°C 17

Na aktualcu u Jaski o školi, nogostupima, otpadu, rasvjeti…

29.11.2018.

Maja Peranić

Brojna pitanja postavila su se na aktualnom satu posljednje sjednice vijeća u Jastrebarskom. Pitanja su postavljali i oporba i vladajući, a ticala su se nove osnovne škole u Jaski, nogostupa, projekta Voda Jastrebarsko.

Vijećnik Miljenko Pavlaković (HDZ) prvi je postavljao pitanja, te ga je zanimalo što se događa s novom školom u Jaski, te zašto projekt nije uvršten u proračun Zagrebačke županije.Gradonačelnik mu je odgovorio da ne zna zašto škola nije u proračunu Zagrebačke županije i da su županijski vijećnici trebali predložiti amandman.

- Grad je svoj stav o školi odavno rekao i riješili smo sve preduvjete. Postoji čak pravomoćna građevinska dozvola. I mene isto zanima zašto škola nije ušla u proračun? Možda je ovo pitanje potrebno uputiti Zagrebačkoj županiji pa da svi dobijemo odgovor- kazao je Novosel.

Miljenko Pavlaković ponovno je ukazao na problem kada je u pitanju Dječji dom za ratnu siročad iz doba drugog svjetskog rata o kojem se u javnosti opet govori kao o logoru gdje su ubijana djeca, te je pitao gradonačelnika zašto se kod takvih situacija javno ne zauzme za svoj Grad.

-Na takve stvari se ja ne osvrćem, tim i takvim ljudima mi nikad nećemo zatvoriti usta. Ono što je važno da mi u našem Gradu znamo što je bilo, te da o tome postoje svjedočanstava i vjerujte mi nemam namjeru polemizirati preko medija s takvim ljudima iz politike koji ma što mi činili govorit će uvijek isto. Pustite ih nek' blebeću- kazao je Novosel.

Na to mu je Pavlaković rekao da „stavljanje nosa u pijesak“ ne vodi nikuda, te da bi ipak trebao reagirati.

Pitanje za gradonačelnika imao je i HDZ-ovac Luka Cipurić, a njega je zanimalo jesu li se Gradu povratno javili kineski investitori koji su prije nekoliko mjeseci posjetili Jastrebarsko i je li u planu neka suradnja.Gradonačelnik mu je odgovorio da su strani investitori česti gosti u Jaski, te da ne dolaze ciljano u Jastrebarsko već da je agencija za investitore spona između njih.

- Vezano za vaše pitanje, ne Kinesko veleposlanstvo se nije vratilo, pogledali su i druge lokacije, a jedan od uvjeta im je bio veliki broj raspoložive radne snage određenog profila koji mogu u nekoj sredini i osigurati, to je pretpostavljam i jedini razlog zašto se nisu javili- rekao je Novosel.

Na koji se način očitava voda?

Cipurić je također postavio pitanje direktoru gradske tvrtke „Vode Jastrebarsko“ Mariju Brnabiću, na koji se način očitava voda, te postoji li način da se voda očitava svakih 30 dana kako bi se građanima olakšao sam način plaćanja režija.

Brnabić mu je odgovorio da se na području Grada Jastrebarsko voda očitava pomoću daljinskog očitavanja vode, a da “ Vode Jastrebarsko“ očitavaju vodu svaki mjesec.-Samo naše očitavanje koje radimo je na mjesečnoj bazi, ali postoje razlike u nekim periodima. Neke učitamo u tri, tri i pol tjedna, neke u pet tjedana.. Kada voda iscuri ostavljamo ceduljice i alarmiramo naše korisnike da imamo što manje prijava i reklamacije na račune, kvarove koje ljudi imaju i da dešava se približno od 7 000 korisnika 20-50 ih javi se sa svojim problemima. Međutim to bez problema otklanjamo. Nadam se da u budućnosti neće biti više problema - kazao je Brnabić.

Vijećnik Rodić pitao je gradonačelnika zašto se gradi nogostup na prometnici prema hotelu Princess, a ne na nekoj drugoj bitnijoj lokaciji u Gradu.Gradonačelnik mu je odgovorio da izgradnju nogostupa financira Zagrebačka županija, a uvjet natječaja je bio da se nogostup izgradi u gospodarskoj zoni.

Projekt obilaznice G1?

Vijećnika Leona Bastašića (SDP) zanimalo je kako napreduje projekt Obilaznice G1.Gradonačelnik mu je odgovorio da je to jedna složena procedura, te da se već nekoliko mjeseci čeka potpisivanje ugovora u kojem se definiraju prava i obaveze svakog sudionika, a bez papira proces je zaustavljen.

-Grad je izgradio projekt imamo i građevinsku dozvolu, pokrenuli smo postupak rješavanja odnosa. Mi smo predložili sklapanje sporazuma, ali nažalost mjesecima, uz brojne požurnice, nemamo odgovor na to pitanje. Moramo stati i čekati da se netko smiluje- kazao je gradonačelnik.

Vijećnik Tomislav Preprotić (HDZ) pitao je što se događa s odlagalištem na Sajmištu i kako se to misli riješiti.Gradonačelnik mu je odgovorio da će mu pročelnica odgovoriti na to pitanje u pisanoj formi.

Preprotić se nadovezao na pitanje nogostupa koje je postavio i vijećnik Rodić, te ga je zanimalo od kuda do kuda ide nogostup.

Gradonačelnik mu je rekao da trasa nogostupa ide iza benzinske pumpe, te da je u planu nakon same izgradnje nadvožnjaka raditi nogostup, a planira se postavljanje i javne rasvjete.
Preprotić je ponovo pitao za radove na kanalizaciji u Gornjoj Reki, za koje tvrdi da nisu u skladu s propisima, no direktor Voda Brnabić mu je odgovorio je kako je sve prema pravilima struke što može potvrditi dokumentacija.

Rasvjeta u prigradskim naseljima?

Vijećnik HDZ-a Andrej Krlin pitao je gradonačelnika što se događa s rasvjetom u prigradskim naseljima na području Grada Jastrebarsko i jesu li u planu popravci.Gradonačelnik je rekao kako je primijetio u posljednjih nekoliko godina veći intenzitet kvarova na rasvjetama te je razlog tome starost rasvjete.

- Sada ulazimo u 10 godinu starosti rasvjete koja su izmijenjena u projektu 2008 godine, i naprosto popravljamo kvarove u odnosu s planiranim sredstvima. Želim vjerovati da ćemo to sve srediti, možda sada neke stvari malo kasne- kazao je Novosel.

Također se poteglo pitanje o proširenju ceste Šipkovica prema Plešivici, koja je u jako lošem stanju.

Novosel mu je odgovorio kako se radi o županijskoj cesti, a da sa ŽUC-om Grad ima izvrsnu suradnju.

-Mi smo tu prometnicu istaknuli kao jednu od važnijih. Ona za sad nije bila u planu nju smo mislili iduće godine s obzirom na najavljene promjene u županijskim cestama- rekao je Novosel.

Vijećnika Krlina zanimalo je što Grad planira napraviti smještenim kapacitetima vrtića jer se ukazuje sve veća potreba.

Novosel mu je odgovorio da je u planu projekt izgradnje novog vrtića.

-Već ove godine dogovaramo projekt o izgradnji novog vrtića u suradnji s ministarstvom i demografijom koji pravi projekt i financira ga, te sve ide svojim tokom. To je projekt u kojem nam realno trebaju 3 godine kako bi izgradili vrtić, a to će biti moguće ako nam se sve posloži-rekao je Novosel.