Daniel Šturm, Milica Rojnik, Mario Mlinarek – predstavnici starog UO; ali i predstavnice folklorne sekcije Maju Mlinarek i Kristinu Perković.

Sanela Orešković izabrana je za predstavnicu veterana, Davor Orešković za predstavnika Limene glazbe, Krešimir Šantić i Luka Vučko za predstavnike tamburaškog orkestra; Ilinku Ćorluka za predstavnicu vokalne skupine „Koledarica“; a Nikolu Tominca za predstavnika Grada Dugog Sela.

U Nadzorni odbor izabrani su Luka Perković, Jakić Zvonimir i Ivanka Bićanić. U Disciplinskoj komisiji Krešimir Mićić, Marina Martić i Iva Zečević.

Novi/stari predsjednik KUD-a „Preporod“, Mario Mlinarek, predstavio je svoju viziju i projekte te je tom prilikom rekao da se nastavlja program koji u sebi objedinjuje i kvalitetu i kvantitetu.

Kako su naveli iz Grada, tu se među glavnim specifičnim ciljevima ističu očuvanje i unapređenje kulturnog identiteta i kulturne baštine Dugog Sela i Hrvatske; promicanje tradicijske kulture među djecom i mladima; povećanje participacije građana (osobito mladih) u kulturnom stvaralaštvu; podizanje svijesti o vrijednosti kulturne baštine; povećati vidljivost kulturne baštine u svakodnevnom životu; uvođenje plesne kulture i isticanje njene važnosti i vrijednosti u odrastanju djece; stimuliranje samopouzdanja i motivacije djece;  razvoj osjećaja poštovanja prema vlastitom tradicijskom naslijeđu; organiziranje kulturnih priredbi, akcija i manifestacija od značaja za Grad Dugo Selo; istraživanje, proučavanje i njegovanje izvornih običaja, nošnji, plesova i pjesama  radi stvaranja kompletnije etnološko-etnografske slike Hrvatske.

-Folklor spaja, njime upoznajemo druge s našom tradicijom i mi sami upoznajemo tradicije drugih naroda. Upravo su djeca ta koja svojim dolascima omogućuju da tradicija živi i dalje, da ne postane dio prošlosti, već da se ona živi sada i u budućnosti. Običaji nikako ne koče napredak nego ga oplemenjuju jer svjedoče o čovjekovim korijenima i njegovu kontinuitetu- kazao je Mlinarek.

Kako je dalje kazao, organiziranje manifestacija poput Smotre narodnog stvaralaštva te Državnih susreta tamburaških orkestara i sastava, Martinje u Dugom Selu samo su neka od planiranih događanja. Radit će se na jačanju te na povećanju tradicijskih manifestacija. Dobra suradnja se nastavlja i s drugim udrugama te gradskim institucijama i ustanovama koje provode kulturne programe.

Bitna stavka je i održavanje dvorane “Preporod“ za svrhu korištenja članovima KUD-a i građanima Dugog Sela sa naglaskom na proširenje objekta prema sjeveru, jer im ,kako je rekao Mlinarek, nedostaje prostora za redovne probe.

Dodajmo i da je Skupština proglasila Milicu Rojnik za počasnu predsjednicu KUD-a radi velikog doprinosa u radu više od 43 godine.

Skupštini je nazočio gradonačelnik Grada Dugog Sela Nenad Panian koji je ujedno pozdravio sve prisutne i zaželio uspješan nastavak rada ove institucije, te zamjenik gradonačelnika Nikola Tominac.