°C 24

Dugoselski KUD Preporod na turneji po Portugalu

30.07.2019.

Petar Brnada

Članovi dugoselskog folklornog ansambla i tamburaškog sastava KUD-a Preporod otputovali su u Portugal na 41. Međunarodni folklorni festivala „Dancas do mundo“ gdje ponosno predstavljaju lijepu naš, ali i svoj dragi zavičaj.

Kako su kazali iz Grada Dugog Sela, 'Preporodaše' su ispratili gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian i njegova zamjenica Jasminka Kokot Bambić i poželjeli im sretan put i ugodan boravak u Portugalu.

Na putu prema odredištu stali su u gradiću Fabreques u Francuskoj gdje su noćili. Nastavili su put prema odredištu Argoncilhe gdje su stigli u ranim jutarnjim satima treći dan puta. Tog istog dana navečer u mjestu Santa Maria da Feira održan je prijem kod gradonačelnika i organizatora gdje smo izmijenili prigodne darove i suvenire- otkrio je Mario Mlinarek.

Svečano otvorenje festivala održalo se navečer na istome mjestu u 21:45 svečanim uvodnim dijelom plesne skupine iz Portugala te predstavljanjem svake države programom od 12 minuta. Na festivalu se nalaze i grupe iz Portugala, Perua, Meksika, Bolivije, Buryatije, Srbije i Senegala. Međunarodni festival održava se u organizaciji Cioffa Portugal i Casa da Gaia-Centra de Culture Desporto e Recreio de Argonchile uz suradnju hrvatske folklorne sekcije Cioffa.

-Ugodni domaćini dočekali su nas s osmjehom na licu, a Preporodaši su ih pozdravili pjesmom i plesom. Preporodu je ovo drugi dolazak u Portugal. Prvi puta gostovali smo 2014. godine. Smjestili smo se u Školskom domu. Na festivalu gostuje 41 član KUD-a Preporod. Kulturni centar Casa da Gaia organizira tijekom godine brojna kulturna događanja. Festival Dancas do mundo surađuje s mnogobrojim folklornim festivalima u Portugalu, tako da smo već 18. srpnja gostovali u gradu Portu, zatim  u S. Miguel se Souto e Mosteiro, Bragi, Sei, Vinhu, Santo Tirsu, Almadi, Lisabonu, Espinhu, Pigierosu, Alcaneni- kaže Mlinarek.

Svakom nastupu predvodi defile folklornih skupina gradom gdje mnogobrojnoj publici prezentiraju svoju kulturu. Festival nije natjecateljskog karaktera, što je i uobičajeno u svijetu folklora, gdje se njeguje kultura baština, prijateljstvo i ljudske vrijednosti. Organizatori festivala svakodnevno organiziraju i tematske večeri poput zabave dobrodošlice, zabave u stilu 80-tih, zabava u bijelom, zabava svih zemalja u formalnoj odjeći.

Tijekom festivala svaka grupa zajedno sa ostalih sudionicima priprema zajednički završni ples na određenu pjesmu s karakteristikama vlastitih nacionalnih obilježja tradicije. Tijekom boravka posjetili smo i veće gradove Bragu, Porto, Lisabon i Almadu.

-Predstoje nam nastupi u Mondim de Basto, Gondomaru, i Argoncilheu. Preporod je domaćinima i organizatorima pripremio bogate koreografije Zagorja, Sesvetskog prigorja, Zagrebačkog prigorja, Like, Posavine i brojna tamburaška intermezza. KUD PREPOROD aplicirao je na natječaje Ministarstva kulture RH za međunarodnu suradnju i Zajednice KUU Zagrebačke županije na kojima su odobrena sredstva u iznosu od 40.000 kuna. Ostatak potrebnih sredstava podmirit ćemo vlastitim sredstvima i redovnim sredstvima Grada Dugog Sela. Procijenjeni trošak turneje iznosi 70.000 kuna, a odnosi se na trošak autobusnog prijevoza, smještaj sudionika na putu do Portugala i Hrvatske te putno osiguranje- rekao je Mlinarek.

Foto: Grad Dugo Selo

Galerija slika

Dugoselski KUD Preporod na turneji po Portugalu Dugoselski KUD Preporod na turneji po Portugalu Dugoselski KUD Preporod na turneji po Portugalu Dugoselski KUD Preporod na turneji po Portugalu Dugoselski KUD Preporod na turneji po Portugalu Dugoselski KUD Preporod na turneji po Portugalu Dugoselski KUD Preporod na turneji po Portugalu Dugoselski KUD Preporod na turneji po Portugalu Dugoselski KUD Preporod na turneji po Portugalu Dugoselski KUD Preporod na turneji po Portugalu Dugoselski KUD Preporod na turneji po Portugalu Dugoselski KUD Preporod na turneji po Portugalu Dugoselski KUD Preporod na turneji po Portugalu